ה-DragonFly, המעבד החדש של חברת ALGOLITH הקנדית עורר את דמיונם של חברי פורום AVS כבר לפני כשנה כאשר הוכרז. המכשיר היה אמור להיות המעבד הראשון המבוסס על טכנולוגית HQV מבית SILICON OPTIX אשר בעצם הביאה את טכנולוגיות עיבוד התמונה של מחקר החלל האמריקאי לכדי מימוש בבתי קולנוע מקצועיים, גופי שידור ואולפנים למיניהם דרך חברת TERANEX שהם רכשו.
rnהצ'יפ שהם בנו (REALTA) אשר מבוסס עיבוד מקבילי ומריץ את האלגוריתמים של HQV (מאמר על כך נכתב באתר לפני זמן רב) ולאחרונה הם גם הכריזו על מעבד חדש מבוסס טכנולוגיה דומה.
חברת ALGOLITH, שנוצרה על ידי חברת MIRANDA שעוסקת במערכות לאולפני שידור, מתמחה באלגוריתמים לשיפור תמונה. המכשיר הקודם שלהם, ה-MOSQUITO בעצם מתמחה בהורדת MPEG ARTIFACTS, אותם יתושונים מרגיזים אשר מטרידים את מנוחת צופי הטלויזיה הדיגיטלית ואשר אופפים כל כתב או דבר בעל גבולות בולטים בתמונה ככל שהכיווץ גבוה יותר.
rnעם התפתחות החברה נוצר בינה לבין SILICON OPTIX שיתוף פעולה מיוחד אשר איפשר לזאת השניה לשלב אלגוריתמים להורדת התופעות הנ"ל בתוך HQV. השילוב של REALTA במערך המוצרים של ALGOLITH הוא בעצם צעד שני בשיתוף הפעולה בין החברות.
rnה-DRAGONFLY בעצם משלב את איכות התמונה של HQV (אשר עד לא מזמן הוגבלה למכשיר אחד – ה-5910 המצויין של חברת DENON אשר היה המכשיר הראשון בעל עיבוד תמונה HQV) עם טכנולוגיות מבית ALGOLITH. השילוב הזה הוא שהצית את דמיונם של חובבי הקולנוע הביתי ב-AVS.
אז מה מיוחד ב-DRAGON FLY?
ה-DRAGONFLY בעצם כולל את אחד המעבדים המהירים שקיימים כיום לעיבוד תמונה. הוא מסוגל לעשות DEINTERLACING מלא ל-1080I וכן למצוא את התמונה האופטימלית מבין מספר השילובים האפשרי במקור וידאו PAL או NTSC.
rnהדבר גורם לאיכות תמונה יוצאת מהכלל. המכשיר בעצם לא הצליח להיכשל באף אחת מהבדיקות שערכתי, כולל הסבוכות והקשות מבינהן. את הדיסק שהכנתי ואשר מכשיל את כל מעבדי התמונה עד כה, המכשיר צלח ללא כל קושי… את מבחני HQV (שבעצם נוצרו בכדי לתת לו אתגרים ראויים) הוא לרוב צולח ללא בעיה. רק בכדי לסבר את האוזן, אף מסך, מקרן או מעבד אינו מסוגל להציג את הבדיקות הללו במלואן ללא איבוד מידע כלשהו…
rnמעבר לעיבוד התמונה, המכשיר מסוגל להוריד תופעות כיווץ, להוסיף DETAIL ולשנות את הגאמה בכדי לשפר את התמונה.
rnהבעיה הראשונה שנתקלתי בה במכשיר הוא שהוא אינו מסוגל להעביר אותות אנלוגיים דרך היציאה הדיגיטלית שלו. כלומר, יש צורך כרגע בחיבור אנלוגי (RGBHV/VGA) למקרן במקביל לחיבור HDMI. הדבר נגרם בגלל אילוץ פנימי ויתוקן בגירסא הסופית של המכשיר.
