כאמור, החברה לא חברת מוצרי מדבקה – הפאנל אמנם של חברת LG, אך כל האלקטרוניקה הפנימית תוכננה על ידי החברה הישראלית.
הכיתוב החיצוני על קרטון האריזה אומר FHD שגורם לחשוב כי מדובר ב-FULL HD, בעוד שהמסך עצמו היה בעצם WXGA (כלומר 1366 על 768). הסיבה לאריזה המבלבלת היא בכך שסדרת המסכים הזו נקראית FHD (כאשר רק מודל אחד מתוכה הוא אכן FULL HD).
המסך הגיע עוד לפני שה-TOSHIBA 42WL68 הוחזר ולכן היתה לי הזדמנות להשוות בין שני המסכים אשר הינם בעלי רזולוציה זהה, אך נוצרו בתפיסת עולם שונה למדי.
מעבר לכיתוב PRIMEVIEW בקדמת המסך ועל הארגז, אין איזכור לשם החברה במקומות אחרים. מקום ייצור המסך, לפי התיעוד, הוא בקוריאה (כאמור, יצרן הפאנל הוא LG).

כאמור, תחילה רציתי לוודא מהי הרזולוציה האמיתית של המסך. בדיקה זריזה ואכן המסך הינו בעל 1366 על 768 פיקסלים. הבדיקה בוצעה על ידי מעבד תמונה VP50 אשר חובר עם חיבור HDMI. התלהבתי לגלות שהמסך מקבל ללא כל בעיה כניסת 1366 על 768 גם ב-60 הרץ וגם ב- 50 Hz דרך חיבור ה-HDMI.
ליתר דיוק, המסך קיבל ללא בעיה כל סיגנל ששלחתי בכניסה זו.
על מנת לוודא שהמסך מותאם לחלוטין ל-HTPC, בדקתי גם את החיבור האנלוגי של המסך וכמובן שגם כאן הכל עבד כשורה. בקיצור, המסך הזה מוצלח ראוי ביותר לבעלי HTPC וגם לחובבי תחום מעבדי התמונה.
בבדיקה עם אחד מהמכשירים שלי – מזרים מדיה MB200 כאשר היה במצב של 1366 על 768, הופיע קו אנכי ירוק בצד שמאל של המסך ברוחב פיקסל ללא כל דרך להזיז את התמונה כך שזה יעבוד כשורה. סביר להניח שמקור הבעיה דווקא ב-MB200 אשר כנראה מוציא סיגנל לא ב-100% תקין. אך בכ"ז, הייתי רוצה לראות יכולת כלשהו להזיז או לשנות את התמונה במסך עצמו.

כניסות
המסך מגיע בגימור שחור ואטרקטיבי ביותר. הוא בהחלט מכוון להיות מסך טלויזיה בגלל התצורה שלו. הוא מרגיש מסיבי, ואכן שוקל לא מעט. גם מבחינת טמפרטורה, הוא התחמם למדי והיה רק טיפה פחות חם ממסך פלאזמה אופייני בגודל זה.
בצד המסך יש מספר כפתורים שיכולים לעזור במידה והשלט "נעלם":

תחתית המסך כוללת רמקולים מובנים, איכותם וגם הווליום שהם מייצרים משמעותית גבוהים לעומת מה שאני רגיל במסכים מסוג זה. בלילה לא היתה לי ברירה אלא להשתמש בווליום נמוך במיוחד בכדי שלא להעיר את דיירי הבית.

מבחינת חיבורים, קשה לדמיין מסך בעל מגוון חיבורים גדול יותר. המסך כולל שתי כניסות SCART מלאות, כניסת SVIDEO, קומפוזיט, כניסת קומפוננט, כניסת VGA וכניסת HDMI אחת. התלונה היחידה שלי בנושא זה היא על כך שיש רק כניסת HDMI אחת (דבר שיאלץ בעתיד את הבעלים להשתמש בניתוב עם הרסיבר שלהם, במידת הצורך).
כאמור, כניסות ה-HDMI וה-VGA מקבלות NATIVE RATE ללא בעיה. גם פורמטים אחרים, החל מ-480i וכלה ב-1080i נתמכו ללא כל בעיה. הפורמט היחיד שניסיתי שלא עבד כשורה היה 1080P60 (פורמט שאין בו צורך במסך שכזה).
