אז מה בעצם אומרת ההצהרה?
דבר ראשון, משמעות הדבר היא שרון איילון, המנכ"ל החדש של יס, נחוש להרים את הפרוייקט הזה ושיש לו גיבוי של בעלי המניות של יס.
הדבר מעודד כי במקרה של הוט למשל, ההשקה הרשמית היתה עוד במאי 2005 (!!) במקרה של הוט, הם הלכו מהר מדי וללא גיבוי מלא של כל הגורמים הטכניים או של בעלי המניות. מבחינה טכנית, שידורי ערוץ HD1 של הוט היו בעייתיים (מבוססים על טכנולוגית MPEG2 הישנה יותר שעליה מבוססים שידורי HOT ויס הדיגיטליים היום). עם המעבר ל-H264, הטכנולוגיה החדשה, ההשקה הרכה של HOT HD לא ממש התקדמה וללא גיבוי מספיק מבעלי המניות , המהלך התמוסס. הוט השקיעה עד כה, כמות נכבדת של משאבים בהקמת מערך שידורי HDTV (ככל הנראה מערך שידור שהוקם על ידי חברת NETCOM). עם הקושי של העברת ערוצים זרים, ניסתה הוט גם לרכוש סרטים (לפי התקשורת, מדובר על כ-70 סרטים או פרקים בסדרות) אשר שודרו בלופ כשנה במהלך הניסוי אשר מתמשך עוד משנת 2005.
בתוכניות המקוריות שלה, הוט בעצם תכננה ורמזה על הפקות מקומיות (כולל שידור של אירועי ספורט כגון משחקי כדורגל) ב-HDTV. הבעיה במקרה של הוט היה שהם הקדימו אכת הטכנולוגיה ועשו הימור שנכשל (שידור של ערוץ HD1 הבלגי). הם גם הקדימו את השוק. לפי כל ההערכות, השוק הישראלי עומד לפני רכישה מסיבית ביותר של מסכים דקים. לפי המגמה של השנים האחרונות, מדובר על הצטיידות משמעותית ביותר אשר צוברת תאוצה דרמטית במהלך השנתיים האחרונות.
מסכים דקים לקולנוע ביתי נמכרים בישראל עוד מאז שנת 2000 (חברת יניר מערכות היתה הראשונה שהחלה ביבוא סדיר של מסכי פלזמה מתוצרת פוג'יטסו).
המגמה הזו, של מסכים גדולים ומשמעותיים והמצב הכלכלי מהווה קרקע נוחה לשידורי HDTV בישראל.
המהלך בהחלט בא לתת יתרון חדש לחברת יס, אשר עד לאחרונה נחסמה בפני שימוש בשירות VOD על ידי הרגולטור (חוק בזק אושר רשמית אתמול – יום חמישי 26/7/07), דבר שמהווה יתרון לחברת הוט המתחרה בה. עם המעבר למסכים דקים ותלונות גוברות והולכות ש "לא רואים טוב במסכים האלה" (כי הם מותאמים יותר לשידורים באיכות גבוהה יותר), יס מקווים שהמהלך יביא לסחף גדול יותר ולהעברת היתרון למגרש שלה.
בתחום שידורי ה-HDTV, בניגוד ל-VOD, אין קשיים רגולטוריים, ויס חופשיה לשדר תכנים באיכות גבוהה יותר ללא מעצורים.
אז מה זה שידורי HDTV בכלל?
כמובן שכל מי שהוא EARLY ADOPTER כבר יודע מה זה שידורי HDTV. שידורים אלה החלו באופן מסחרי ביפן בשנות התשעים עם שידורים אנלוגיים. בארה"ב השיקו את השידורים בתחילת העשור הנוכחי. השידורים הראשונים היו בעיקר שידורי ניסיון ובדיקות ציוד, וכללו בעיקר תמונות נוף, סרטים דוקומנטרים וקונצרטים אשר הדגימו את יכולותיה של הטכנולוגיה.
