כשורשי חברת תומסון הם בממציא אליהו תומסון האמריקאי (למרות שנולד באנגליה) מאמצע המאה ה-19. החברה הוקמה בשלהי המאה ה-19, התחברה לחברת אדיסון והיתה הגרעין שיצר את GENERAL ELECTRIC, אחת חברות מוצרי הצריכה האלקטרוניים החשובה במאה ה-20. החברה פוצלה חזרה בתחילת שנות השמונים ורכשה בהמשך את RCA . כיום החברה מובילה את המותג המוצלח RCA בארה"ב ובאירופה משתמשת במותג תומסון.
בארץ משווקת את תומסון חברת אס ג'י אלקטרוניקה.
קו מוצרי SCENIUM קיים מזה זמן רב, וראיתי אותו באירופה כבר מזמן, אך להפתעתי הוא גם משווק בארץ. ה- SCENIUM 8664 כולל דיסק 250 גיגה וצורב שמותאם לכל סוגי הדיסקים לצריבה חד ורב פעמית:
DVD +R, -R, +RW, -RW
אפשר לומר שלא ציפיתי להרבה כשקיבלתי את המכשיר. אחרי הכל, אני מכיר טוב מאוד את היתרונות והחסרונות של צורבי הדיסקים הפופולריים בארץ. בעבר בדקתי לעומק את מכשירי פיוניר ופיליפס, מה כבר תומסון יכולים לחדש לי בתחום?
טעות… הרמז הראשון נמצא בחלק העליון של המכשיר – מספר ומגוון הלוגואים שמופיעים שם הוא נרחב ביותר.
תומסון בעצם ניסו לפתוח כאן תחום חדש בשילוב של צורבי DVD עם דיסק ומכשיר שיכול לשמש לרבים כמרכז הסלון הביתי. התוספות שהם הכניסו הם תאימות ל-DIVX, MP3 ו-JPG. עוד על כך בהמשך.
מבחינה חיצונית, המכשיר יפה ביותר, הוא מעוצב בשחור מבריק עם קוים עגלגלים – ומתאים מאוד לבעלי מסכים דקים ב-PIANO BLACK (כמעט כל המסכים מגיעים כך היום…).
בקדמת המכשיר שני דלתות – הימנית מחביאה את חיבורי ה-USB2, חיבורי אודיו ווידאו (קומפוזיט ו-SVIDEO) וכן את חיבור ה-DV (על כל שמותיו השונים של החיבור – כלומרIEEE 1394 – FIREWIRE או iLink).
הדלת השניה מעניינת פחות וכוללת שני כפתורים למעבר בין הכניסות וידאו והערוצים השונים.
בצידו האחורי של המכשיר נמצאים מחברים שונים:
חיבורי וידאו RF פנימה והחוצה (לטלויזיה במידה ויש לה), חיבור HDMI, חיבור אודיו קואקס דיגיטלי (אין חיבור אופטי), יציאות וידאו קומפוזיט + אודיו אנלוגי, יציאת קומפוננט ושני חיבורי SCART (כניסה ויציאה). לצד כל אלה, פתח האוורור (בכל העת שהשתמשתי במכשיר לא שמעתי אותו רועש כלל!) וחיבור החשמל מצידו השני של המכשיר.
מספר אפשרויות החיבור הם רבים. ניתן להתחבר למכשיר בחיבור SCART, קומפוזיט קומפוננט, או HDMI דיגיטלי. החיבור היחיד שחסר ברשימה הוא SVIDEO ואכן אין בו כל צורך (כל השאר, פרט לקומפוזיט, איכותיים בהרבה).
למכשיר גם יציאת IR, אך בניגוד למכשיר ה-DVR של פיליפס שהיה בבעלותי, לא הצלחתי לגרום לתומפסון להעביר הוראות לממיר להעביר ערוצים. או שפשוט זה לא ניתן בישראל, או שלא מצאתי את התפריט המתאים בכדי לתכנת אותו לכך.
איכות התמונה
את המכשיר חיברתי לממיר יס בחיבור SCART והתחלתי עם יציאת ה-SCART של המכשיר. לחיצה חוזרת ונשנית על כפתור VIDEO OUT מעבירה את המכשיר למצב שבו הוא מוציא וידאו דרך החיבורים השונים עד אשר רואים תמונה. איכות התמונה שהתקבלה היתה סבירה, אך בוודאי שלא היתה טובה בדיוק כמו המקור של יס. במידה ויש לכם חיבור מתאים מומלץ להשתמש בממיר בעל שתי יציאות SVIDEO (כגון PACE 1000) ולחבר את השניה ישירות למסך כאשר אין צורך במכשיר.
