למי שחי על הירח ו/או אינו מתמצא בתחום הזה של מקרני 1080P, נאמר לו שהמקרן הזה מביא את התחום של הקרנה קדמית לרזולוציה חדשה. מחיר המקרן הרשמי בארץ הוא כ-30,000 ₪, שזה נשמע לא מעט. מצד שני, צריך לזכור שמקרן מינימלי ברזולוציה כזו עלה כ-20,000$ לפני כשנה וחצי.
כשהגעתי היו שתי קופסאות של VWL50 מונחות בכניסה. הפקידה הרימה גבה או שתיים כשראתה אותי מצלם את הקופסאות… ההמתנה למקרן היתה בהחלט ארוכה מדי…
בדיוק שהגעתי סיים המתקין את עבודתו בחיבור המקרן לתקרה. על המקרן היו כ-3 שעות כשהתחלנו… למקרן שליטת פוקוס והזזה אנכית של העדשה הישר מהשלט – זום נעשה ידנית. בהתקנה מתקרה, שווה לשקול הורדת המקרן עם "מעלית" (עמוד או צינור) כך שיזדקק לפחות LENS SHIFT. המקרן גם מותאם להנחה על מדף מאחורי החדר שכן פיזור החום שלו היה קדמי.
פצחתי בהאזנה קשובה בנסיון לזהות רעש כלשהו. המקרן הזה שקט ביותר! רק ממרחק סנטימטרים מהמקרן יכולתי לשמוע את תנועת האוויר דרך מערכת האוורור הפנימית.
חיצונית, המקרן דומה למקרנים אחרים של סוני, קרי – הוא מעוצב יפה ביותר ובהחלט מביא כבוד לסלון בו הוא מותקן. התחלנו בכיוון המקרן בדיוק אל מול המסך תוך שימוש ב-PATTERN מיוחד שהמקרן עצמו מייצר. קל מאוד לעשות זאת.
החיבורים בצד המקרן נוחים ביותר והם בצמוד לכפתורים שמאפשרים לשלוט במקרן גם ללא שלט. המחברים מותאמים למצב שבו המקרן יוצמד לאחור כנגד קיר. למקרן כניסות וידאו: קומפוזיט, SVIDEO, קומפוננט, כניסת מחשב ושתי כניסות HDMI. למכשיר חיבור RS232 אשר מאפשר שליטה וכיול מתקדמים בהרבה (בעצם שליטה על עקומת הגאמה של כל צבע בנפרד) תוך שימוש בתוכנה המסופקת עם המקרן.
אנחנו כמובן לא טרחנו עם שאר הכניסות – HDMI עניין אותנו בעיקר. חיש מהר חיברנו את חיישן הספקטרופוטומטר שלנו, ואת ה-SIGNAL GENERATOR של חברת ACCUPEL. התחלנו בכיול ראשוני שכלל BRIGHTNESS/CONTRAST, כיול גאמה, וצבע. לאחר מכן השתמשנו ב-TEST PATTERN יעודי לבדיקת לכידות (CONVERGENCE). התוצאות היו מפתיעות לטובה. לאחר שמועות על בעיות שונות בתחום הזה, ראינו הפרש של לא יותר מחצי פיקסל בציר האנכי בצבעים הכחול והירוק לאורך כל המסך. זה היה כל כך מינורי שבמרחק של לא יותר ממטר מהמסך כבר לא ניתן היה לראות אותו. בציר האופקי המקרן לא כלל כל בעיית CONVERGENCE והיה מושלם. הבעיה העיקרית שגורמת ה-CONVERGENCE היא בחוסר פוקוס קל בציר האנכי. קוי הבדיקה האנכיים היו מושלמים בעוד שהקוים האופקיים היו מטושטשים יותר כתוצאה מכך.
התפריטים של המכשיר פשוטים ביותר להבנה ולשימוש. המקרן כולל מקלטי IR קדמיים ואחוריים (ניתן לנטרל כל אחד מהם בנפרד) והשלט נוח וקל לשימוש. הוא לא יפה במיוחד, אך עושה את העבודה נאמנה וכולל גישה נוחה לכל הפונקציות המכרזיות במכשיר. חסרה גישה ישירה לכיבוי והדלקה של המקרן וכן לכניסה ספציפית.