rnיש לציין שהמכשיר שבדקתי הוא BETA ולא הגירסא הסופית, מה שגרם לבעיות יציבות קלות, אך לא ממש השפיע על איכות התמונה עצמה.
rnהמכשיר מיועד בעיקר לבעלי מקרנים ולא לבעלי מסכים דקים. עיצוב התפריטים, סוגי הכניסות והתפיסה הכוללת מראה על מעט מדי יחס לבעלי מסכים אלה, והתמקדות (ממש התמקצעות) בנושא המקרנים.
rn
למכשיר אופציות רבות. רובן, כאמור, לא ממש יעניין אנשים ללא מקרנים. לדוגמא – פונקצית הגאמה קיצונית מאוד ולא ממש ברור לאיזה סוגי מסך ניתן לעשות בה שימוש. כאשר הגאמה מכוון גבוה, איכות התמונה המתקבלת היא קיצונית ויתכן שהמכשיר מניח שהמסך מולו עובד בגאמה נמוך מדי!
rnגם השליטה על COLOR TEMPERATURE מצביע על רצון לכייל טמפ' צבע, אך המכשיר בבירור מניח שלמסך שלכם יש כבר כיול ראשוני כלשהו. כל זה מוביל להבנה שיתכן והמכשיר מיועד לשילוב, כבר מראש, עם מקרנים ספציפיים, אשר יעשו בו שימוש כאילו היה התפריטים שלהם. מירב הסיכויים הם שהעיצוב הזה הגיע מ-SO ואומץ על ידי ALGOLITH למרות שבמצב שבו המקרן אינו BUNDLED עם המכשיר, לא ברור כיצד כיולים כאלה יוכלו לעבוד. rn
rn
המכשיר כולל תפריטים שונים לשינוי ה-ASPECT RATIO אך כמעט ללא יכולת לשנות דבר (שוב, אופייני לדרישות של בעלי מקרנים).
העיצוב החיצוני של המכשיר הוא לא פחות ממבריק. הפאנל הקדמי הוא אלומיניום באנודייז כסוף עם הלוגו של ALGOLITH (מעין פריזמה מתכתית), פשוט תאווה לעיניים. המכשיר הוא 1U, כלומר דק מאוד וארוך, כאשר בתוכו יש בעיקר את ה-REALTA המאובזרת במאוורר זעיר. ממרחק סביר לא ניתן לשמוע את המאוורר והחברה בכל מקרה הולכת לשנות כיוון בנושא זה ואנחנו כולנו מקווים שמדובר ב-HEAT SINK מתוחכם יותר.
rnבאחורית המכשיר ישנם 2 כניסות HDMI, כניסת קומפוננט, יציאת קומפוננט, SVIDEO אחד וקומפוזיט אחד, וכמו כן כניסות אודיו דיגיטליות ואנלוגיות, חיבור חשמל, RS232 ויציאת VGA.
rnהחיבורים הם מינימליים וברור שהאילוץ המרכזי כאן הוא העיצוב של המכשיר. עיבוד הוידאו הוא כה משמעותי שהוא מעכב מאוד את קליטת הוידאו ודורש להאט את האודיו בהתאם. למי שאין מעבד אודיו או רסיבר המסוגל לכך (מדובר על כ-4 FIELDS כלומר כ 80 מילי שניה עבור מקורות 50HZ) ניתן להשתמש במיתוג ובעיכוב האודיו של המכשיר.
rn
ניתן להזיז את התמונה במקומות שונים ע"ג המסך, אולם יש לשים לב שאין יכולות CROPPING כלל. כמו כן, חסרים TEST PATTERNS ואופציות נוספות כגון כיול, ו-ASPECT RATIOS מיוחדים, כפי שכבר התרגלנו במעבדי תמונה אחרים. הדגש כאן הוא על עיבוד תמונה נטו, ולא על פיצ'רים נוספים מעבר לכך.