כאשר חובר המכשיר דרך חיבור הקומפוננט וה-HDMI, איכות התמונה השתפרה ומומלץ לעשות שימוש בחיבורים אלה במידה וזה אפשרי.
איכות התמונה בהקלטה היתה זהה בעצם לזו של צפיה בטלויזיה. במקרים מסויימים האיכות היתה אפילו טובה יותר.
יש לי yesMax או מג'יק – אני צריך את המכשיר?
עכשיו שבתוספת מזערית של כסף כל אחד יכול לרכוש או להשכיר PVR, קשה יותר לתרץ רכישה של מכשיר חיצוני שכזה. מצד שני יש כמה הבדלים משמעותיים בדרך העבודה של המכשירים בתחום ההקלטה.
היס מקס וההוט מג'יק בעצם מקליטים לפי EPG. גם למכשיר זה יש EPG, אך מכיוון שאין תמיכה בו בארץ, נתייחס אליו כאל וידאו מתוחכם. היתרון הגדול הוא שניתן לתכנת אירועים חוזרים לפי זמן ולא לפי EPG. עבור רבים זה לא בהכרח יתרון, אך חשוב לציין זאת. המכשיר תומך בעד 16 אירועים שונים שיכולים גם לחזור על עצמם באופן יומי או שבועי לפי הצורך.
המכשיר תומך בעד שעתיים הקלטת BUFFER. ניתן לחזור בזמן עד לשעתיים (על ידי לחיצה על כפתור REWIND) ולצפות באירוע פעם נוספת. הדבר דומה לדרך שמכשירי ה-PVR של יס והוט עובדים עם הבדל גדול אחד. בעוד שהם מאפסים את ה-BUFFER בכל פעם שעוברים ערוץ. המכשיר אינו מבחין כאשר מועבר ערוץ ולכן מציג בדיוק שעתיים אחורה של הערוצים בהם ביקרתם.
בדומה למקס ולמג'יק, גם כאן ניתן לעצור את התמונה החיה על ידי לחיצה על PAUSE. המכשיר ממשיך להקליט וניתן להמשיך ולצפות בתמונה תוך כדי שהוא מקליט קדימה. כאשר מגיעים לפרסומות מגיע יתרון משמעותי. למכשיר שני כפתורים מעולים בשלט שחסרים לי מאוד ב-yesMax למשל. כפתור REPLAY חוזר 10 שניות אחורה ומציג לכם בדיוק את הקטע שראיתם ובדיוק פספסתם. נניח ומישהו דיבר ואיבדתם את הריכוז בדיוק כשדני רופ הסביר מתי יעבור גל החום הנוראי – לחיצה זריזה על הכפתור ואתם מסודרים.
כפתור נוסף שימושי הוא כפתור ADVANCE שקופץ קדימה ב-30 שניות. מכיוון שמרבית הפרסומות עובדות על כפולה של 30 שניות, הדילוג הזה הופך לשימושי ביותר. מתחילים לראות את התוכנית באיחור אופנתי, ואז בכל פעם שמגיעות הפרסומות (חוץ מהפרסומת של פוקס שאנחנו חייייבים לצפות בה…) לחיצה על הכפתור ואפשר לדלג על התחבושת ההיגיינית או על המבצע לחיתולים חד פעמיים.
היתרון הגדול מול מכשירים מסוג זה מגיע בכך שאפשר לשמור את התכנים בדיוק כמו שאתה רוצה אותם. תהליך ההקלטה לא יכול להיות פשוט יותר.
יש כמה אפשרויות:
1. כשמגדירים הקלטה, אפשר פשוט להגדיר שיעד שלה יהיה הדיסק, במקרה כזה, ההקלטה היא חיה ונעשית ישר לדיסק. זה כמובן טיפה יותר מסוכן מכיוון שאם יש לכלוך או תקלה בדיסק עצמו, אזי לא ניתן יהיה לתקן זאת.
2. אפשרות שניה היא בחירת הקלטה מהקטלוג (כלומר הקלטות DVR ישנות) והעברתם לדיסק לצריבה
ההעברה לדיסק בדרך זו היא מהירה ביותר (קצבי הצריבה משתנים, אך לרוב מדובר בארבע פעמים זמן אמיתי, כלומר העברה של תוכנית של שעה לדיסק לוקחת כרבע שעה). חשוב לציין שניתן גם לערוך הקלטה ולהסתיר קטעים מסויימים (ע"ע פרסומות) ולצרוב רק את הקטעים המעניינים, הדבר פשוט למדי והרבה יותר קל לביצוע משימוש במחשב ותוכנת עריכה.