הכניסה האחרונה והחביבה היא כניסת אנטנת RF אשר נתמכה באופן דומה לכניסה של מסך טושיבה. כלומר, פונקציות רבות בשלט ובתפריטים הוקדש לכניסה זו, למרות שיש לקוות שמרבית הרוכשים הפוטנציאליים לא חושבים ברצינות על חיבור זה מעבר "לגיבוי" לחיבורים האמיתיים האחרים (קומפוננט/SVIDEO/SCART ).
שליטה ומדידות
המעבר בין כניסה לכניסה נעשה באופן די מרגיז – לחיצה על כפתור SOURCE בשלט. רק לכניסת PC היתה גישה DISCRETE, וחסר מאוד היתה הגישה הזו לכל שאר הכניסות. לחיצה על SOURCE מביאה תפריט מקורות שדורש דפדוף אמיתי ולכן אין בכלל אפשרות לחבר מסך כזה עם שלט אוניברסלי כמו הפרונטו שסקרנו לאחרונה.
גם הכיבוי וההדלקה של המסך נעשה על ידי כפתור אחד.
בשלב זה ערכתי מספר בדיקות. בדיקת NATIVE RATE, כאמור, נעשית על ידי TEST PATTERN בשם CHECKEBOX אשר פשוט מציג פיקסל דלוק לצידו של פיקסל כבוי וכן הלאה. הבדיקה עברה כשורה בחיבור הדיגיטלי. בחיבור VGA היה קושי בתדרים גבוהים ויתכן שידרש משחק עם פרמטרים כמו FREQ ו-PHASE לתקן זאת.
ככל שעבר הזמן התרשמתי לטובה מהניגודיות של המסך הזה. המסך לא רק מונע החזרת אור (ראו את תאורת הפלאש החזקה על גבי אחד ממסכי ה-TEST PATTERN ועד כמה המסך לא מושפע ממנה!) אלא שהוא שחור בהרבה ממסכי LCD בעלי יכולות דומות.
המסך מצהיר על ניגודיות של כ-1000:1 באתר הבית של החברה. במדידה קיבלתי יחד ניגודיות של הפאנל שעמד על כ- 450:1 (כלל אצבע נפוץ הוא הכפלה של כל מספר שנמדד פי 3 בכדי להגיע למספר שווה ערך למה שהמכשיר מוציא בפועל). המספר דומה מאוד לפאנל של טושיבה (מתוצרת סמסונג) אך מה שמעניין הוא שבגוונים הכהים, המסך תיפקד מוצלח יותר מאשר המסך של טושיבה.
מסכי LCD כיום מגיעים בשתי שיטות: בעלי יחס ניגודיות דינמי, וסטטי. המסך של טושיבה הוא בעל יחס ניגודיות דינמי, כך שהתאורה האחורית שלו משתנה לפי התאורה הממוצעת בסצינה כלשהי. ה-PV42 אינו כולל תאורה אחורית דינמית, אך הוא לא זקוק לה, למרות יחס ניגודיות נמוך על הנייר מזה של טושיבה, הוא משתמש בשיטת CONTRAST STRETCHING ומגיע לתוצאות מצויינות גם ככה. סצינות זהות שראיתי בשני המסכים הניבו תוצאות שונות בתכלית. בצפיה בסדרה "היחידה", ה-PRIMEVIEW הצליח למשל להציג את תמונותו של מנהיג הקבוצה השחור, בעוד שפרטי הפנים שלו נעלמו במסך של טושיבה.
בסצינה הזו ראיתי דבר מעניין, ניתן להבחין שהכתף של הדמות מרוחה במעט. זו תמונה אמינה של מה שראיתי בפועל. המריחה הזו קשורה לעיבוד התמונה של המסך ולא למריחה של LCD. הורדת פרמטר NR העלימה את התופעה, אך הוסיפה תופעות לוואי אחרות. עם עיבוד תמונה מתאים או עם HTPC, נושא זה לדעתי יפתר לחלוטין. אני גם לא בטוח עד כמה אנשים רגילים יבחינו בתופעה הזו גם ככה.
במרבית מסכי ה-LCD כיום יש גרעיניות מוגזמת ו/או SHARPNESS מטורף. דווקא מסך זה מטפל בנושא באופן רציני ביותר. למסך אין גרעיניות מוגזמת וכאשר המסך במצב SHARPNESS =50 (שזה המצב הטבעי של המסך) אין כל פילטר SHARPNESS והתמונה טבעית ויפה.
בתחום הכיול, המסך אינו שונה בתכלית מזה של טושיבה. בגרף ה-CIE ניתן לראות שהמסך פחות מדוייק מהמסך של טושיבה, אולם הוא נותן תוצאות כלל לא רעות בתחום הזה.
