בשלב הראשון, לאחר שהבעתי חשש מה מהגודל של המסך שהוצע לי לבדיקה, הגיעו אלי הביתה שני מנהלים מטעם יורוקום אשר ביצעו מדידות והגיעו למסקנה ברורה, 65" אכן טכנית יכול להיכנס דרך המעבר הצר.
למטרת ההתקנה צריך לייחד לא מעט זמן. מדובר בתיאום מול שני צוותים שונים – המובילים והטכנאים אשר צריכים להגיע ולהתקין את המסך. תחילה מגיעים המובילים, אשר להם שמור התענוג של הרמת גודזילה לביתי הנטול מעלית ואשר נמצא אי שם במעלה הקומה השניה של הבניין…

קבלו פרופורציה…
לאחר שהעלו את המסך בארגז שלו חשבתי לרגע או שניים שאולי התבלבלו והביאו את המסך 100"… הארגז פשוט כ"כ ענק שקשה להאמין שמדובר ב-65" (כביכול רק עוד 30% מעבר ל-50" המוכרת). מכיוון שהארגז בוודאי שלא עולה במעלה המדרגות, נאלצו לחלץ את המסך מהקופסא, ואז שוב הייתי צריך להיזכר שלא מדובר במסך 100", המכשיר פשוט עותק מושלם של ה-100", אך טיפה יותר קטן ממנו, דק בהרבה ממנו ומבריק הרבה יותר…
גם ללא הארגז, המסך עצמו שוקל כמעט 90 ק"ג, ובנוסף למעמד הכבד שלו, המשקל מרשים ביותר. שני גברים חסונים במיוחד העלו את המסך בקושי במעלה המדרגות. המסך בד"כ מגיע למיקום קבוע אצלי, ויושב על שידה מעץ מלא אשר יוחדה למטרה זו. מיד שהעלנו את המסך הבנתי שזה לא ילך. הגובה של השידה ביחד עם גובהו של המסך עוברים בקלות את גובה החדר… ולכן, הבדיקה בוצעה על הרצפה…
זה בוודאי שלא מסך שמיועד לחדר קטן. איך שמדליקים את המסך, הוא מתחיל לחמם את החדר עם 770W של אנרגית פלזמה טהורה… המסך הוא כמובן FULL HD, ולשמחתי והפתעתי הוא מאפשר בקלות צפיה ב-NATIVE RATE על ידי כיבוי תפריט ה-OVERSCAN.
המסך מצופה בסוג של זכוכית אשר מרחיקה את הפלזמה עצמה ממרחק מגע. הפילטר הנ"ל לא מוסיף הרבה רפלקציות ולמרות שמרגיש די מבריק בעת שהמסך כבוי, הוא די אפקטיבי בהעלמת החזרי אור כאשר המסך דלוק. לא מדובר בפילטר מתקדם כמו זה של פיוניר, אך מורגש בהחלט שיפור ביחס למסכים מדורות קודמים של פנסוניק. עם הדלקת המסך ניתן לראות החזרי אור פנימיים, כך שהפילטר העבה שפנסוניק היא הבודדת שעדיין משתמשת בו, עדיין לא הוחלף בדור הזה.
המסך מיועד להעמדה, שכן המחברים שלו ניצבים בגאווה בצידו האחורי, אך מי שיתעקש יוכל בהחלט לתלות את המסך (נא לוודא שהקיר מסוגל לסחוב משקל שכזה ללא בעיה). מספר החיבורים יותר ממספק – 2 חיבורי HDMI, חיבור PC, חיבור SVIDEO, שני חיבורי קומפוננט, שני חיבורי קומפוזיט ואפילו חיבור טיונר RF. בפאנל החבוי בקדמת המסך (מי שלא ידע על הפאנל הזה יתקשה למצוא אותו…) – חבויים כפתורים המאפשרים שליטה במסך וכן חיבורים קדמיים אשר יכולים לשרת אותנו נהדר – חיבור HDMI, SVIDEO וקומפוזיט לחיבורם של מצלמות וידאו HD, חיבור לאוזניות ובפינת המסך – סלוט להכנסת כרטיס זיכרון מסוג SD (עוד על כך בהמשך).

מחבר ה-SD נדלק באור כחול כאשר הכרטיס מוכנס
המסך בעיצוב פשוט למדי – שחור מבריק. תחילה לא שמים לב אבל בתוך המסגרת מוחבאים להם רמקולים עם חררי גרילים דקים במיוחד. למרות אי אהדתי המופגנת לרמקולים מובנים, הרמקולים במקרה הזה עושים עבודה יוצאת מהכלל. לא רק מגיעים לווליום גבוה ללא עיוותים, אלא גם סוף סוף נשמעים כמו רמקול FULL RANGE אמיתי ויורדים לבאסים סבירים בהחלט. כמובן שזה בשום אופן לא מיועד לאודיופיל הממוצע אך ישרת היטב את הילדים בתוכניותיהם ואת החדשות גם אם מדובר בחדר גדול במיוחד.