ניתן כמובן למחוק דיסק +RW או -RW, וניתן לסגור הקלטה על -R או +R, כך שניתן יהיה לראות אותם על גבי כל נגן DVD רגיל.
מה שבאמת מעניין במכשיר הוא בכך שניתן לצפות בו גם בתכני DIVX. במרבית המכשירים שנמכרים בארץ אין אפשרות לצורב להציג DIVX. לצערי במכשיר הזה לא מצאתי דרך להציג תרגום (ניסיתי SUB/IDX ו-SRT), כך שכנראה אין לכך תמיכה.
צפיה ב-CD וב-DVD שכללו DIVX הציגו תמונה יפה (התוכן היה איכותי למדי). חשוב לציין שהמכשיר תומך אך ורק בתכני DIVX ברזולוציות SDTV (כלומר עד 720 על 576 ב-PAL או 720 על 480 ב-NTSC).
מה שמצא חן בעיני היה היכולת לסמן תוכנית או סרט מה-DVD או ה-CD ולהעתיק אותם לדיסק המקומי של המכשיר.
לאחר הסימון לוחצים על CONTINUE וזהו:
מהירות ההעתקה לא היתה זריזה במיוחד, אבל מה שמעניין הוא שניתן היה לבצע את אותו הדבר גם בחיבור USB! הבאתי בזריזות DISK ON KEY שהיה בנמצא ופשוט העתקתי את התכנים מתוכו למכשיר. ניתן היה גם לעשות את ההיפך (כלומר להעתיק לתוך ה-DISK ON KEY).
משמעות הדבר – קלות רבה יותר להעביר תכנים מהמחשב לנגן ללא צורך בצריבה. כאמור, אין תמיכה מובנית בתרגום ולכן יש צורך באחת מהתוכנות שמשלבת את התרגום הישר לתוך הסרט עצמו.
בצפיה בתוכן, איכות התמונה היתה מצויינת (ביחס ל-DIVX, כמובן) במיוחד בחיבור HDMI.
בקבצי DIVX מתקדמים יותר שניסיתי (DIVX6 היו לי מעט בעיות), אבל בסה"כ המכשיר היה אמין למדי בתחום הזה.
המכשיר מסוגל לרכז גם את קבצי האודיו שלכם ולשם כך יש לו יכולת לעשות ספריות. ניתן להכניס לו נגן MP3 מהפשוטים שיש להם חיבור USB מובנה ופשוט להכניס ולהוציא מוזיקה לפי הצורך.
מוזיקה ותמונות אפשר גם לנגן הישר מה-DISK ON KEY עצמו (וידאו אינו מספיק מהיר בשביל המכשיר דרך חיבור זה ולכן אין אופציה כזו)
ניתן להעביר לדיסק של המכשיר גם תכני וידאו לא מוגנים, בדומה למכשירי פיוניר.
המכשיר מנהל את התכנים שלו דרך ספריות. ספרית הוידאו, ספרית הדיסקים, מוזיקה ותמונות וכו'. ספרית הוידאו מחזיקה את כל קבצי הוידאו שבמכשיר (בין אם הוקלטו על גביו או הועברו אליו מדיסק כלשהו או מ-DIVX). ספרית הדיסקים בעצם מציגה את כל הסרטים שהמכשיר מכיר (למשל הקלטות חיצוניות). אם תסמנו את הדיסקים לפי הסדר שהוא מציין לכם, תוכלו בקלות לזהות כל דיסק ולמצוא כל קטע דרך הקטלוג שלו.
גם מוזיקה ותמונות ניתנות להצגה על ידיו, ניתן להעתיק תכנים למכשיר ולתת להם לנהל אותו. את הקטע הזה לא בדקתי לעומק, שכן זו לא היה הפוקוס של הבדיקה.
צפיה בתכנים חיים ניתנת גם הישר מהקטלוג של התכנים:
לאחר הקלטה רשימת התכנים נראית ככה (ניתן למיין אחרת, אך זה לא כ"כ אינטואיטיבי)
בעת צפיה והקלטה מה-BUFFER, ניתן לסמן הקלטה מהרגע הנוכחי או מתחילת ה-BUFFER. לטעמי הנושא טופל פחות יפה ממכשיריהם של פיליפס.