rn
אחת האופציות המדהימות ביותר היא שוב קשורה למקרנים ומאפשרת שליטה על מיקום כל נקודה של המסך במקומה המדוייק. הדבר מאפשר בעצם שימוש במקרן בעל רזולוציה גם במקרים שבהם התמונה המתקבלת היא מעוותת. כלומר, הצבת המקרן לצד המסך או באופן כזה שבו התמונה מעט מלבנית.
rnהתיקון מתבצע כך שניתן להזיז כל אחת מארבעת הפינות של התמונה למקומה הנכון. התמונה המתקבלת היא בעצם עיוות של המעבד אשר גורם לנו לחשוב שהתמונה היא ישרה. כך במקרים שבהם לא ניתן להתאים בדיוק את המקרן למקומו האידאלי, ניתן להשתמש בעיבוד התמונה הזה לתיקון הבעיה. תיקונים כאלה בד"כ גוררים המון ARTIFACTS, אך התמונה שהתקבלה היתה טבעית לחלוטין וללא בעיות מיוחדות. כמובן שאת הבדיקה הסופית לפיצ'ר זה חייב לבצע בעל מקרן ולא בעל פלאזמה עלובה כשכמותי…
rn
גם מיקום של המקרן בצורה הפוכה על גבי התקרה נפתרת ללא צורך בנגיעה במקרן עצמו. פשוט ניתן למעבד לעשות את העבודה עבורכם. rn
rn
למרות שניתן לשלוט על כל אחת מהפינות בנפרד, ניתן גם לעשות את התיקון על ידי KEYSTONE CORRECTION ידני דרך תפריטי המכשיר. המכשיר נותן שליטה מלאה על KEYSTONE אופקי ואנכי. rn
rn
rn
rn
ניתן להתאים את הרזולוציה כמעט לכל סוג מקרן שקיים, אך יש לבחור את הרזולוציה מתוך רשימה ולא ניתן לעשות התאמה מדוייקת במידה והמקרן מיוחד יותר. rn
rn
rn
מסכי השליטה על מנגנוני עיבוד התמונה מסגירים מעט על אופן עבודת המערכת. ניתן לשלוט על כמה עיבוד יתבצע בכל קטגוריה, ועל האלגוריתמים אשר יופעלו. גם במצב הנמוך ביותר, ניתן להבחין מיד בהורדת תופעות שונות מהתמונה, ובמיוחד את הפחתת ה-MPEG NOISE. rn
rn
rn
לגבי מנגנון הבחירה של VIDEO מול FILM. המצב AUTO אשר מחליט משום מה ש-2:2 הוא כמו וידאו רגיל (רלוונטי עבור PAL) עובד יפה ולא ראיתי בעיות מיוחדות. איכות התמונה בסצינות הבדיקה עלו יפה במיוחד. rn
rn
חיסרון משמעותי אחד הוא השלט אשר לקרוא לו קטן זה יהיה עלבון… השלט הזה הוא פשוט פצפון (עט רגילה לצידו). הוא מאוד נוח, אבל לא ברור מדוע החברה עברה משלט בגודל ועיצוב של נבוט מברזל יצוק (השלט הישן של ה-MOSQUITO) לשלט פצפון שכזה.
rnמאוד יתכן שהמחשבה כאן היא בעיקר על מתקינים אשר ישימו כזה בכיס מכיוון שהלקוחות עצמם לא אמורים לעולם לשנות דברים במכשיר עצמו, במידה וצריך להחליף כניסה, מערכת אוטומטית צריכה לבצע זאת. rn
rn
rnהמכשיר ניתן לרכישה בשילוב עם HDMI CONVERTER אשר ממיר מ-SDI ל-HDMI. בבדיקותי, התוצאות של המכשיר היו נהדרות, אם כי היו לי בעיות עם מקורות PAL במצב זה.
rnסה"כ מדובר במעבד חזק במיוחד, אשר מסמן כיום את הגבול העליון של עולם עיבוד התמונה. המחיר של המכשיר אינו זול, והוא עומד על כ-3000 דולר (מחיר מחירון) בארה"ב, ותוספת ה-SDI היא כ-500 דולר.
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.