נתחיל עם צילומים ראשונים של היס מקס החדש. מדובר על מודל חדש של יס מקס. מבחינת ספציפיקציות, הוא כמעט זהה למכשירים הקודמים. מדובר באותו מעבד, שינויים מינוריים בתוכנה (מרבית האנשים לא ישימו לב) אבל חזות שונה לחלוטין: rn
rn
הממיר, שהפך רחב בהרבה ונמוך כמו נגן DVD מודרני, כולל לוגו גדול של DOLBY DIGITAL בחזיתו וכן לוגו של יס מקס. הוא נראה הרבה יותר מתאים למערכת קולנוע ביתי מאשר הגירסא הקודמת. rn
כמו היס מקס הקודם, נפח הדיסק שלו הוא 160G, כאשר לא כל הנפח עומד ברשות המשתמשים (אחוז כלשהו נשמר לאפליקציות פנימיות ולשימוש המערכת בדרכים שעדיין לא פורסמו).
rnהמכשיר אינו קטן ובנוי הרבה יותר סולידי מהגירסא הקודמת. בעוד שהיס מקס הקודם היה יכול לשמש כהסקה למשפחה ממוצעת ביום קר, המכשיר החדש אינו מתחמם כלל הודות לתכנון הפנימי החדש. rn
rn
מבחינת מחברים, המכשיר כמעט זהה ליס מקס הקודם, אך ניתן להבחין במחבר ETHERNET חדש אשר צץ לו לפתע ליד מחבר הטלפון ואשר ישמש לחיבור למערכות VOD של יס (עוד מידע על כך בהמשך). rn
rn
כאמור, המבנה החדש חכם בהרבה מהמבנה הקודם. הדיסק נמצא בחזית המכשיר בצד שמאל. לפי התמונה ניתן לראות שהוא מוחזק ב-ENCLOSURE מיוחד אשר מבודד אותו תרמית משאר המכשיר. בנוסף לבידוד תרמי, זה גם משמש כמבודד אקוסטי. בקצה המארז יש מאוורר אשר מקרר את המארז ואת הדיסק שבתוכו. המאוורר הוא במהירות משתנה. אויר מועבר מחזית המכשיר (ולא כבעבר, מאיזורים שכבר מושפעים תרמית מהמכשיר עצמו) ומפוזר דרך פתחי האוורור בשאר המארז. כתוצאה מכך, הממיר נשאר פושר למגע גם לאחר שעות של עבודה וגם עם BUFFER של 90 דקות. rn
rn
החשש הגדול שלי היה כמובן מרעש אקוסטי. יס איבזרו את המכשיר גם ברגליות גומי מיוחדות שאמורות למנוע מהמכשיר מלרעוד. האם כל זה היה מספיק? המכשיר שקט בפעולתו מול היס מקס הקודם, בכך אין ספק. הרשרושים של הדיסק בעת פעולתו, אשר ניתן היה לשמוע אותם לעיתים תוך כדי פעולה, נעלמו לחלוטין.
rnאולם, המאוורר עדיין עושה רעש שניתן לשמוע אותו בעיקר בלילה שקט. המלצתי ליס היא להאיט את המאוורר, או לאפשר בדרך תוכנה לשלוט עוד במהירות המאוורר (להעביר אותו למצב QUIET או למצב COOL). כולי תקווה שיס יקחו את הנושא ברצינות ויצליחו להחריש את המכשיר לחלוטין, דבר שניתן בהחלט לבצעו.
rn
rnעדיין לא הספקתי לערוך בדיקות מקיפות, אך מהבדיקות שעשיתי, המכשיר אינו מתאמץ במיוחד להקליט שתי תוכניות ולהציג תוכנית שלישית.
rnלשאלתי האם יס תתן שדרוגים לבעלי יס קיים לעבור למכשיר החדש – התשובה היא כנראה שלילית. ככל הנראה שיס מחשיבים את השינויים כמינוריים ולא רואים ממש צורך בשדרוג מגירסא כזו לגירסא אחרת. אני מעריך שמי שרכש מקס בגירסאת 80G ואשר ירצו בעתיד לשדרג לגירסא הגדולה יותר (160G), כנראה שיקבל את המכשיר החדש עבור כספו. למי שיש מקס 160G, אני לא ממש רואה סיבה לשדרג ליס מקס החדש כיום.