בתחום כיול הלבנים, תחום שקשור לכיול הפאנל, יש למסך טמפרטורת צבע גבוהה משמעותית מהתקנים האירופאים, האמריקאים ואפילו המזרח אסייתיים. לשם השוואה, מסך מחשב בד"כ מכוייל ל-5800 קלווין, בעוד שבאירופה מסכי קולנוע ביתי מכויילים לכ-6500 קלווין. במזרח אסיה אוהבים טמפרטורת צבע חמה בהרבה (תמונה כחולה יותר, לעומת תמונה צהבהבה יותר שנהוגה במחוזותינו).
המסך עצמו נותן טווח צבעים בין 11,000K לבין 12,000 קלווין. כלומר, בערך כפליים מהתקן האירופאי. הדבר גורם לתמונה כחלחלה יותר, אם כי יש רבים שיאהבו את התמונה שזה עושה (זה רק פחות מדוייק).
ניתן לראות בגרף היחס בין הצבעים עד כמה הבעיה משמעותית.
בתחום הגאמה, המסך נותן גאמה נמוך טיפה (1.93, בעוד שרצוי להגיע בין 2.2 ל-2.4 תלוי בסוג החומר והמקור) אך הוא עקבי למדי ואינו כולל קפיצות או אי רצף כלשהו.
גם הפיזור הספקטוגרפי של המסך אינו בעייתי או כולל בעיות נראות לעין.
התמונה
התפריטים של המסך פשוטים, אך חסרים מספר פיצ´רים חשובים כגון שליטה חזקה יותר על כיול (לא ניתן לתקן את הבעיות שציינתי למעלה בגלל חוסר זה). יתכן שרק בתפריט טכנאים כלשהו (לא היתה לי גישה אליו) ניתן לבצע זאת, אך לא יכולתי לבדוק זאת.
איכות הוידאו בכניסות השונות היה שונה למדי. על החיבור הקומפוזיט וה-RF ויתרתי ולא בדקתי את איכות הוידאו בהם.
בחיבור ממיר יס מקס 2 עם TRANSCODER בדקתי, לעומת זאת את חיבור ה-SCART, SVIDEO והקומפוננט.
דווקא ה-SCART יצא פחות טוב מהשניים האחרים. לא ברור מדוע, אולם איכות התמונה היתה טובה במידה שווה בקומפוננט וב-SVIDEO, כך שלדעתי במסך הזה עדיף להשתמש בממיר במצב SVIDEO . מסכי LCD רבים כוללים גרעיניות קיצונית אך כאן לא ראיתי זאת כלל.
איכות התמונה היתה טובה בשידורי טלויזיה, ובהחלט לא חדה באופן חריף ומלאכותי כמו מסכים רבים אחרים. מצד שני, התמונה לא היתה הכי חדה שניתן, המסך בהחלט ירוויח מחיבור מעבד וידאו חיצוני או HTPC.
זמן התגובה המדווח של המסך הוא 8ms. על הנייר זה לא נשמע להיט כיום, אבל בבדיקות המריחה פשוט לא ראיתי בעיה כזו. כלומר, המסך נתן תוצאות טובות יותר, לדעתי ממסכים בעלי זמן תגובה 6ms ! ניתן להסביר זאת פשוט בכך שאין שיטת מדידה אחידה, ויתכן מאוד שהזמן של המסך הזה היה טוב יותר ממסכים אחרים אם אותה שיטת מדידה היתה מופעלת על שניהם באופן אחיד.
למסך יש יכולות PIP (תמונה בתוך תמונה ותמונה ליד תמונה) חביבים למדי. אהבתי את היכולת לשלוט על הערוץ בתוך ה-PIP בנפרד מהערוץ הראשי (יש לשם כך כפתורים על השלט).
PIP עבד די בסדר, אם כי היו כמה בעיות שראיתי. בעיה ראשונה היתה שיש כל מני קומבינציות של כניסות שלא ניתן להציג בדרך זו. למשל HDMI וקומפוננט למשל…
בעיה שניה היתה שבמצבים מסויימים קיבלתי רעשים מוזרים (קוים אופקיים) – זה קרה כאשר שילבתי מקור HDMI ב-60 הרץ עם תמונה קטנה ב-50 הרץ…
בבדיקות DEINTERLACING המסך הצליח לזהות 3:2 באופן סביר. משמעות הדבר שמקורות NTSC יוצגו באופן אופטימלי על המסך כאשר הם תכני FILM MODE. 2:2 היווה קושי גדול יותר, והתוצאות לא היו עקביות (כלומר, יש מצבים שבו המסך לא מזהה מצב זה כשורה).
