סוף סוף עושים משהו לגבי אי תאימות HDMI

כידוע, לחיבור HDMI יש היסטוריה ארוכה והוא בעל היסטוריה עשירה של אי תאימות ובעיות. rnסוף סוף מישהו מתכנן לעשות משהו ...


ההיסטוריה של מחבר ה-HDMI החלה לפני כמה שנים כאשר תעשיית ייצרני ה-LCD חיפשו דרך להוזיל את מסכי ה-LCD. מנגנון הסינכרון מול המחשב בחיבור VGA היה מקור של אלקטרוניקה רבה. המסכים היו צריכים לעשות עיבוד תמונה (SCALING), ולהיסתנכרן מול סוגים רבים של אותות מכרטיסי מסך שונים.


אבל למה, בעצם? הרי גם המחשב דיגיטלי וגם המסך דיגיטלי, בסופו של דבר חיבור אנלוגי בינהם רק מקשה על העניינים, לא?

rnהרעיון היה להוזיל את המערכת ולכן החל פיתוח של טכנולוגיה שתהיה מסוגלת להעביר רזולוציה גבוהה ללא כיווץ (כלומר, שעלות הפיענוח בצד מסך ה-LCD של המחשב יהיה במינימום). DVI היה הפורמט שנבחר. הוא תוכנן במקור להעביר רזולוציה גבוהה במרחקים קצרים מאוד (מטר וחצי עד שניים) כאשר המידע עובר ללא כיווץ, ללא צורך בקידוד, פיענוח וכו'.

rnהחברה שעמדה מאחורי פיתוח הצ'יפים בטכנולוגיה, היתה גם זו שחלשה על שוק הצ'יפים למסכי LCD למחשב, חברת SILICON IMAGING האמריקאית.

rnהוליווד בדיוק עמדה בפני בעיה. מדובר בימיו האחרונים של פורמט ה-DVD ונגנים רבים החלו לעבור ליציאות דיגיטליות בדרכים לא דרכים (למשל דרך חיבור SDI). העולם היה על סף המעבר לפורמטים דיגיטליים ולהם לא היה דבר ביד. החשש הגדול שלהם לא היה מ-DVD, פורמט פרוץ בלאו-הכי, אלא מהפורמטים החדשים. הם חששו משידורי HDTV שיוקלטו דיגיטלית ויקודדו מחדש, מגניבת תוכן מהפורמטים החדשים של HDDVD/BD וכו'.

rnהקלטה של המידע הסופי שמגיע למסך נראית מיותרת וטיפשית, אך כידוע, הפרצה קוראת לגנב ומה שנשבר זה החוליה החלשה. לכן, הפעם, הם החליטו ללכת על כל הקופה ולהצפין לא רק את הדיסקים אלא גם את החיבור הדיגיטלי בין הנגן או הממיר לבין המסך. מה שווה מערכת הגנה יעילה על פורמט הדיסקים החדש אם כל יבחוש בן שלולית יכול לרכוש כרטיס מקליט מיוחד ולשחרר את התוכן על גבי האינטרנט?

rnלכן, הומצאה ההמצאה הנפלאה של HDCP. הצפנה הזו מיועדת להתלבש מעל DVI רגיל ונוצרו צ'יפים חדשים (כמובן על ידי SILICON IMAGING) לביצוע המשימה. לוח הזמנים היה צפוף ולכן הלחץ היה גדול.

rnהתוצאה? לרוב זה עבד, אולם בעיות תאימות נראו במהירה. מסכים שכבר היה להם חיבור DVI נראו בדיוק אותו דבר כמו המסכים שתמכו ב-HDCP.

rnמכיוון שהרשיון של DVD כלל סעיף שמנע יציאות דיגיטליות ללא רשות, השתמשו בפורמט הוותיק הזה בכדי לנסות את הטכנולוגיה. נגנים רבים יצאו עם יציאת DVI מקודדת עם HDCP. היתרון? UPSCALING טוב יותר ודיגיטלי.

rnהשמחה היתה רבה בתחום – סוף סוף יש אפשרות ליציאות דיגיטליות (הוזלה משמעותית בעלות היציאות האנלוגיות), יש UPSCALING לא רע, ויש פורמט סטנדרדטי (DVI עם HDCP). בשלב הזה, נכנסו שחקנים רבים נוספים למשחק (אחרי הכל, חברות רבות עושות מיליארדים של דולרים על צ'יפים בתחום של DVD). התאימות? לא בראש מעינייהם.

rnאז מה היה לנו בשלב הזה?


