הקדמה
rnהשנה אחרונה היתה שנה של התחלות חדשות באירופה בכל הקשור לשידורים בחדות גבוהה. לא רק שהפורמט החדש החל להכנס לשימוש במספר הולך וגדל של פלטפורמות למנויים (גם ללא תשלום), גם תקן השידור החדש באמצעות לווינים DVB-S2 ושיטת הדחיסה המשופרת ( MPEG-4) מסייעות להפיץ ערוצים כאלו באמצעות לווינים בצורה חסכונית יותר מבחינת רוחב פס ולכן כלכלית יותר עבור החברות, אשר יכולות בצורה כזו להציע ערוצים כאלה במגוון הולך וגדל.
rnחלק ניכר מהחבילות הלוויניות המובילות באירופה מציעות כיום מספר צנוע של ערוצים בחדות גבוהה. חלק מאלו נקלט בישראל (בתשלום . בנוסף, קיימים ערוצים עצמאיים המשדרים בפורמט זה ללא הצפנה וגם חלק מאלה נקלט בישראל באמצעות מערכת קליטה לווינית קומפקטית.
rnאם לפני חצי שנה היה קשה למצוא מקלט לוויני המתאים לשיטות השידור החדשות, כיום הולך ועולה מספרם של אלו וחברות נוספות (המייצרות מקלטים) מצטרפות כל הזמן לשוק. המחירים עדיין גבוהים יחסית גם באירופה (הממיר הלוויני הזול ביותר עולה כ-300 אירו) אבל מחירם של אלה צפוי לרדת בתוך מספר חודשים, ככל שההיצע ילך ויגדל ועימו הביקוש.
rnהבעיה הבוערת ביותר, המקשה על חברות רבות להציע מבחר הולם של ערוצים בחדות גבוהה היא היעדר מאגר מספק של חומרים שצולמו במקור בפורמט זה.
rnאמנם חלק מחברות ההפקה (בעיקר ערוצים ציבוריים מובילים באירופה דוגמת BBC בבריטניה,ARD ו-ZDF בגרמניה) כבר מצלמים מזה זמן חלק ניכר מהתוכניות בחדות גבוהה, אבל עד כה לא נאגרה כמות מספקת של חומרים. עקב כך, חלק מהערוצים בחבילות דווקא משדרים חומרים שצולמו במקור בחדות רגילה ועברו המרה לפורמט החדש (UPSCALE). תופעה זו דומה למה שהיה נפוץ בשנים הראשונות של שידורי HDTV בארה"ב.
rnבאירופה (ובתוך כשנתיים גם בישראל) הולכים השידורים הדיגיטליים הקרקעיים (עליהם כבר דיווחנו בעבר) ותופסים תאוצה. מדינות שטרם הפעילו שידורים כאלה נמצאות למעשה ביתרון על פני אלה בהן הונהגו השידורים זה מכבר. הסיבה – במדינות בהן יופעלו השידורים בקרוב יאומץ תקן הדחיסה החדש MPEG-4 ובזכותו ניתן יהיה לכלול מספר רב יותר של ערוצים על תדר בודד (בכל תדר משודר מקבץ ערוצים) וגם להוסיף ערוצים בחדות גבוהה.
היצע שידורי HDTV בישראל באמצעות לווינים:
rnאם נצא מנקודת הנחה שמדובר בצלחת בגודל המקובל אצל רוב הציבור (כלומר, בקוטר של כ: 120-180 ס"מ ולא בצלחות ענק יקרות) אזי באמצעות קבוצת לוויני הוט בירד הנקלטים ניתן כיום לקלוט את הערוצים הבאים :
לוקס טי וי , המשדר תוכניות על סגנן החיים של עשירי העולם ( הערוץ משדר במקביל גם גרסה בחדות רגילה).
rnערוץ האופנה המוכר היטב בישראל FTV החל בסוף חודש ספטמבר בשידורי נסיון בחדות גבוהה.
TF1 – ערוץ הטלוויזיה הפופולרי והמצליח ביותר בצרפת.
M6 – ערוץ בידור כללי צרפתי: שלושת ערוצי המוסיקה של הקבוצה: M6 Music Hits , M6 Music Black M6 Music Rock הודיעו בתחילת אוקטובר על שידורים בחדות גבוהה בתוך שבועות ספורים.
