בית-חכם בשיטת DIY ! – חלק ב'

מזל טוב. קנינו בית חדש, והחלטנו לשפצו ולעצבו כבית חלומותנו. כחובב גאדג'טים מושבע, היה ברור שבבית החדש יותקן חשמל חכם.סיפרתי ...


בחלק הקודם של הסיקור הצגתי את החלופות שנשקלו ומדוע בחרנו במערכת שמציעה Loginn.
חלק זה יסקור את ההתקנה, התכנות והשימוש במשחק החדש. ולאור הניסיון אנסה לרשום מעט טיפים שאולי יעזרו לכם לבחור ולהתקין את רכיבי החשמל החכם בביתכם.

הקונגו מוכן, החוטים פרושים, וקופסאות הגיוויס מחכים. אז קדימה, לעבודה ולמלאכה.

"הבוקר בא, הבוקר בא, אז תגיד תודה
שלוש ארבע, שלוש ארבע ולעבודה
אתה חייב את זה לעצמך, אתה חייב למשפחה
אתה חייב לשפוך הרבה זיעה
אז שלוש ארבע ולעבודה"

על מנת לפרוש חשמל חכם, יש לחבר כל נורה או כל מכשיר חשמל נשלט אחר (כגון דוד-חימום) ישירות ללוח המרכזי (שם נמצאים הבקרים). זה בניגוד לחשמל הרגיל בו הפאזה מתפצלת למספר נקודות ועוברת לפני כל נורה דרך המפסק. בתכנון החדש, הפאזות מגיעות ישירות מהבקר אל הנורות. לתריסים מגיעים שני חוטי פאזה, חוט אחד מעלה את התריס והשני מוריד.


לוח בקרים (חלק תחתון)

המפסקים הרגילים מיותרים. במקום מפסקים רגילים, משתמשים במפסקי מגע רך, אשר ממתגים את הבקר באמצעות חוט תקשורת (CAT5). קצר רגעי בין קו התקשורת לקו משותף – common – גורם למיתוג הבקר (ממסר) ולהדלקת/כיבוי המנורה. דימרים ותריסים מופעלים באופן דומה, רק שהפעם לכל מתג מגיעים שני קווי תקשורת וקו משותף. קצר בין קו תקשורת ראשון והקו המשותף מנמיך את עוצמת התאורה / מוריד תריס, וקצר של קו התקשורת השני עם הקו המשותף מגביה את עוצמת התאורה / מעלה תריס.
במילים אחרות, בניגוד לחשמל רגיל, בחכם מערכת החשמל נפרדת ממערכת המתגים. קווי הפאזה מגיעים ישירות מהבקר אל גופי החשמל. והמתגים מחוברים בקווי תקשורת אל הבקרים. קצר במתג מגע רך, יוזם שינוי מצב הממסרים שמצויים בבקרים.
כל הקווים, גם החשמל וגם התקשורת, מתנקזים ישירות אל הבקרים. לכן, מתקבלת נקודת הסתעפות גדולה אליה מגיעים כל הכבלים. בבית גדול מומלץ לקבוע מספר נקודות כאלו. בדירתנו 4 חדרים, ולפיכך הסתפקנו (גם משיקולי תקציב) בנקודה אחת.
חציבות, תעלות וצינורות חשמל. אני מודה ומתוודה מראש, לא אני חצבתי את כל התעלות בדירה. אין לי את הכוח, הזמן והיכולת לעבודה זו. וכן, היה צורך בחציבה של לא מעט תעלות. נקודות המתגים של החשמל המקורי בדירה לא מתאימות, שכן הן מחברות את קווי החשמל. מאחר ולא חוקי (ולא מומלץ) להעביר תקשורת ביחד עם קווי החשמל, היה צורך בהעברת צינורות חדשים אל כל המתגים. למעשה, מיקמנו את המתגים במקומות חדשים. מכיוון שדרך קו CAT5 יחיד ניתן לשלוט על 7 מתגים (קו משותף אחד) ומספר הנורות בדירה גדול, ריכזנו את השליטה בנורות במספר נקודות מרכזיות בבית. בכל נקודה שמנו קופסת גוויס 7 מקום (יכולה להכיל 7 מתגים). מיקום מתג בסמוך לכל נורה היה מחייב חציבה מרובה להעברת כבל תקשורת אל כל נקודה. יתרון נוסף של החשמל החכם, הינו בכך שניתן בכל רגע לשנות את השיוך של מתג להפעלה של נורה אחרת. זאת ע"י הזזת החיבור של קו התקשורת בקופסת הבקרים לממסר המבוקש (המחובר לנורה אותה רוצים למתג).