רבים משווים את המעבר ל-HDTV להבדל בין טלויזיה שחור לבן לצבעונית. מדובר על קפיצה טכנולוגית משמעותית אשר מגבירה את עומק החוייה על ידי וידאו חד בהרבה, איכותי מאוד, וצליל הקפי (DOLBY DIGITAL) אשר עד כה לא היה נפוץ כל כך בשידורי הטלויזיה.
איכות הוידאו והצליל הם משמעותיים יותר עבור הקהל האמריקאי אשר קיבל איכות תמונה ירודה משמעותית בשל תקנים מיושנים שבסיסם בשנות החמישים של המאה הקודמת.
בגלל חוק אשר מכריח את הגופים המשדרים בארה"ב לעבור לשידורים דיגיטליים (על מנת לפנות את טווחי התדרים האנלוגיים), הסבסוד הממשלתי הקל מאוד על המעבר ל-HDTV בארה"ב. כיום ישנם עשרות ערוצי HDTV מקומיים ויבשתיים וכמעט כל צרכן אמריקאי יכול כיום לקבל כמות נכבדת של חומר HDTV עם מנוי זול במיוחד. מחקר שנעשה לאחרונה על ידי CEA מצביע על כך ש-44 אחוזים מבעלי מסכים המסוגלים להציג HDTV אכן מנויים של שידורים כאלה כיום ומקבלים אותם.
למרות כל זאת, לוקח זמן רב לבעלי מסכי HDTV בארה"ב לאמץ את הטכנולוגיה הזו. מספר גורמים מאיטים את התהליך, כולל אי וודאות ובלבול של הלקוחות הפוטנציאלים של השירות לגבי זמינותו, האם הם מקבלים כיום את השידורים ב-HDTV, ורבים שנשאלים חושבים שהם צופים בשידורים כאלה (למרות שבפועל הם לא…) בגלל שהם קנו מסך HDTV… נושא חינוך הצרכנים חשוב מאוד בתהליך. גורם מעכב נוסף הוא התחרות בתחום הדיסקים של הדור הבא (Blu-ray מול HD DVD). עם כל זאת, המעבר עד סוף העשור לשידורים דיגיטליים בלבד בארה"ב וירידת המחירים של המסכים הדקים יאיצו מאוד את התהליך.
באירופה, לעומת זאת, התחילו השידורים באופן רציני רק לפני כשנתיים וכרגיל, החברות האירופאיות חיכו לדור הבא של הטכנולוגיה לפני שימוש נרחב בה. האירופאים משתמשים בתקנים מתקדמים יותר מאשר האמריקאים (אשר גם הם יעברו ככל הנראה לטכנולוגיות אלה). במקומות רבים באירופה, שידורים לוייניים קלים יותר ונפוצים יותר מאשר שידורי כבלים והתקנים החדשים – DVBS2 ו-H264 נכנסו לשימוש סדיר רק לאחרונה.
ההשקה הראשונה בהקף מסחרי של טכנולוגיות חדשות אלו היתה באנגליה (SKY BskyB) אשר משתמשת בטכנולוגיות של חברת NDS הישראלית (אותה טכנולוגיה גם בשימוש של הוט ויס) בכדי להפעיל את השידורים ולהגן עליהם. ההשקה של סקיי היתה אמביציוזית מדי והיתה הפעם הראשונה שבה משיקים שירות H264 עם DVBS2 ביחד עם ממירים מהדור האחרון בעלי יכולות הקלטה (כמו יס מקס והוט מג'יק בישראל) עבור HDTV. ההשקה היתה קשה למדי מבחינה טכנולוגית, אך כיום נחשבת להצלחה ולמודל עבור חבילות שירותים אחרות ברחבי העולם. מאז ההשקה הזו, הושקו מספר חבילות HDTV במקומות נוספים באירופה, כולל באיטליה, גרמניה וצרפת.