rn
rnכאמור, מעבר לנושאי הטמפרטורה, הרעש והחיבור לרשת, בדקתי האם יש הבדל טכני במכשיר עצמו. בגירסאת התוכנה שבדקתי (עדיין לא גירסא סופית), יש עדיין פה ושם בעיות מינוריות, כגון תגובה טיפה איטית מהצפוי לפקודות מהשלט. יס מודעים לכך ועובדים על שיפורים בתוכנה. מבחינת איכות תמונה, לא חשתי בהבדל כלשהו אל מול היס מקס הישן. לא היתה לי אפשרות לבחון את המכשירים זה לצד זה ולכן אם כלל קיים הבדל כלשהו באיכות התמונה, הוא לטובת המכשיר החדש והוא כנראה מאוד מינורי (אם הוא קיים כלל).
rnבמסגרת הביקור ביס, ראיתי מספר ממירים חדשים אשר הפצתם תחל בשבועות הקרובים. כל הממירים כוללים כניסת ETHERNET לשם שימוש ב-VOD.
rnהממירים כוללים גירסא חדשה של ADB3100SV. גירסא זו כמעט זהה לגירסאת ה-3100 שאנחנו מכירים מהעבר. גירסא זו בעצם כוללת רק שינוי אחד – הוספת יציאת SCART שניה לשימוש עם VCR. מעבר למחבר ה-SCART הנוסף, אשר ניתן יהיה למתג דרכו גם נגן DVD או VCR, לא היו שינויים נוספים.
rnממיר זה מבוסס, כמו היס מקס החדש, על צ'יפ חדש בשם STi5100 של חברת ST Microelectronics. הממיר כאמור נראה זהה ל-3100 הוותיק (מעבר להדפס צבע שונה עבור כל ממיר, קשה להבדיל בין השניים). היתרון בצ'יפ החדש הוא טכני, מבחינת מהירות מעבד, זיכרון וכו'. באיכות תמונה, לא צפוי כל הבדל בין ה-3100, ה-3100SV על כל גירסאותיהם, וכולם צריכים להיות טובים במידה זהה.
rnביקשתי גם לראות את ה-VOD ולקבל עוד מידע על הניסוי המצומצם שמתנהל זה זמן מה. מבחינת היצע במהלך הניסוי, מדובר על מספר לא קטן של תוכנית, סדרות, תוכניות ילדים וסרטים מקטגוריות רבות. המערכת בעצם נגישה כערוץ אינטראקטיבי לכל דבר, ובעצם האפליקציה של ה-VOD היא תוכנת JAVA שיורדת מהלוין בכלל. אין מה לדבר על נוחות משתמש, זה פשוט שקוף – כל מי שיודע לתפעל את יס יוכל מיד להשתמש בזה, זה פשוט לא יכול להיות יותר קל מכפי שהם מימשו את זה. זה מרגיש פשוט כמו ערוץ רגיל לכל דבר.
rnה-GUI של ה-VOD של יס כמעט זהה לזה של יס מקס, והוא מהיר ונוח מאוד. ניסיתי להכשיל אותו על ידי לחיצות שונות ושימוש בכל האופציות, אך זה פשוט עובד כמעט זהה ליס מקס (כולל אייקונים זהים, מונה זמן זהה, וכו'!). איכות התמונה אינה נופלת משידורי יס הרגילים, ורוחב הפס הדרוש הוא בסביבות 3Mbps. החיבור נעשה דרך ADSL, כאשר, טכנית, בזק משנים לו טיפה את ההגדרה ומאפשרים שימוש מול VIRTUAL CIRCUIT בלעדי של יס אשר כולל QUALITY OF SERVICE גבוה יותר. משמעות הדבר היא שכאשר צופים בתוכן VOD במערכת, החיבור יעדיף את המידע של ה-VOD על פני מידע אינטרנטי רגיל.