תכנון – כן, תכנון מראש הנו קריטי וחשוב. אם אתם עצלנים כמוני ולא תתכננו הכול מראש – תצטרכו לחצוב, לתקן, לחצוב במקום אחר, ושוב לתקן. כדאי לקבוע מראש את מיקום כל המנורות וכל המתגים. אמנם יש גמישות בהחלפת השיוך של מתגים, אך כאשר שמים קופסא גדולה מדי (לדוגמא, קופסא ל-7 מתגים) ובפועל משתמשים רק במספר מצומצם של מתגים (מתג יחיד), הרי שיש צורך בשימוש במתגי דמה. כמובן, ששימוש בדמה אינו אסתטי במיוחד. מנגד, אם תגלו בסיום השיפוץ שחסרים מתגים הרי שתאלצו לשוב לחציבות – מחשבה מעוררת חלחלה כשכל הקירות כבר מטוייחים וצבועים וקירות הגבס סגורים. ככלל, הרבה יותר קל לשנות ולחצוב בהתחלה לפני שסוגרים ומטייחים את הקירות.

פועלים – לא משנה מה תגידו להם וכמה תשלמו. גם אם תסבירו להם שהצינור חייב להיות רחב ושיגיע מפה לשם, ושזה מאוד חשוב, תלכו לשעה, תחזרו, הצינור לא יהיה מספיק רחב, קופסאות הגיוויס יבלטו וכמובן שלא יהיו מפולסות וכו'. למען בריאותכם, תקחו את זה כמובן מאליו. כך כל החשמלאים, בנאים, טייחים ושיפוצניקים למיניהם עובדים. קשה מאוד למצוא בעל מקצוע שיהיה יסודי ויעשה את העבודה כמו שרציתם.

רשימת המלצות:
· להעביר לכל חדר צינור נוסף (מהלוח המרכזי) להרחבות עתידיות.
· לא להעמיס את הצינורות בכבלים, אם הצינור מלא, תעבירו עוד אחד (תמיד תרצו בעתיד להעביר עוד כבל דרך הצינור). לדוגמא, העברתי קו תקשורת לרשת מחשבים (Ethernet) ממתג גיגהביט לכל חדר. ואז גיליתי, שאני צריך עוד כבל רשת למדפסת ליד המחשב.
· להעביר צינורות לרמקולים – כאן היזהרו, אצלי בבית יש בכל חדר חמישה חורים עם צינורות לרמקולים. מאחר וטרם רכשתי רמקולים לכל חדר, יש בבית לא מעט חורים מכוערים בקיר שמחכים לרמקולים.
· העבירו צינור רחב בין המקום המיועד למגבר/מחשב/נגן DVD לבין הטלוויזיה/מקרן. דרך צינור זה תוכלו להעביר כבל VGA עם הפלג שלו (או אפילו כבל HDMI/DVI).
· העבירו צינורות לחיווט חיישנים.
· צינור לחיווט נורות אינפרא אדום לשליטה על מערכות אודיו ווידאו, מזגן וכו'.


לוח חשמל ותקשורת (מודם, מתג 1 גיגה ונתב אלחוטי) – בצד השני של העמוד

דבר אחרון בקשר לבנייה וההתקנה, אני בחרתי לחסוך ולחווט בעצמי את כל הכבלים (חשמל ותקשורת) בלוח המרכזי (שמכיל את הבקרים) – לא מומלץ. תשאירו את זה לבעל מקצוע. חיווט חובבני מורגש מיד ומפריע בכל שינוי או איתור תקלה (ראו איור 6 ואיור 7 לעומת איור 10). מעבר לזה, החיווט עצמו גזל ממני לא מעט זמן. כך שבאמת עדיף להשאיר זאת לבעל המקצוע.

לוח בקרים מחווט ע"י בעל מקצוע (כך זה צריך להראות)

זהו, הבית מוכן, הכבלים פרושים, ומחווטים ללוח. נישאר לחבר מחשב, להתקין את התוכנה ולהכין את ממשק המשתמש הנכסף.

עמוד החשמל כשהדלתות סגורות

על מחשב שליטה המחובר ב- RS485 יש להתקין תוכנה לחשמל חכם המפעילה את הבקרים, שולטת על IR blaster, מיישמת תרחישים וכדומה. את התוכנה יש לרכוש בנוסף לבקרים והתוכנה מגיעה גם עם דרייברים התואמים לבקרים. התקנת התוכנה והדרייברים, וזיהוי הבקרים הינו תהליך די פשוט, המתועד ומוסבר בדף שהתקבל עם המערכת.
ההמלצה היא לשים מחשב יעודי לחשמל החכם. אני משתמש במחשב המדיה הסלוני (HTPC) גם לחשמל החכם – לא מומלץ. רצוי להפריד. אני מקווה לרכוש בקרוב מחשב חדש שישמש ל- HTPC והמחשב המקורי ישמש לחשמל החכם.
לאחר שהמחשב מחובר לבקרים, והתוכנה שולטת ומפעילה אותם, כל שנותר הוא לכתוב את הממשק עם הפונקציות והתרחישים האפשריים.

לגבי ממשק המשתמש, אציין כי היכולות רחבות. אמנם ניתן להשתמש בגיפים שונים ובתמונות שונות, אך בניית הממשק אינה ידידותית ומצריכה עבודה גראפית מרובה וסיזיפית. לא קל להזיז אייקונים ולשנות את גודלם. בניית הממשק מצריכה זמן רב. וזאת עוד לאחר שקיבלתי ממשק על כול גופניו מוכן, וכל שנותר לי לעשות זה לבצע התאמות ושינויים קטנים.