המכשיר מגיע לחלוטין לא מכוייל ולא מעט עבודה נדרשת בכדי לכייל אותו בכל הרמות. הכיול הראשוני לקח יותר משעה, וכלל שינויים רבים מברירת המחדל.
בשלב הבא חיפשנו בבעיות נוספות שתוארו במקרן. תחילה בבעיית התאורה הפריפריאלית. הסתה של אור תועה במצב שחור, כזה שאמור להיות מומר לחום בעצם מגיע לקצוות המסך במקום להעלם לחלוטין. דבר זה בר פיתרון וכשזה יקרה, המקרנים הבאים של סוני יכללו יחס ניגודיות ANSI , כלומר מובנה של הפאנל, גבוה יותר.
התופעה היתה בעיקר במסכים שחורים. בחומר תצוגה אמיתי, או סוגים אחרים של תכנים, לא ניתן היה להבחין בכך. מכיוון שהמקרן היה כבר מותקן בתקרה, לא ניתן היה למדוד באופן אמין את יחס הניגודיות של המקרן (דבר שדורש קירוב המקרן ככל הניתן למסך) ולכן אין מדידות מעודכנות בתחום הזה כרגע. הניגודיות המוצהרת של המקרן היא 15,000:1, אולם התחושה היתה שמדובר בפחות מכך. יחס הניגודיות של הפאנל SXRD הוא בעצם כ-5000:1, ושאר הקסם מתבצע תוך שימוש בצמצם אקטיבי. פעולת הצמצם שקופה לחלוטין ולא ניתן היה להבחין שהצמצם נפתח או נסגר גם בעת מעבר בין תמונות בהירות מאוד לכהות. ביצוע מושלם של סוני.
המקרן אינו בהיר במיוחד, ולמרות מנורת UHP של 200W, מוציא רק 900 ANSI LUMENS. חוסר הבהירות מורגש מאוד, ומשמעות הדבר היא שרצוי שהמקרן יהיה קרוב למסך ושהזום יהיה בזוית הרחבה ביותר שלו. אנו עשינו שימוש במסך די גדול (בסביבות מ-120") שהוא בהחלט גדול מדי עבור מקרן מסוג זה. רצוי להתמקד בגודל מסך של כ-90". במצב זה, ראינו בפירוש מרווח בין הפיקסלים, ובניגוד למה שחשבתי בעבר, יחס ה-FILL FACTOR אינו עולה על זה של מקרן ה-DLP של שארפ. כמובן שקשה להשוות מקרנים כאשר תנאי הצפיה שונים וכאשר הם אינם מוצבים זה לצד זה, אולם לפי התרשמותי – היחס זהה פחות או יותר לשארפ ונמוך מזה של מקרני DILA של JVC.
עם זאת, במרחק סביר של כמטר עד מטר וחצי, לא ניתן להבחין כלל במבנה הפיקסלים.
בשלב הזה נבדקו הענות לתדרים שונים וכן תאימות NATIVE RATE של 1080. המקרן לא דרש שינוי כלשהו בכדי להגיע לתאימות מלאה מול 1080. בניגוד למקרן השארפ שדרש שינויים כגון OVERSCAN, כאן פשוט מתחברים למכשיר והכל עובד ללא רבב. תדרים גבוהים עברו ללא כל בעיה.
צפינו בתמונה עד כה כשעה ומשהו. צפיה בשארפ לאותו אורך זמן כבר עורר עייפות לא קלה בעיניים, אך התמונה של הפנינה (PEARL) קלה מאוד על העיניים. גם בסוף כל הבדיקה, לאחר יותר משלוש שעות – לא הרגשתי עייפות כלשהי בעיניים. דבר זה הוא יתרון משמעותי מעל מקרני DLP בעלי צ´יפ אחד.