ניתן לראות את ההבדל בין זיהוי תקין (הכיסאות הצהובים מאחור) לעומת זיהוי לא תקין (סוג של פסים מעוקלים על גבי הכיסאות הצהובים).
איכות תמונה ויחסי מסך
המבחן האמיתי נעשה תמיד על תוכן אמיתי. התחלתי עם SDTV. בדקתי תחילה את יחסי המסך. למסך יש מספר מצבים, כולל מצב בשם AUTO WIDE. בדקתי עם היס מקס והמסך לא עבר אוטומטית (לפחות לא שאני ראיתי) בין מצב WIDE למצב 4:3 כלשהו (ויש כמה כאלה) כאשר השתמשתי בתוכן WIDESCREEN. יתכן שמצב זה מנסה לזהות פסים שחורים על גבי המסך, אולם כשהשתמשתי בו הוא הראה לי מצב WIDE רגיל כל הזמן.
למסך מספר ASPECT RATIOS – הם נקראים SIZE בתפריטים וARC (?!) על השלט. מצב WIDE הוא מצב 16:9 רגיל. מצב 4:3 מוסיף פסים בצידי המסך.
מצב פנורמה (PANORAMA ) הוא מצב שנקרא NLS, כלומר NON LINEAR STRETCH. משמעות הדבר שהתמונה מעוותת, אולם שכמות העיוות משתנה לפי מיקומך במסך. במרכז התמונה אין עיוות כלל, וככל שמתקרבים לקצוות המסך, התמונה מתעוותת בכדי לכסות על ההפרש בין יחס 4:3 של המקור ליחס 16:9 של המסך.
מצבים נוספים כוללים מצב 14:9 שחותך חלק מהתמונה, ומצב ZOOM שמיועד להמנע מפסים מעל ומתחת בסרטים בעלי יחס גבוה במיוחד.
ניתן לדפדף בין המצבים בשלט דרך כפתור ARC או לבחור בתפריט המסך עצמו. כפתור INFO מציג את התוכן הנוכחי ואת הכניסה שנבחרה.
בכל כניסה ניתן לשלוט במידת מה על פרמטרים של התמונה. לא מדובר על כיול של ממש, אלא על נתונים בסיסיים כגון CONTRAST/BRIGHTNESS, חדות וכיוצ"ב.
גם בתחום האודיו ישנם לא מעט פרמטרים לשליטה. איכות הסאונד בהחלט סבירה למסך מסוג זה והווליום חזק מאוד – דבר שבהחלט מועיל כשמדובר במסך ללא מערכת שלמה שמלווה אותו. כמובן שכניסת ה-HDMI העבירה אודיו ללא כל בעיה למסך.
כאמור, תכנים שונים יציגו איכות תמונה שונות. התחלתי עם Nip/tuck (בדיוק נגמרה העונה בערוץ 2). איכות התמונה בערוץ שתיים איננה מהטובות, ותוכניות רכש מחו"ל בדרך כלל נראות די גרוע. גם במקרה זה איכות התמונה לא היתה במיטבה. במסכי LCD רבים אחרים שעליהם ראיתי קטעים דומים או זהים, התמונה כאן היתה בהחלט סבירה ובמרחק של כ-3 מ´ התמונה בהחלט היתה סבירה ביחס למקור.
כאמור, בסדרה היחידה, ניתן היה לראות פרטים כהים שנעלמו עם הטושיבה. למסך יש מספר מצבי תמונה שהם בעצם מצבי כיול CONTRAST/BRIGHTNESS שונים. ההבדלים בינהם אינם דרמטיים ואחרי כיול של שני פרמטרים אלה כל המצבים נראים פחות או יותר דומים.

קטע המאסר והימלטות של אחד מהלוחמים ביחידה נראה מצויין.
עברתי לבדיקת השלט שמרגיש באיכות נמוכה בהרבה מהמסך עצמו: הוא בסיסי ביותר, חסר פונקציות DISCRETE להדלקה/כיבוי ולכניסות הוידאו השונות.
הוא מכוון יותר כשלט עבור RF וכולל פונקציות רבות שקשורות לטלטקסט (אין תמיכה בעברית, ממה שראיתי). הוא נראה זול יחסית ולדעתי הוא חוליה חלשה ביחס למסך עצמו, שלטעמי נראה ממש מעולה!