נקודת המפנה הטכנולוגית היתה במונדיאל, כאשר חברות רבות נערכו לשידורי HDTV, ואירוע זה שימש בעצם כבסיס להערכת המוכנות של חברות השידור השונות ל-HDTV.
הצפי הוא שבשנים הקרובות יצטרפו ערוצים רבים מאוד להיצע. יש לזכור שמספר ערוצים כאלה יהיו קליטים בישראל דרך צלחות לויין פרטיות. מספר גדול בהרבה יהיה זמין ליס ולהוט אשר יכולים להשתמש בצלחות לויין גדולות ולהעביר לנו את ערוצים אלה דרך התשתיות שלהן. בניגוד לעבר, מרבית הערוצים הללו משדרים תכנים בכמה שפות במקביל, מה שאומר שניתן יהיה לשדר אותם גם עם תכנים באנגלית ללא קושי גדול בתרגום או בשידור.
התזמון של יס הוא הגיוני מבחינה טכנולוגית. עד לאחרונה, הטכנולוגיות העדכניות לא היו בשלות עדיין. בנוסף, ההיצע של ממירים וציוד קצה היה קטן ויקר (בגלל מחסור בשבבים בתחום הזה, ועודף ביקוש של חברות הלויין האירופאיות). כעת, יש התייצבות של מחיר ממירי הקצה וגם ניסיון נרחב בטכנולוגיה הזו – דברים שבוודאי יאפשרו ליס להגיע לתוצאות טובות בזמן קצר ובעלות סבירה יותר, באופן יחסי. לפי דיווחים בתעשיה, חברת ADB צפוייה לספק עשרות אלפי ממירים בזמן הקרוב ליס (ככל הנראה מדובר בממיר הזה).
יס כבר משדרת מזה יותר מחודש שידורי ניסיון ב-HDTV בטכנולוגית H264, אשר נקלטו על ידי חובבי לויין פרטיים. לפי דיווחיהם, מדובר על מספר ערוצים (מספר הערוצים השתנה לאורך הניסוי, כך שקשה להעריך מכך לגבי מספר והיצע הערוצים בעת ההשקה הרשמית או מעט אחריה). לפי גורמים בתעשיה מדובר על לפחות שני ערוצים שיס תארוז מחדש (ערוץ סרטים וערוץ סדרות) בנוסף לערוצים זרים שהיא תעביר ללקוחותיה. יש להניח שמספר הערוצים בעת ההשקה יהיה מספר נמוך מכך, אך היעד הוא תוך זמן קצר להביא ללקוחות HDTV של יס חבילה מרשימה של ערוצים.
תוכן
ההשקעה הגדולה של יס בטכנולוגיה שבה נקב רון איילון (כ-80 מיליון ש"ח) תתפרס בוודאי על מספר תחומים, כגון רכישת ממירים (ציוד קצה), הקמת מערך שידור, רכישת תוכן ושיווק/פרסום.
השקעות כאלה אינן זרות ליס ולהוט. בעבר, שתי החברות הפתיעו עם השקה של PVR, טכנולוגיה אשר לכל הדעות קשה יותר להסבר ולקידום מאשר HDTV (שאותו ניתן להציג ולהדגים בקלות רבה יותר).
יס הלכו רחוק יותר והשקיעו גם ב-WIDESCREEN (שיטה שבה משדרים באופן שמותאם למסכים דקים שהם מלבניים יותר מהמסכי CRT הישנים יותר) וב- DOLBY DIGITAL, שידור אודיו הקפי אשר עדיין משודר באופן מאוד מצומצם ביס.
לאחרונה נפוצו שמועות על כך שהוט נערכים לשידורי HDTV מחדש ומתכננים מהלך שיווקי מקבילי. ככל הנראה הוט נערכים לשידור של ערוץ VOOM. במקור VOOM היתה רשת לויינית חדשה בארה"ב אשר התבססה אך ורק על שידורי HDTV, אך הקדימה את זמנה, נקלעה לקשיים כלכליים ונרכשה. כיום VOOM משווקת לאירופה ערוץ אשר מרכז בעצם את מיטב התכנים שהיא שידרה ומשדרת כיום ב-HDTV.