מכשיר א' שחובר למסך ב' דרשו שהמסך יתמוך ב-HDCP אם הנגן תמך בו (מה שקרה תכופות). אם הוא לא תמך, היו רואים רעש לבן… גם מנגנון הסינכרון שמוודא ששני המכשירים עובדים על אותה רזולוציה, לא תמיד עבד, ולכן לא תמיד היתה בכלל תמונה (מסך שחור). לבסוף, לא כל הכבלים סחבו, אז אם הכל היה לא טוב או שראו מסך שחור, או שהיו נצנוצים אדומים או ירוקים…


העידן הטכנולוגי במטיבו…


הוליווד הבינה מהר מאוד שהם בבעיה. גם ב-DVI היו כמה מחברים והפורמט פשוט יצא מכלל שליטתם.

rnהם היו חייבים לשנות משהו ובמהירות. התוצאה? HDMI.

rnמחבר חדש הפריד בינם ולבין תעשיית המחשבים (שהמשיכה עם ה-DVI), בעצם איפשרה לתעשיה לקחת עוד דמי רישום מייצרני האלקטרוניקה, וכמובן להשתמש במחבר חדש שיוודא שרק הטכנולוגיה האחרונה היא בשימוש.


המטרה היתה שאפתנית ו-HDMI בהחלט כלל שיפורים לא רעים: הכניסו תאימות ל-YUV (שהרי בניגוד למחשבים שעובדים ב-RGB, מרבית התכנים שמקודדים בוידאו הם בפורמט YUV), הכניסו אודיו (עד 5.1), הכריחו שימוש ב-HDCP, והוסיפו פורמטים נוספים שלא היו תואמי DVI (למשל פורמטים SDTV כגון 480i ו-576i). גם  1080P היה כלול בתקן אך מכיוון שכמעט שלא היו מסכים כאלה (בוודאי שבוודאי שלא היו צ'יפים שמסוגלים לאכול את הפורמט הזה) אז התעלמו ממנו בזמנו.


והתאימות? השתפרה. איכות הכבלים היתה טובה יותר (והמחירים בהתאם) ונפטרו מהפורמטים האנלוגיים שעוד ליוו את DVI מאז ראשית דרכו.


ועדיין, חיבור של נגן א' למסך ב' – לא היה ברור מעליו שתהיה בסופו של דבר תמונה… הרבה בעיות תאימות נוצרו. המצב החמיר כי התברר שהפורמט לא משאיר ערוץ פתוח או יודע להסתנכרן טוב לאחר ניתוק. משמעות הדבר שרסיברים שמיתגו מחברי HDMI היו יכולים לגרום לחיבור להפסיק לעבוד, או שמעבר מנגן אחד לאחר היה גורם לרעש או שהיה לוקח כמה עשרות שניות עד שהתמונה היתה חוזרת.

rnנפלא.


הפורמט, שהוכן בפזיזות רבה, לא ממש לקח בחשבון מצבים של REPEATERS, מעבר כבלים דרך קירות (למקרנים), ניתוקים מהירים, כבלים לא מושלמים, כבלים ארוכים מדי, מכשירים באמצע (מעבדי תמונה, וכו'). רק לאחרונה איפשרו בכלל למקרני CRT לקבל כרטיסים בעלי כניסות DVI עם HDCP או HDMI (ע"ע G90)…

rnHDMI 1.3 מחמיר את המצב עוד יותר. נכון לכרגע יש 4 סוגים של חיבורי HDMI מדורות שונים ולכל אחד יש תכונות חדשות. HDMI 1.3 מוסיף תאימות לאודיו HD (עד 13.1 באיכות גבוהה!), עומק צבעים חדש, תאימות טובה יותר ל-1080P מסוגים שונים, ותיאום LIPSYNC. כל זה גורם בעיקר לכך ששום דבר לא טריוואילי. הלקוחות מבולבלים, איזה מסך עם איזה מחבר יש להם? האם זה יעבוד?


