ביצוע BiAmping עם T-Amp (בקיצור Bi-T-Amping)

ה-T-AMP הכניס מיני מהפכה (תרתי משמע) לעולם ה-HiFi בכל מה שקשור ליחס איכות / מחיר, והעלה את תחום ה-ClassD לכותרות. ...


BiAmping
ביאמפינג היא שיטה שקיימת כבר עשרות שנים, ובעקרון מאפשרת למקסם את יכולות ההגברה על רמקול נתון. הרבה מילים נכתבו כבר על יתרונות השיטה (גם כאן בפורום) ואני לא מתכוון להעמיק בזה כאן.
בהקשר של מאמר זה, בי-אמפינג מאפשר פחות או יותר להכפיל את ההספק המתקבל מ-T-AMP, ולהביא אותו לטריטוריה של מגברים "אמיתיים".

מוטיבציה
אם נבחן לרגע לאיפה הולכת האנרגיה שמעביר המגבר לרמקולים, רובה מתרכזת בתחום הנמוך. פיזיקה פשוטה – על מנת לשחזר תדר נמוך ברמקול, צריך להזיז יותר אויר, ופעולה זו דורשת יותר אנרגיה. ברוב ההקלטות, נהוג לאזן את הבאס כך שהוא מגיע פחות או יותר באופן שווה משני הערוצים – ימין ושמאל. עכשיו תארו לכם מגבר קונוונציונלי, שצריך לספק אנרגיה לשני הרמקולים בו"ז על מנת להעביר את התדרים הנמוכים – מדובר כאן במאבק כוחות אמיתי, שכן שני הערוצים במגבר חולקים את אותו ספק כח.
שיפור משמעותי יתקבל עם נעבור לתצורת מונו-בלוקים (Mono-Block), כך שכל צד מקבל מגבר נפרד עם ספק כח נפרד, וחסל סדר מאבקי כח. במצב כזה נקבל יכולת טובה יותר להעברת אנרגיה וכתוצאה מכך תחום דינמי יותר טוב והפרדה טובה יותר בין ימין ושמאל (אימג´ינג וכו´).

Bi-T-Amping
ישנן מס´ צורות להפוך מגבר סטריאו למונו-בלוקים
1. ביצוע Bridging ביציאות – משמעותו חיבור "טורי" של שני המגברים וע"י כך הכפלת ההספק האפקטיוי. חסרון – ניתן לביצוע רק במגברים לתוכננו לכך מלכתחילה, לא רלוונטי במקרה של T-AMP
2. חיבור מגבר סטריאו נוסף והפרדה למגבר ימין ומגבר שמאל – כך אנחנו מנצלים רק צד אחד בכל מגבר, שעה שהשני עובד לריק. יתרון – קיבלנו הפרדה מלאה בין שני הצדדים. חסרון – יש לנו ערוץ הגברה מבוזבז בכל מגבר (לא חראם? )
3. חיבור מגבר סטריאו נוסף, הפרדה למגבר ימין ומגבר שמאל, תוך כדי ביצוע Bi-Amping. יתרון – שוב קיבלנו הפרדה בין שני הצדדים, אלא שהפעם יש 4 ערוצי הגברה שמשתתפים בחגיגה, וניתן להקצות אותם לתחומים ספציפיים ברמקול – תחום נמוך ותחום גבוה. כדרך אגב קיבלנו פה יתרון נוסף והוא הפחתה של עיוותי המעבר (IMD) של המגבר, שזה בעצם העיקרון המרכזי עליו מתבססת שיטת ה-BiAmping.
חסרון – שיטת חיבור כזו מחייבת רמקול עם 4 כניסות, כלומר רמקול שמותאם ל-BiWire, ולא ניתנת לביצוע בכל מקרה אחר. חסרון נוסף נובע מזה שקיבלנו פתאום שני כפתורי Volume במקום אחד, מה שקצת מסרבל את החיים. פתרון לבעייה זו מתקבל ע"י חיבור PRE פאסיוי חיצוני, הכולל תכונות של פוטנציומטר ווליום ומיתוג כניסות.

הוראות ביצוע
צירפתי כאן ציור המדגים את השיטה.
המצרכים הדרושים:
1. רמקול עם חיבור Bi-Wire – חשוב מאד! – יש להסיר את המגשרים שעל הרמקול!!
2. כבל חיבור מסוג PL-RCA, (בציור מסומן Cable A) כגון זה:

3. כבל חיבור מסוג Y, (בציור מסומן Cable b) כגון זה:

4. שני מגברי T-AMP זהים לחלוטין.
ותרשים החיבורים (יש ללחוץ על התמונה כדי להגדיל):

בהצלחה !

להמשך דיון בנושא המדריך לחץ כאן.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
22.10.2007
  
כתב: יאיר פורמן (yairf), ערך: מרטין סבג

1