הפרדה גבוהה – HDTV
מעבר חד לתכני HDTV הראה את היכולות האמיתיות של המסך. במצב HDMI יש הרבה פחות פיצ´רים למסך (למשל יחסי המסך מוגבלים ל-WIDE או 4:3 בלבד)
פצחתי כמנהגי באלמנט החמישי. איכות התמונה היתה יוצאת מהכלל. לתמונה היה עומק שאיני רגיל לראות ב-LCD. ניתן היה ממש לחוש את הפרטים הרבים בשלב יצירתה של לילו. לא עמדתי בפיתוי וצילמתי אותה לפני שהתחבושות התרמיות הולבשו עליה…
רק בשלב זה קלטתי שהכפפה שממנה היא נוצרה בעצם נעלמה בשלב כלשהו בסצינה הזו…
קטע הבריחה מאבד כמובן פרטים באיזורים הכהים, אולם בהחלט לא באופן בולט ומטריד. השחורים כאן לא מרגישים כאפורים בהירים, וזה מה שחשוב.
יעילות הכפתור ההקפאה בשלט עמדה במבחן כאשר הצלחתי לצלם את הקטע בו לילו פורצת את הזכוכית של התא שלה, אך שימו לב שהזכוכית שבורה שם מראש ! (קטע שניתן לראותו למשך שבריר שניה).
להפתעתי, בסצינת המנהרה, לילו לא נראתה מעולם טוב יותר.
כאמור, התחלתי בתקופה האחרונה לבחון מסכי LCD עם קטעים מהסרט נרניה. שני קטעים בדקתי עם סרט זה – האחד הוא הטיפול בסצינות כהות, כגון השהות של הילדים במערה. צילמתי קטע זה במצב עם תאורת חדר עמומה (ambient light) וללא אור לחלוטין.
ניתן לראות שיש איבוד פרטים, אולם שהשחורים אינם בולטים במיוחד באפרירותם.
בקטע של סנטה קלאוס יש בפירוש איבוד פרטים כהים כאשר הסצינה היתה מעורבת (כהות מפורטת עם לבנים בעלי גוונים שונים). המסך, ובצדק, מעדיף להדגיש פרטים בלבנים ולכן יש BLACK COMPRESSION – איבוד פרטים במצבים אלה, בפרטים הכהים.
עוד קטע מנרניה, מראה רמת פירוט מצויינת!
סיכום
דווקא בגלל שהציפיות שלי מראש לא היו גבוהות במיוחד עבור המסך הזה, התרשמתי ממנו באופן משמעותי יותר. נהנתי לראות HDTV במסך יותר מאשר SDTV. תופעות רבות שהפריעו לי במסכי LCD הופחתו או נעלמו במסך הזה.
היתרונות העיקריים הינם בתחום החדות שאינה מלאכותית, איכות תמונה מצויינת, מספר כניסות רב ומגוון ורמקולים מצויינים וחזקים ביחס לרמקולים מובנים של מסך דק.
השלט מהווה חיסרון קל במכשיר, וחוסרים של יכולות כיול בסיסיות והתייחסות לטמפ´ צבע נמוכה יותר היו משפרים עוד את הציון.
חשוב לציין שהמסך שקיבלתי (יתכן שזה מסך שמראש יועד לבדיקות עיתונאים) כלל תת-פיקסל ירוק אחד שהיה דלוק באופן תמידי. ממרחק של כמטר וחצי מהמסך, כבר לא ניתן היה להבחין בכך. בנוסף, מבקרים שראו את המסך אצלי לא ראו את הנקודה עד שלא ספציפית חיפשו אותה (לאחר ששאלתי אותם על כך) וגם אחרי כן – רק לאחר שהצבעתי על האיזור שבו הוא מופיע (לא אגלה במי מדובר בכדי לא לעשות להם פדיחה)…
ניסיתי לצלם זאת, אך זה בלתי אפשרי ללא ציוד צילום מתקדם משלי.
חשוב להקפיד ולבדוק מסך כאשר מקבלים אותו בכדי לוודא שהמסך שלכם אינו כולל תופעה שכזו.
ציונים
עיצוב: 9
אודיו: 8
כניסות: 10
עיבוד תמונה: 8
איכות תמונה: 8.5
מחיר היבואן: 11,499 ש"ח
דף נתוני המסך: http://www.primeview.co.il/_Uploads/82PV42FHD.pdf
המכשיר נבדק באדיבות המרכז למחשוב
לדיון על המסך לחץ כאן
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.