יס טרם הצהירה על סוגי התכנים אשר היא תציג במועד השקת השידורים (אשר עדיין לא נקבע, אך יקרה לפני סוף השנה). מרבית האנשים שדיברתי איתם "ברחוב" הביעו זלזול בסגנון של "זה יהיה רק ערוץ טבע כזה או אחר". כך שבעצם האתגר הגדול ביותר של החברה הוא תדמיתי בנוגע לתוכן. מידת ההצלחה של השירות יקבע בעיקר אם יס תשכיל להציע חבילות תוכן לא יקרות מדי אשר יכללו תוכן מעניין ואטרקטיבי. יש להניח שהעלות בהתחלה לא תהיה נמוכה, אחרי הכל מדובר על ערוצי פרמיום שמתאימים בעיקר למי שיש לו מסכים דקים יקרים יחסית.
מאיפה יגיע התוכן?
רבים שואלים כיצד יש כל כך הרבה תוכן בפורמט החדש, שהרי רק לאחרונה החלו בצילום סדיר עם מצלמות HDTV.
התשובה היא שסדרות וסרטים רבים, כולל גם כאלה שנעשו לפני שנים רבות (אפילו עוד משנות ה-40 וה-50 !), צולמו באיכות גבוהה למדי על גבי פילם. פילם זה הותאם בעצם להקרנה על שטח מסך גדול ולכן האיכות שלו מספקת בהחלט בעת המעבר ל-HDTV. להפתעת רבים, סדרות רבות הוסרטו על גבי פילם גם בשנים האחרונות בכדי לתת תחושה של "קולנוע" לצופי הסדרה (סדרות כגון CSI, 24 ודומיהן). לכן, מבחינת סרטי קולנוע, ניתן לצפות שכל סרט שנעשה בעשרות השנים האחרונות יכול להיות זמין לשידור ב-HDTV (בהנחה שהוא צולם כראוי ושהמסטר שלו נשמר בתנאים סטרילים). נושא זה חשוב גם לטכנולוגיות כמו שידור לוייני/כבלים וגם עבור Blu-Ray ו- HD DVD.
ב-5 השנים האחרונות כמעט כל סדרה אמריקאית מצולמת במצלמות HDTV דיגיטליות. האיכויות משתנות ובמקרים רבים לא משתמשים באיכות המירבית של HDTV. סדרות פופולריות כגון PRISON BREAK, LOST, רומא או דקסטר, אשר משודרות בהוט וביס, צולמו רובן ככולן ב-HDTV. כאשר סדרות כאלה מועברות אלינו, הן פשוט עוברות עיבוד (מישהו זוכר את ה "מחיקון" מימים עברו?) אשר מעביר אותן לאיכות SDTV, זו שאנחנו רואים בה את יס והוט כיום.
במקרה של "רומא", מיני סידרה זו צולמה ב-1080i איכותי, בעוד שהאחרות שודרו ב-720P בארה"ב. התקווה היא שעם המעבר לאירופה, הסדרות יועברו אך ורק ב-1080i האיכותי יותר.
במקרה של אירועי ספורט למשל, חברות רבות גילו ששידורי 1080i מקשים מאוד על המסכים מהדור הנוכחי וגורמים לאי נוחות אצל הצופים כאשר יש תנועה מהירה על המסך. במקרה כזה, שידורי 720P מסוגלים לתת תמונה יותר נעימה וחלקה לצופה.
במקביל לסדרות שירכשו בחו"ל, יש לקוות שיס גם ישקיעו בהפקות מקומיות. עלויות ציוד צילום ב-HDTV כבר אינן בשמיים (ניתן בארץ לרכוש מצלמת FULL HD ביתיות בעלויות של כמה אלפי ש"ח), ועיקר העלות היא בהפקה (איפור ואבזור יותר מדוקדקים, עריכה, וכו'). אני לא מעריך ש "האלופה" תהיה יותר אטרקטיבית ב-HDTV מאשר כפי שהיא היום, אך סדרות עלילתיות כגון "הבורר" של הוט או "מסכים" של יס, יכולים להתקבל בברכה אצל הקהל הישראלי.