מסכים בסדר גודל כזה מיועדים בד"כ למרחק צפיה של 5מ´ ומעלה, כלומר סלון גדול למדי. כדאי להגביה את המכשיר ולא להעמיד אותו, כמו בבחינה, על הרצפה ישירות, כי זה במגיש נמוך למדי. לצערי לא ראיתי שיש דרך על בסיס המעמד שמגיע איתו, להגביה אותו עוד, ולכן רצוי להעמיד אותו על שידה חזקה במיוחד ונמוכה למדי (חצי מטר יכול להתאים בדיוק).
בחדר הבדיקות מרחק הצפיה הקבוע שלי נע בין מטר לבין 3 מ´, שכן הוא מיועד לבדיקה של המסכים גם ממרחק קטן. כשמדובר במסכים גדולים, לרוב פשוט לא נעים לצפות במסך ממרחק קטן בשל ARTIFACTS, תופעות לוואי, פיקסלים גדולים וכו´. זה בהחלט לא המקרה במסך זה!
גם ממרחק של מטר הרגשתי בנוחות רבה בצפיה במסך. החוייה היא קולנועית לחלוטין וזו אחת החוויות הקרובות ביותר לצפיה בקולנוע אשר חוויתי בשנים האחרונות עם מסך דק. זה יותר מרגיש כמו מקרן מאשר מסך (במובן הטוב כמובן).
כיול
המסך מגיע עם מעט מאוד אפשרויות כיול. מרבית המסכים של פנסוניק שהכרנו בעבר מסדרת VIERA סבלו מתופעה זהה – את יכולות הכיול המתקדמות החברה שומרת במסכי הטכנאים (שבמסך זה קל למדי להגיע אליהם, אך אפשרויות הכיול שנמצאות בהן פשוטות למדי גם הן).
חבל, מדובר בתוספת לא מסובכת למדי שיכולה לשדרג את החוייה למי שאוהב לכייל את המסך שלו והיה מאפשר למתקינים לתת ערך נוסף בשלב ההתקנה.
גם ללא יכולות אלה, המסך מגיע מכוייל למדי. בהחלט ברמה שמאפשרת עבודה ללא חשש מיוחד. המצב המתאים הוא מצב CINEMA עם טמפ´ צבע WARM אשר מניבים כ-6100 קלויין (בערך 6.2% טעות בממוצע). מצבי הצבע האחרים גבוהים בהרבה ונותנים תמונה הרבה יותר אנליטית וכחלחלה מכפי שרצוי.
בתחום צבעי היסוד, המסך מכסה את הטווח לא רע, אך עדיין חסר מעט בתחום הכחולים – דבר שנפוץ למדי במסכי LCD ופלזמה שבהם תחום הצבע הכחול הוא תמיד הבעייתי ביותר, משום מה. עם זאת, חשוב לציין שההשפעה של כך היא זניחה ובעיקר משמעותית בעת צפיה באנימציה שכוללת צבעי יסוד טהורים יותר מאשר תוכן אמיתי.
לגבי יחס הניגודיות. המדידות שלי הניבו יחס ניגודיות מרשים של 6,000:1. למרות שהמספר הזה גבוה בהרבה מהיכולות הטבעיות של מסכי LCD מתחרים, זה עדיין לא 10,000:1 כפי שהחברה מצהירה. יש להניח שהכוונה ב-10,000:1 היא השימוש של המסך בניגודיות דינמית.
עם זאת, קשה שלא לשים לב שהמסך אינו כולל תמיכה ביכולות של HDMI 1.3. הוא כולל אלמנטים מ-HDMI 1.3a (למשל יכולת LINK עם מכשירים כגון נגן הבלוריי), אך חסר תמיכה באודיו מתקדם, ב-LIPSYNC DELAY או במרחבי הצבעים הרחבים (DEEP COLOR). הפיצ´ר שהכי היה חסר לי היה תמיכה ב-24FPS (או כפי שפנסוניק קוראת לו "24P").
נגן ה-בלוריי של פנסוניק סירב בתוקף לאפשר העברה למצב 24P ותחילה חשבתי שהכשל מצוי בו. לאחר חיבור ציוד אחר שתואם 24FPS (מעבדי VP50Pro ו- RADIANCE XD וכן מזרימדיה 6500A), התברר שהמסך עצמו פשוט אינו מתיר זאת. אם נכריח אותו יציג במצב זה תמונה משובשת למדי. סביר להניח שתמיכה בפורמט זה יכריח את החברה להכניס מעבדים מתוחכמים יותר (אולי תמיכה מבורכת ב-INTERMEDIATE FRAMES) אך לעת אתה נאלץ להסתפק ב-60HZ וב-50HZ שבהם המסך תומך בכל הפורמטים.