rnrn
בכדי שלא לפגוע ברוחב הסרט של המנוי, בעצם המנוי מקבל תוספת של 3M לרוחב הפס הקיים שלו, כך שהמנוי אפקטיבית לא מרגיש ירידה אפקטיבית בביצועי האינטרנט שלו. המצב היחיד שבו זה לא ניתן לביצוע, הוא כאשר המנוי כבר נמצא במקסימום קיבולת ADSL עבורו. לשם כך, בזק כבר עורכת ניסויים באיזור חולון/בת-ים ובהם היא מתנסה בשדרוגים של ADSL2 (אשר מסוגל לספק גם 8M או אפילו 12M ויותר ללקוח הקצה). במקרים שבהם לקוחות כיום אינם מסוגלים לקבל חיבורים בקצבים כאלה, בזק כנראה תאלץ לשדרג את התשתית (כלומר, להוסיף מיני מרכזיות או פתרונות דומים) עבור לקוחות מסויימים שרחוקים מדי פיזית מהמרכזיה.
rnכמובן שצריך לבחון את ה-VOD של יס בתנאי שטח אמיתיים ועל כך אני מקווה שנוכל לדווח בעתיד.
rnשאלנו לגבי גירסאת תוכנה עתידית של יס מקס עם תיקונים לבעיות שונות ולבקשות שונות שלנו (למשל, יכולת לסמן כל תוכנית לפי כפתורי הצבע השונים בשלט של יס), ואכן יס עובדים קשה בכדי להוציא לאור גירסא חדשה של תוכנה. עדיין אין תאריך יעד, אולם מרבית הבעיות שחלק מאיתנו נתקלו בהם ביס מקס, יתוקנו כנראה בגירסא זו.
rnנציגי החברה התעניינו בדעות חברי האתר בנושאים כגון WIDESCREEN ו-DD. התלונה שלנו (שאין מספיק תוכן בשני הפורמטים הללו) היתה בגדר התפרצות לדלת פתוחה והם בהחלט מודעים לנושא ובהחלט משתדלים לתגבר את כמות החומר הנ"ל. אני אישית מאוד מקווה שהסדרות החדשות שברשימת הרכש החדשה של יס יועברו גם ב-DD 5.1 וגם ב-WIDESCREEN ואני מחזיק אצבעות. הם מאוד נהנו לשמוע שחברי האתר אוהבים את מצב ה-LETTERBOX החדש, והם מודעים מאוד לצורך הזה בקרב חברי האתר כמו אתרים מקבילים אחרים (כגון אתר TVE שהריץ עצומה לטובת הנושא).
rnבמהלך השיחה, גיליתי שאני לא מכיר את היס מקס טוב כפי שחשבתי. מתברר שיש פונקציות רבות שלא כולם מודעים להם. למשל, ניתן להגדיר, דרך מסך הסדרות, שסדרה מסויימת תהיה מוגנת מחיקה או לא (תגובה לתלונתי שלוקח לי יותר מדי זמן למחוק פרק מסדרה בגלל הנעילה האוטומטית).
rnמסתבר גם שרבים לא יודעים שניתן לשמור X פרקים (כל הפרקים, או 2, 3, 4, וכו') של כל סדרה – כך שפרקים ישנים נמחקים אוטומטית. כאשר מסתיימת סדרה, אפשר למחוק אותה מהרשימה ביחד עם כל הפרקים הנותרים שלה… ממה שהבנתי (זה לא היה לגמרי ברור) כנראה שהיכולת להגדיר "מה-היא-סדרה" (על משקל מי-הוא-יהודי) תורחב מאוד בגירסאת התוכנה הבאה, מה שבהחלט יקל על הקלטות אוטומטיות של תכנים מערוצים שונים וכן הקלטות משידורים חוזרים במקרה של התנגשות מרובות בין תוכניות (החברים של נאור לא נקלט אצלי כי יש כבר שתי תוכניות מסומנות בו זמנית).
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.