ובכן, הבלבול גרם לאנשים להפסיק לרכוש מכשירים וכן להחזיר לא מעט כבלים, מסכים ונגנים לחברות. זה כמובן לא משמח אף אחד ולכן נוצרה תוכנית SIMPLAY.

SIMPLAY

rnתוכנית CERTIFICATION זו, שמורצת, על ידי (אלא מי) SILICON IMAGING, זו שבעצם המציאה את DVI, המציאה את HDCP והמציאה את HDMI… מבחינתי זה דומה למצב שבו נותנים לש"ג שהכניס בעבר את המחבלים לבסיס להיות כעת מפקד הבסיס…


מקור: Simplay


rnההכרזה על קיום SIMPLAY היא לדעתי לעשות צחוק מהעבודה. מעבדה כזו (שדומה למעבדת תאימות של מיקרוסופט בכדי לקבל לוגו של תאימות ל-WINDOWS) היתה צריכה להיות מוקמת על ידי קונסורטיום HDMI ולהיות בעצם חלק מהתקן של HDMI…


את SIMPLAY גיליתי כאשר מיצובישי, יצרן מקרנים קדמיים וכן מסכים בטכנולוגית הקרנה אחורית, הצהירה שהם תואמים לתקן. דיווד נרנג'ו, שאחראי מצד החברה על הפיתוח בצפון אמריקה, על כך שאחת מהרשתות הכלל ארציות בארה"ב (ככל הנראה BEST BUY, אבל לא הכריזו על כך) מכריחה אותם לעבור את תוכנית ה-CERTIFICATION הזו.

rnהתוכנית בעצם מבטיחה שכל מכשיר שיש לו את הלוגו של SIMPLAY  יעבוד עם כל מכשיר אחר שיש לו את הלוגו. זה כמובן לא מבטיח שזה יעבוד ללא הפרעות או בתאימות של 100%, אבל זה בהחלט שיפור ממצב שבו אין ודאות כיום ששני מכשירים שיש להם מחברי HDMI כלל יעבדו זה עם זה בכלל…

rnהאישור הזה כולל מחברים, נגנים מכל הסוגים, ממירים, מסכים ואפילו כבלים.


עיקר העבודה תתבצע עבור חיבורי HDMI מסוג HDMI 1.3. ההערכה הגוברת היא שזה יהיה התקן שבעצם יגדיר את הפורמט לחמש השנים הקרובות (תודה לאל, כל שנה היה יוצאת גירסא חדשה של החיבור הנ"ל…).

rnלא מדובר במשהו שהוא ברור מעליו. HDMI 1.3 כולל קצב נתונים כפול מקודמיו ויכול להגיע עד ל-10GBps!!! הפורמט המלא יכול לסחוב ערוצי אודיו מכווצים או לא מכווצים (DTS HD ו- DOLBY TRU-HD וכמובן DOLOBY DIGITAL PLUS). גם בתחום הוידאו, כל ערוץ וידאו יכול כרגע לסחוב 16 ביטים (הרבה מעבר למה שניתן לצלם בוידאו נכון לכיום), כלומר סה"כ 48 ביטים של וידאו.


גם מחבר חדש (כנראה קטן יותר) עבור מצלמות וידאו קטנות יתווסף לרשימה.


עד היום מעבדות SIMPLAY אישרו בין 60 ל-100 מוצרים. ההערכה של החברה היא שמוצרים בעלי הלוגו של SIMPLAY יגיעו למיליארד עד ל-2010.


מה שנותר לומר זה, הלוואי והייתם נשארים באנלוגי או יוצרים מוצרים יציבים מלכתחילה. תמיד עדיף לבנות בניין יציב במקום לנסות וליישר אותו אחרי שהתגלה שהוא מוצב עקום…


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
21.01.2007
  
המאמר נכתב על ידי עפר לאור

1