מסך פתיחה

לעומת זאת, אין לי תלונות על אפשרויות התכנות והגדרות התרחישים. האפשרויות רבות ומגוונות. ניתן להגדיר תרחישים שונים המופעלים ע"י ממשק המשתמש, קלט מהבקרים (מתגים), שעה או תזמון, חיישנים, זיהוי טונים מטלפון, אות IR ועוד. התרחישים יכולים להפעיל או למתג כל אחד מהרכיבים המחוברים לתוכנה (כלומר, בקרי החשמל או יחידות נשלטות אינפרא אדום).

התרחישים העיקריים בהם אני משתמש הם להדלקת וכיבוי אורות: אורות במצב רומנטי, עמעום אורות, כיבוי כל האורות, אורות לאירוח וכו'. בנוסף, כתבתי תרחיש לכיבוי כל האורות בבוקר, עם היציאה לעבודה, זאת למנוע מקרה של השארת אורות דולקים בטעות. לאחרונה, לאחר שהמזגן נשאר דלוק כשהבית ריק, הוספתי לתרחיש גם כיבוי אוטומטי של המזגן.
למערכת הוידיאו כתבתי תרחיש להתחלת הקרנה בקולנוע ביתי (הורדת מסך, הדלקת מקרן, הפעלת מגבר, כיבוי אורות והורדת תריסים). זהו תרחיש שימושי נוסף החוסך צורך בשימוש במספר רב של שלטים.
לבסוף, אני משתמש במתג להפעלה וכיבוי דוד החשמל בבוקר. בנוסף, על מנת לוודא שהדוד לא יופעל למשך זמן ארוך מדי (נניח שהפעלנו ידנית ושכחנו לכבות) יש תרחיש אוטומטי שמוודא שהדוד לא יפעל יותר משעתיים.


מסך תאורה ראשי
מסך תאורת מטבח

מערכת הבית החכם לא שלמה ללא שלטים ומסכי מגע מגניבים. התוכנה מכילה למעשה שני חלקים: תוכנה המותקנת בשרת ותוכנה המותקנת במחשבי הקצה (client). את תוכנת הקצה ניתן להתקין על כל מערכת Windows לרבות Windows Mobile. כלומר, ניתן להתקין את תוכנת הקצה על מחשבי כף יד (pocket pc). בצורה זו, מחשב כף יד יכול לשמש למעשה כשלט מרכזי למערכות החשמל, האודיו והוידאו בבית. בנוסף למחשבי כף היד, מומלץ להתקין גם מסך מגע המחובר למחשב. האופציה בה אני בחרתי היתה רכישת מסך מגע נייד של חברת Viewsonic. מסך זה מתחבר ב-WiFi למחשב ומריץ remote desktop. כך מתקבלת תמונת מסך המחשב על מסך המגע הנייד. אני רכשתי מסך זה ב- ebay במחיר מגוחך של 300$. למי שהפרוטה מצויה בכיסו, הרי שמחשבי UMPC החדשים הינם אופציה מעולה לשליטה על הבית החכם.
ללא מסכי שליטה, המערכת אינה שלמה. אמנם ניתן להשתמש במתגים או בשלטי איפרא-אדום, אך האפשרויות וחווית המשתמש מוגבלת. מספיק להסתכל בצילומי המסכים למטה כדי להבין את האפשרויות והחשיבות של צגי הפעלה. לא ניתן להשיג חווית משתמש ללא צגי הפעלה.


מסך הפעלת מקרן

מסך הפעלת טלוויזיה

לבסוף אציין שהתקנה עצמית של המערכת, תכנון וכתיבת התרחישים לבד אפשרה הוזלה משמעותית במחיר. כך, שהחשמל החכם הפך להיות ניתן להשגה (מבחינת כספית). אולם, היתרון היותר גדול בהתקנה עצמית הנו הגמישות בשינוי תרחישים והוספת אלמנטים ללא תלות במשווק. יש לי גישה כמעט לכל אלמנט במערכת. מיותר לציין שגישה זו של התקנה עצמית אינה מתאימה לכל אחד. יש צורך בידע בסיסי בתכנות וביכולת טכנית הנדסית. אם אתה מחזיק מחשב HTPC בבית, וכבר התחלת לברר על שלטים אוניברסליים כפרונטו, אני מנחש שאתה מועמד מתאים להתקין בעצמך חשמל חכם. התקנה עצמית אינה מתאימה למי שמפחד מקינפוגים או למי שאין זמן או רצון להתעסק בכך.

זהו, נשאר רק ללחוץ על מקש ה- לילה טוב, שיכבה את האור בדירה, וללכת לישון. כמה טוב שיש חשמל חכם ואני לא צריך לקום ולצאת מהמיטה כדי לכבות את האור שהשארתי דולק בשירותים.

להמשך דיון בנושא הסקירה לחץ כאן.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
25.09.2007
  
כתב וצילם: ארז ביטון (berez) , ערך: מרטין סבג (MartinHSabag)

1