לאחר שהתרשמתי קשות מכישרון המשחק של בר רפאלי החלטתי להפסיק את ההקלטה
התפריטים של המכשיר בסיסיים למדי, אך עדיין מתוחכמים ולא בהכרח אינטואטיביים. ההתחלה מבוססת על תפריט ראשי שכולל את היכולת לגשת לוידאו חי, לספריית התכנים לרשימת ההקלטות ולתפריט הקונפיגורציה של המכשיר. לדעתי כפתורים שונים לכל פקודה כזו על גבי השלט היו עדיפים בהרבה:
צפיה ב-DVD פשוטה למדי ולא היתה לי בעיה עם ZONES שונים. גם תכני DIVX על גבי דיסק עבדו ללא בעיות מיוחדות (פרט לסרט אחד שנתקע ככל הנראה בגלל שהיה בפורמט מעט לא תקני).
בעיה מיוחדת שנפגשתי בה היתה עם דיסקים מ-ZONE1 (דיסקי NTSC) אשר גרמו לבעיות כאשר המסך היה מחובר ב-SCART. המכשיר אינו תומך ב-NTSC כאשר SCART בפעולה (חשוב לציין שלא קיים תקן בעולם של NTSC מעל SCART ולכן זו אינה בעיה!). לכן, אם אתם צופים גם בתכני NTSC, חיבור קומפוננט או HDMI יעבוד לכם כמו שצריך.
לגבי איכות החיבור. המכשיר מסוגל להוציא 720P או 1080i מחיבור ה-HDMI שלו. מבחינה טכנית משמעות הדבר שהוא צריך לעבד את התמונה מהממיר (יס או הוט) ולהעביר אותו DEINTERLACING ו-SCALING. כמרבית המכשירים בשוק, גם מכשיר זה אינו מזהיר בפעולה זו. כלומר, הוא אינו נופל משמעותית ממקליטי DVD אחרים בשוק, אך הייתי מקווה לאיכות תמונה טובה יותר בתחום העיבוד.
בבדיקה בדקתי גם 1080i וגם 720P. ההבדל בטיפול של המכשיר הוא משמעותי ביותר. 720P נראה הרבה יותר חד מאשר 1080i והוא הפורמט המומלץ עבור מכשיר זה (גם במקרים שמדובר על מסך FULL HD).
מצלמה דיגיטלית
הבדיקה האחרונה שהעברתי את המכשיר היא בדיקת התאימות מול מצלמת הוידאו שלי. לאחרונה רכשתי מצלמת HDTV אשר מסוגלת גם להעביר את התכנים לחיבור DV באופן דיגיטלי.
קל מאוד לחבר בין המכשיר למצלמה, פשוט מחברים את החוט ומכשיר מזהה מיד את המצלמה ומציג אפשרויות העתקה ממנה לדיסק הקשיח או לצורב.

ניתן לראות את האיכות של העברת התמונה הדיגיטלית מהמצלמה למסך. איכות התמונה יוצאת מהכלל (החיבור למסך היה HDMI בשלב זה במצב 720P). כמובן שהתוכן המועבר מהמצלמה הוא ב-SDTV (למרות שהוא במקור צולם ב-HD על ידי) שכן המצלמה עושה את ה-DOWNSCALING.
בתמונה ניתן לראות עוגת יום הולדת מושקעת במיוחד שזללנו להנאתנו לפני מס' שבועות אצל קרובי משפחה.
השלט
השלט של המכשיר הוא ללא ספק נקודת תורפה. השלט סובל מפשטות העיצוב בוודאי לאור העיצוב היפה של המכשיר עצמו. הוא נוח, אך היה רצוי להוסיף לו פונקציות רבות כקיצורי דרך (למשל קיצור דרך ל-LIVE VIDEO, SETUP, טיימרים וכו').
ציונים:
עיצוב: 9.5
תפריטים: 8
איכות תמונה: 7
איכות צליל: 8
שלט: 7
עיבוד תמונה: 7
תאימות פורמטים: 9
אפשרויות חיבור: 9
כאן ניתן להוריד סרט (ללא סאונד) שמציג את יכולותיו ותפריטיו של המכשיר
המחיר המומלץ לצרכן: 3700 ש"ח
המכשיר נבדק באדיבות SG אלקטרוניקה
לתגובות בנושא המאמר לחץ כאן .
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.