הגאמה של המסך מעט נמוך – 1.9, אך ניתן בהחלט להבין שמספר גבוה יותר עלול לגרום לאיבוד מידע בקטעים הכהים ולכן הבחירה של פנסוניק מובנת בקונטקסט הזה.
החתימה הספקטרלית של המסך:
טלויזיה
אחד מהדברים הראשונים שחיברתי למסך היה ממיר יס (ADB 3100S). המסך אינו כולל חיבורי SCART, ולכן בעלי ממירי SDTV רגילים צריכים להסתפק בחיבור SVIDEO או לעשות שימוש ב-TRANSCODER אשר ימיר את חיבורי ה-SCART RGBcvS לחיבור קומפוננט.
איכות התמונה היתה מספקת אך בהחלט לא מדהימה. לאחר כיול קצר דרך ערוץ 144 (YES IMPACT) ומעט משחקים, איכות התמונה השתפרה מאוד. מצב CINEMA עם קונטרסט גבוה, SHARPNESS נמוך ו-MPEG NR הניב תוצאות מצויינות גם במרחק קצר.
בדומה למודלים הקודמים של פנסוניק, גם מסך זה כולל את אותו מנגנון עיבוד תמונה אשר לא עבר שיפור משמעותי בשנים האחרונות (לעומת חברות אחרות שכן שיפרו אותו), אך על גבי מסך זה התקשתי להתלונן. האיכות היתה מעל ומעבר למה שציפיתי ממסך בגודל פיזי שכזה. עיקר הבעיה היא שהמסך נוטה לבחור ב-VIDEO MODE ולקצץ טיפה בפירוט, אך זה בהחלט לא מרגיש בלתי סביל או לא נעים. ההיפך – עם כיול קצר המסך נעים מאוד לצפיה והרבה יותר קונטרסטי מכל מסך LCD שהיה לי את העונג לצפות בו.
עם זאת, ניתן להרגיש מיד את אחד החסרונות של שילוב פלזמה עם מסך בגודל כזה בצפיה ממרחק קצר. בצילומי PAN, כשהמצלמה שטה לה בציר האופקי – האובייקטים על גבי המסך מרקדים להם ונותנים פירוש חדש למונח JUDDER. לא מדובר במשהו חריג, אלא פשוט הגודל העצום של המסך מדגיש את התופעה ורק מראה עד כמה מנגנון 100HZ עם INTERMEDIATE FRAMES היה יכול לשפר את המצב.
כפי שניתן לראות בתמונה הזו, למסך יש בהחלט תמיכה ב-100HZ, אבל משמעותה שונה לחלוטין מזו של מסך LCD עם 100HZ. במסך LCD, מדובר על קיצור זמן תגובה על ידי כך שמספקים לפאנל את אותה תמונה מספר פעמים. לרוב זה משולב גם עם מנגנון MOTION אשר מייצר תמונות INTERMEDIATE בין לבין אשר בעצם מאפשרות תחושה של תנועה זורמת יותר (לרוב זה מעלים את התחושה שמדובר בפילם וגורם לתמונה להרגיש דוקומנטרית, או ראליסטית יתר על המידה).
במקה הזה מדובר ב-DRIVE MODE שיכול להיות או ב-50HZ (אשר גורם להבהוב יתר) או 100HZ אשר בעצם משכפל כל תמונה פעמיים. 100HZ מרגיש טבעי לחלוטין כאן ואין שום סיבה לכבות אותו.
כאמור, החיסרון היחיד של המסך ב-SDTV הוא בכך שהוא פחות מדי מפורט ולכן בצפיה בתוכן טלויזיוני רגיל, רצוי לשבת ממרחק סביר ממנו בכדי להמנע מטשטוש.
חיפשתי הבהוב של הפיקסלים (PIXEL TWITTER) ללא כל הצלחה. פנסוניק הצליחו להעלים את התופעה הזו לחלוטין. גם בעיות כיווץ קשות טופלו יפה מאוד על ידי מנגנוני עיבוד התמונה של המסך ולא נתנו לי תחושה של צפיה בתוכן שהיה BIT STARVED.
להמשך המאמר, ולסקירה על נגן הבלוריי של פנסוניק |
המסך נבדק באדיבות היבואנית: חברת יורוקום תקשורת דיגיטלית
לדיון במאמר זה בפורומים, נא לחצו כאן.
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.