בכל מקרה, היצע השידור הוא זה שיקבע את אטרקטיביות החיבור לקהל הישראלי.
בישראל יש כבר מספר אולפנים שנערכו לשידורי HDTV וכבר כיום מסוגלים לטפל ולערוך תכנים מסוג זה עבור יס והוט.
איכות תמונה
כמובן שאין לצפות מהערוצים הציבוריים (2, 10 ו-1) לעבור לשיטת השידור החדשה, לשם כך ידרשו שנים רבות של סבלנות (למי שזוכר כמה זמן לקח לערוץ 1 לשדר אל STARGATE SG1 בסטריאו תקין יכול להבין עד כמה משמעותי יהיה המעבר). בנוסף, לא בטוח שבמדינה של חדשות מדממות כמו שלנו, שמרבית האנשים ירצו לצפות בחדשות ערוץ 2 באיכות HDTV…
לכן, לפנינו שנים רבות של צפיה משולבת, בתכני HDTV ו-SDTV.
המהפכה האמיתית תגיע כאשר עלויות המסכים ירדו משמעותית וכאשר כמעט כל משפחה בישראל תוכל להרשות לעצמה מסך דק שמותאם לשידורים אלה.
לפי כל הסימנים, איכות התמונה שתשודר ביס ובהוט תהיה טובה לפחות כמו גופי השידור המובילים באירופה. בארה"ב כבר ראינו ירידה משמעותית באיכות התמונה מאז תחילת השידורים לפני מספר שנים לעומת היום.
יש לקוות שהעלויות הגבוהות של תמסורת לויינית לא תרתיע את יס מלהעביר את איכות השידור במלוא הדרה, שהרי ללא כן, משמעות המהלך יתפוגג.
מי יוכל לקלוט את השידורים
ככל שידוע לנו, הוט ויס ישתמשו בחיבורי HDMI (עדיין לא ידוע על אפשרויות אנלוגיות עבור מסכים ישנים יותר) ובשידורי 1080i50 (כלומר FULL HD). לא כל מסך דק אשר נרכש בשנים האחרונות יתאים לשידורים הללו. כחלק ממסע ההסברה של יס בקרב קהל לקוחותיה, החברה תאלץ לעשות מחקר שוק ולברר אילו מהמסכים אצל לקוחותיה מתאימים לשידורים החדשים ואילו לא.
החשש הוא שמסכים רבים, מהסוג שנמכר בסופר המקומי, לא בהכרח עומדים בדרישות ועלולים להתברר כחתול בשק עבור רוכשיהם.
חשוב להקפיד על כמה נתונים קריטיים בעת בירור על מסך שיהיה מוכן לשידורים החדשים:
1. רזולוצית המסך. מסכי EDTV (בעיקר פלזמה), יכולים לקלוט שידורי HDTV, אך התמונה בהם לא תהיה טובה יותר מאשר דיסק DVD טוב. מסכי HD READY (פלזמה ו-LCD) יציגו תמונה מצויינת בשידורי HDTV ויתאימו למרבית האנשים בבית, אך לא יציגו את מלוא הפרטים בתמונה שתשודר בשידורים החדשים. מסכי FULL HD הם נדירים ויקרים יותר (ולפיכך, רוב הסיכויים שאם רכשתם מסך דק לאחרונה, הוא לא מהסוג הזה) יציגו את מירב פרטי התמונה בשידורים החדשים.
חשוב לציין שמסכי FULL HD עלולים להציג תמונה דווקא פחות מוצלחת עבור שידורי טלויזיה רגילים (בגלל נושא עיבוד התמונה) ולפיכך, למרבית האנשים כיום, דווקא מסך HD READY יהיה האופטימלי.