בעוד שכיול בסיסי היה פשוט ביותר, כיול הצבעים היה סבוך יותר:
למקרן יש אפשרות לשלוט בצבעי היסוד ובצבעי המשנה ולשנות את מיקומם. לא נותר זמן רב בכדי לבחון זאת, אולם לא נמצאה אפשרות לשנות באופן משמעותי את מיקום הצבעים הללו. מאוד יתכן שפעולה זו מותאמת בעיקר לעבוד מול מקורות אנלוגיים ומשפיעה בכלל על הפילטרים האנלוגיים בכניסת המקרן (כך זה בד"כ).
כיול צבע מתקדם יותר הניב תוצאות לא רעות: הגענו ל-D65 בדיוק "סביר" (ביחס לזמן שהיה בנמצא): הממוצע היה בסביבות 6700 קלווין.
להלן הפיזור הספקטרלי של אור הלבן במקרן:
המקרן מגיע עם גאמה של בסביבות 2.05, אולם גאמה זו נמוכה מדי וחושפת תמונה חלבית מאוד – דבר שמאוד מחמיר את בעיית ה-BRIGHTNESS COMPRESSION. בעיה זו אשר נובעת מהרצון של סוני לחשוף יותר פרטים בגוונים כהים מונעת מהמקרן להציג לעיתים פרטים בלבנים הבהירים. האם זה מפריע? רק בקטע אחד שנצפה, התופעה היתה בולטת – קטע שלג מהסרט נרניה הציג המון גוונים של לבן. כאמור, חיזוק הגאמה שיפר מאוד בעיה זו והפחית את התופעה.
מצב הגאמה שנבחר לשארית הבדיקה היה מצב GAMMA3. במצב זה נמדד גאמה של 2.25 …
בשלב הבא נבדק מנגנון הסקיילינג של המקרן. לא נבדק ה-DEINTERLACING שכן מקרן מסוג זה צריך להיות מאובזר בנגן DVD בעל מעבד סביר, וכל וידאו צריך לעבור דרך מעבד תמונה מתאים או לפחות דרך רסיבר בעל מעבד תמונה סביר.
התוצאות לא היו מפתיעות, המקרן אינו מצטיין בתחום זה. מקורות של 480P ו- 720P הציגו לא מעט ARTIFACTS כגון RINGING.
שימוש ב-DVD יניב תוצאות סבירות, אך רחוקות מאופטימליות. מקרן ברמה כזו זקוק בפירוש לתוכן של 1080i (גם 720P לא יספיק עבורו).
פצחנו, כהרגלנו באלמנט החמישי, קטע הלידה והבריחה של לילו נראה מדהים כהרגלו. הצמצם הדינמי נדרש לעבודה קשה למדי – התמונה עוברת בין סצינות כהות לבהירות והתנועות המהירות מכשילות תצוגות רבות.
בסצינה חווינו חוסר בפרטים בשחור. השחורים היו עמוקים כאשר הסצינה היתה כהה, אולם היו חסרים הפרטים שראינו במקרן השארפ בבגדי השוטרים שרודפים אחרי לילו.
האם זה משמעותי? במרבית הסצינות, הדבר אינו משמעותי ביותר. המירב שמרבית האנשים ישימו לב הוא שינוי קל בתאורה בפסים מעל ומתחת לסרטים ביחס מסך גבוה כגון 1.85 או 2.35.
פניה של לילו מבהירים עד כמה פירוט המקרן הזה מסוגל לספק. התמונה נעימה ביותר, ואין ספור פרטים מתגלים בפניה של לילו בעת שהיא צופה בעיר המודרנית כפי שמוצגת בסרט.
ובכן, בעיות כיווץ הפירוט בתחום הכהה והבהיר לא הטרידו אותי במיוחד. עם זאת, הבחנתי בשתי תופעות בעייתיות בעת הצפיה בתכנים השונים: ראשית, התמונה בפירוש רכה יותר מזו של ה-SHARP 21000. הרכות הזו מורגשת, אך מי שנחשף למקרני 720P, בפירוש ייצא נדהם מהמקרן ומהתמונה שלו.