TPS Star – ערוץ תוכניות מובחרות של חבילת הלווין TPS. חבילת הלווין האיטלקית סקיי איטליה מציעה ארבע ערוצים בחדות גבוהה אבל אלה אינם נקלטים לפי שעה בישראל עקב שימוש באלומה צרה המיועדת בעיקר למרכז ומערב אירופה.
rnהפתעה גדולה גם מפולין, שם נודע רק לפני שבועיים בהפתעה גמורה על השקה קרובה (החודש) של חבילת לווין חדשה ( שלישית בפולין) אשר תשודר כולה בדחיסת MPEG-4 ואשר תכלול שני ערוצים בחדות גבוהה.
rnבנוסף לחבילה החדשה משדרים כבר שני ערוצים של קבוצת TVN הפולנית בחדות גבוהה אבל אלה למעשה גרסאות משדורגות של אותם חומרים המשודרים בחדות רגילה ( לפחות לפי שעה).
rnגם בקבוצת לוויני אסטרה ב-19.2 מעלות מזרח יש מספר ערוצים אבל מרביתם "מחוץ לתחום" לתושבי אזורנו בגלל אלומות הלווינים:
rnמגרמניה מגיע מבחר גדול יותר של ערוצים – חבילת הלווין הגרמנית Premiere מציעה חמישה ערוצים (אינם נקלטים בישראל) ובנוסף בתדר אחר מוצעות הגרסאות בחדות גבוהה של הערוצים sat1 ו-Pro7 וכן ערוץ עצמאי פרטי בשם Anixe TV .
rnחבילת הלווין הצרפתית קנאל פלוס החלה בסדרת משדרי ניסוי ועומדת להשיק בתוך זמן קצר חבילה שלמה של ערוצים בפורמט זה. חבילה זו גם התאחדה לפני מספר שבועות עם חבילת הלווין המתחרה TPS כך שצפויים כוחות מאוחדים לקראת ההשקה הצפויה, בה רואים בחבילות אלה מקור חדש לרווחים ולעליה נוספת במספר המנויים (צרפת מהווה את השוק הרב-גוני ביותר באירופה מבחינת אמצעי קליטה והטלוויזיה הרב ערוצים ב-IPTV פורחת שם במיוחד).
rnבקבוצת לוויני אסטרה בעמדה אחרת מתקיימים שידורי נסיון של BBC אבל אלה לצערנו אינם נקלטים בישראל ( השידורים ללא הצפנה ויימשכו כשנה).
rnבנוסף, מאותה עמדה לווינית משדרת חבילת הלווין הבריטית סקיי חבילת מיני עם ששה ערוצים בחדות גבוהה.
rnבימים האחרונים של ספטמבר הופיע לפתע ערוץ חדש בחדות גבוהה גם מתורכיה :
rnהלווין התורכי "תורקסאט" משדר ערוץ בשם Kanal D HD ולפי שעה מדובר רק בקדימונים ולא בתוכניות רגילות.
rnגם בסקנדינביה יש ניצנים של שידורים בחדות גבוהה: ערוץ אחד של החברה המפיקה חלק ניכר מהערוצים עבור חבילות הלווין המקומיות מציעה את ערוץ C More HD וגם הטלוויזיה השבדית החלה לשדר ערוץ חדש בחדות גבוהה בשם SVT HD לפני מספר שבועות.
rnולא נשכח כמובן את הותיקה מכולם – קבוצת ערוצי EURO1080 המפיקה את ערוצי HD האירופיים. אלה משודרים במספר עמדות לוויניות והשידורים מוצפנים.
סיכום
rnניתן לומר, שבהחלט ניכר לאחרונה גידול בהיצע הערוצים בחדות גבוהה ברחבי אירופה. הבעיות העיקריות העומדות בפני חבילות הלווין והערוצים הציבוריים הן:
rn- רוחב הפס הלוויני הנחוץ לשידורים בחדות גבוהה מאלץ את הערוצים לעבור לשידורים מקבילים גם בפורמט החדש MPEG-4 , מה שמצריך השקעות הן מצד הגופים המשדרים והן מבחינת לקוח הקצה בבית ( אם הוא רוכש בעצמו את הממירים). גם במקרה בו הממירים יוצעו על ידי החבילות עצמן, מדובר בהשקעה לא צנועה בציוד קצה שהוא יקר עדיין.
rn- היעדר כמות מספקת של חומרים מתאימים לשידור מגביל גם את אלה שכבר משדרים מבחינת מספר הערוצים שהם יכולים להציע ללקוחותיהם.
rnבחברות רבות נמשכת ההיערכות לקראת השקת שידורים כאלה ואין ספק, ששנת 2006 תיזכר כשנה של פריצת דרך בתחום השידורים בחדות גבוהה באירופה.
rnלפי שעה, בכל אופן, מדובר בתענוג מוגבל למדי שמתאים רק למי שלא יכול להתאפק ( לפחות עוד שנה…), אבל הכיוון חיובי והמגמה ברורה.
rn עידכונים שוטפים בנושא ניתן למצוא באתר: www.satil.com
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.