2. תאימות 1080i50. מסכים ישנים יותר לא תואמים לתקן האירופאי החדש הזה. יש חשיבות רבה לתאימות זו מכיוון שזה יהיה התקן הפופולרי ביותר באירופה, ולכן גם בארץ.
3. תאימות הצפנת HDCP. תקנות השידור שאותן אוכפים גופי ההפקה ובעלי הזכויות על התוכן, מכריחים חברות כמו יס והוט להצפין את השידורים על מנת למנוע העתקתם לאינטרנט (לא שזה עוזר…). על מסך שתרכשו להיות בעל מחבר HDMI ותואם להצפנת HDCP.
בנוסף לכך, חשוב שגודל המסך יהיה סביר. אם המסך יהיה קטן או רחוק מדי מהצופה, ההבדל בין שידור HDTV לשידור רגיל יהיה הרבה פחות ברור. לבסוף, לא רק שידורי הוידאו יקבלו שידרוג, שידורי HDTV כוללים גם אודיו הקפי (AC3 או בשמו השני: DOLBY DIGITAL) ובכדי להרוויח מכך יש צורך ברסיבר שיפענח את השידורים הללו, ו-5 רמקולים לפחות בכדי להפוך אותו למשמעותי.
כמובן שבעלי מקרני FULL HD, אשר הוזלו מאוד בשנה האחרונה, יהיו המרוויחים הגדולים. תמונה של FULL HD יכולה בקלות להיות מוקרנת על גבי מסך של 100" ומעלה. איכות התמונה במקרנים מסוג זה (כגון SHARP 21000, ה-PEARL VW50 של סוני, המיצובישי 5000 והאופטומה HD81) יוצאת מהכלל והרווח כולו של מי שיכול להחשיך את הסלון לחלוטין (החשכה חלקית לא ממש תעבוד במקרה הזה).
מכיוון שההיצע של מסכים הוא כל כך גדול, מאוד מומלץ לברר באינטרנט לגבי כל מודל טרם רכישתו ולברר בפורומים מקצועיים באינטרנט לגבי מודלים מומלצים.
סיכום
בהערכות שוק ששמעתי לאחרונה, מדברים על מוכנות השוק הישראלי למהלך הזה. חברות רבות עשו על הנושא מחקרים ויש להעריך שהאהבה של הישראלים עם טכנולוגיה מתקדמת, תתבטא גם בתחום הזה. ההוכחה היא האימוץ המשמעותי של הישראלים טכנולוגיות כגון מדיה סנטר, מסכים דקים, מכשירי PVR (כגון יס מקס והוט מג'יק) וטלפונים חכמים.
עם מהלך שיווקי נכון, יש לשער שאחוזי ההצטרפות לשירותים אלה ביס ובהוט לא יפלו מאלה של מדינות מובילות באירופה. את המספרים אפשר לחשב לבד, בארה"ב, כאמור, מדובר על חדירה של כ-44% מבעלי המסכים המתאימים לאחר כ-5 שנים. בישראל ההערכה היא שהמסכים הדקים מהווים כ-13% מכלל המסכים שנמכרים, כאשר מדובר על רבע מיליון (הערכת מינימום) מסכים דקים אשר נמכרים כיום בארץ בכל שנה.
עם מספרים כאלה, אפשר להבין מדוע גם יס וגם הוט מעוניינים בפיסה מן העוגה הזו.
מאמרים נוספים בתחום:
- מורה נבוכים – רזולוצית HDTV למתחילים
- מה זה HDTV בכלל
- עתיד שידורי HDTV לפנינו
- הכרזת הוט על השקת HD1 מ-2005
- HDTV בישראל, נושא כאוב מאוד
- מוכנים ל-HD? מה בנוגע לטלויזיה שלכם?!
- הוט משיקים את ערוץ הסרטים HOT HD בהשקה רכה ב- 2006
להמשך דיון בנושא הכתבה לחץ כאן .
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.