בעיה נוספת היא בהדגשת ARTIFACTS, דבר שרואים בד"כ בטכנולוגית LCD. הדגשה זו היתה מודגשת בעיקר בגלל שטח ההקרנה הגדול – בהקרנה על גבי שטח קטן יותר (כזה שיתאים למקרן) הבעיה תהיה פחותה בהרבה. עם זאת, המקרן בפירוש מתאים יותר למקורות כגון HD DVD ו-BD אשר כוללים תוכן בקצב נתונים גבוה יותר וסובלים הרבה פחות מתופעות כיווץ מאשר תכני HDTV שהוקלטו מלויין.
עם מקור של 720P בקצב נמוך יותר (פרק של סדרת HOUSE) הרקע הכהה היה מלא בתופעות לוואי של כיווץ. הגברה של הגאמה והורדה קלה של ה-BRIGHTNESS שיפרו את המצב.
שילוב המקרן עם מעבד חיצוני (כגון VP50 אשר הובא לבדיקה, אך מחוסר זמן נבדק רק בקצרה מאוד) שיפרה את המצב, אך העלות הנוספת של מעבד מסוג זה (אשר הכרחי אם בכוונתכם לחבר את המקרן למקור טלויזיוני כגון יס או הוט) בהחלט מייקר את הסיפור הכולל.
מבין הסרטים, ניתן היה להבחין שסרטים בעלי קצב נתונים גבוה נראים במיטבם. הסרט "נרניה" היה לא פחות ממדהים. הסצינות הבהירות והפירוט ברעמתו של האריה היו מדהימות. בסצינות הכהות היה עדיין חוסר בשחורים אם כי, שוב, אם משווים זאת לרמה של מקרנים קיימים כגון AE900 – הרי זה שיפור משמעותי מולם!
סרטים בעלי קצב נתונים נמוך יותר היו הרבה פחות איכותיים. קטע מהסרט של THE INCREDIBLES (משפחת סופר על) מראה שסרט זה אינו איכותי בקידודו כמו נרניה, למשל.
גם במלחמת הכוכבים "מלחמת המשובטים", קטע הלחימה בקוליסאום הראה תמונה מעט רכה. במקרה הזה ידוע שהמקור הינו רך. כאמור, בשטח מסך קטן יותר, זה נראה יותר טוב.
לקינוח הצגתי מעט סרטי HOME MOVIES ב-HDTV אשר הוקלטו כמובן ב-1080i על ידי מצלמת הוידאו של סוני שבדקנו בזמנו. איכות התמונה היתה לא פחות ממדהימה. אנשים שנכנסו לחדר באותו רגע נדהמו לחלוטין למראה הבן הקטן שלי מתגלגל מצחוק. קצב הנתונים כאן היה 26Mbps והתמונה היתה פשוט מושלמת.
הספקתי גם להציץ ברמקולים החדשים של יאיר תמם (אך מפאת קוצר הזמן לא הספקתי לשמוע אותם), להלן שתי תמונות (הרמקולים הגדולים הם בגובה אדם ממוצע):
סיכום:
המקרן בהחלט קפיצה משמעותית בתחום ה-1080P. לראשונה ניתן להשיג מקרן 1080 באיכות מדהימה ובמחיר שלמרות שאינו זול, כבר בהישג יד לאנשים רבים ללא צורך במשכנתא נוספת… המקרן יהיה מושלם בשילוב עם HTPC או נגן HDTV, ואינו מומלץ לשימוש עם מקור SDTV. החבילה המושלמת כוללת מקרן זה ביחד עם נגן BLURAY ומצלמת HDTV של סוני.
אורך החיים המוצהר של נורת ה-UHP נע בין 2000 ל-3000 שעות, אולם אם משתמשים במקרן עם תמונה גדולה מדי – הדבר עלול לגרום לקיצור החיים בפועל מכיוון שהמקרן יקריו אור חלש מדי בכדי להיות אפקטיבי. דרך אחת להתגבר על כך היא תוך שימוש במסך קטן יותר, ולקרב את המקרן למסך ככל שניתן בכדי להגביר בעצם את כמות האור האפקטיבי.
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.