כבר לפני שנתיים החלו החברות MSI ו-ASUS (הידועות כיצרני כרטיסים) למכור מערכות מוכנות ל- HTPC. לפני כשנה נכנסה לתחום חברת AOPEN, וכעת, החליטה חברת כרטיסים מכובדת נוספת להצטרף לתחום: Gigabyte.
עובדה מעניינת היא שחברה אשר מזוהה עם כרטיסי לוח האם אשר נחשבים כמוצלחים ביותר ל-AMD, בחרה דווקא להשיק מוצר מבוסס אינטל, אולי בכדי להבטיח תמיכת מיקרוסופט טובה יותר בארכיטקטורת VIIV החדשה. המחשב הנ"ל מבוסס VIIV, כלומר, משתמש ברכיבי אינטל ומותאם לעבוד עם MCE. אבל, אין זה מחשב ה-DUAL CORE הנייד שחוסך בחשמל ועובד בטמפרטורה נמוכה יחסית אלא מחשב DUAL CORE רגיל 820/920 PENTIUM D שמתחמם יחסית, נחשב לחזק ויכול להריץ בקלות סרטים ב-High Definition. לכן, הושקעו במכשיר מערכות קירור יעילות.
rnהציפיה מהדור הבא היא שיהיה מבוסס על סדרת INTEL CORE (סדרת הניידים) מה שיאפשר מזעור, צריכת חום פחותה וביצועים טובים.
כינוי המכשיר הוא AVPC, קיצור ל- AUDIO VIDEO PC.
במבט ראשון נראה המחשב כנגן DVD מאסיבי. המידות החיצוניות בתוספת ששת הלחצנים האופקיים מתחת לתצוגה (הכוללת שעון), נותנים תחושה זו. הסיבה לכך שהוא כבד ממחשב רגיל קטן נעוצה בעיקר במפזר חום מתכתי הנמצא בבסיס הקופסא, מפזר זה אחראי להוצאת החום ונעזר במפזר נוסף אשר מחובר עם צינורות קירור ליחידת העיבוד. בפועל, שני המאווררים כמעט ואינם מופעלים, במידה והם מופעלים הם עובדים בעוצמה נמוכה וזה קורה רק בפעולת הקלטה ממושכת (עם השהיות) הנמשכת מעל ליום ללא הפסקה. הטמפרטורה הגיעה לשיאים של 54 מעלות ו-49 מעלות בהתאם כאשר המכשיר ממוקם על המזנון בסאלון. מכיוון שפתחי האוורור ממוקמים בצד העליון והתחתון ולא מאחור, מומלץ לשים את היחידה על גבי המדף העליון ולא בארון סגור שפתוח רק בצידו האחורי.
יש לציין שבוצע עוד פתרון טכנולוגי אחד מעניין , ספק הכוח הפאסיבי הינו חיצוני ונראה פשוט (כמו ספק של מחשב נייד) אבל גדול, כאילו הוזרקו לו סטרואידים. גם הוא אינו מתחמם יותר מדי. בבדיקת חום (בעזרת מגע יד) שמתי לב לשני דברים: החלק הקדמי והדיסק – חמים . הסיבה ניתנת להבנה כאשר פותחים המארז, אז ניתן לראות כי הזיכרונות חוסמים את יציאת האוויר החם אשר מגיע ברובו מהדיסק הקשיח.
הזיכרונות הינם מדור חדש 2 DDR עם MB 512, הדיסק הקשיח מגיע בנפחים של 160GB או 250GB והוא מורכב בצורה צמודה לפני המשטח העליון ללא סופג זעזועים מגומי, עובדה שגורמת לרעש בולט יחסית. נראה היה כי שימוש אופציונלי בדיסק של מחשב נייד ניתן היה להרכיבו מתחת לכונן ה-DVD ואז נושא האוורור והרעש ניו זוכים לשיפור. סוג הדיסק הוא SATA I/II.
חיבורים:
rnהמגוון טוב ומספק לשימוש "הגיוני". אין דלתות חסרות תועלת המכסות חיבורים חשובים. בצד הקדמי יש סלוט לקריאת כרטיסי זיכרון, חיבור למצלמת DV (חיבור 4 פינים) ושני חיבורי USB לDISK ON KEY- ו/או מצלמה דיגיטלית. כונן ה-DVD נמצא בימין ונראה מקצועי לחלוטין ובצבע שחור זהה לפס התצוגה.
מאחור, ישנו היצע יציאות וידאו טוב: S-VIDEO ,VGA ו-DVI. יציאת וידאו (שאמנם נחשבת לנחותה אך עדיין חסרה כאן) היא יציאת וידאו COMPOSITE המסורתית וגם RF (שאכן עבר זמנה); בתחום היציאות הדיגיטליות חסר חיבור HDMI ששהפך לסטנדרט במכשירים חדשים.
חיבורי קול: SPDIF דיגיטאלי מאחור ו-3 חיבורים אנלוגיים רגילים (היצע הגיוני יותר יחסית לחיבורים הקדמיים בדגמי ASUS). מצד שני חסרה כניסת SPDIF במידה ואתה מעוניין להקליט מכזאת (למרות שזהו מצב די נדיר). מפלטפורמה מבוססת אינטל הייתי מצפה לתמיכה בסאונד עם יציאות ל-7.1 אך מצד שני בקולנוע ביתי משתמשים כיום (לרוב) ב- SPDIF 5.1 כך שזה עדיין סביר.
המערכת המקורית כוללת כרטיס DUO [כניסת וידאו דיגיטאלית (DVBT) ואנלוגית], אבל, בזמן הסקירה לא היתה עדיין תמיכה לכרטיס ב- MCE ולכן סופק עם המחשב כרטיס PVR 150 MCE הכולל שלט עם שני IR BLASTE שתואם מיקרוסופט (היצרן הוא SMK). אגב הכרטיס המקורי מבוסס שלט RF מה שמבטיח שליטה/קליטה טובה יותר במרחבי הבית.
rnבנוסף, ישנו חיבור IEEE 1394 רחב עם 6 פינים (שמאפשר העברת מתח לדיסק לדוגמא) וגם חיבור רשת ושני USB.
יש לציין שלמרות שנראה כאילו ניתן לחבר שני כרטיסים במאוזן למערכת, דבר זה אינו מתאפשר מפני שהדיסק הקשיח ממוקם בצד העליון. בדרך כלל הכרטיס העליון משמש כמרחיב (למשל לכניסת וידאו שניה ל- PVR500).
כעת נעבור ללוח המקשים האלחוטי. אם יש משהו שבלט מאוד לטובה זהו לוח המקשים. פשוט מתאים למטרה. משדר המקלדת מבוסס RF וגם בטווח של 10 מטר ומעלה ישנה קליטה טובה יחסית, כך שמבחינה זו הוא עובר לוחות מקשים רבים אחרים. אבל זו רק ההתחלה: ראשית הלוח קל וקטן – רוחבו כחצי מרוחב לוח מקשים רגיל. בנוסף, יש עכבר כדורי בצד אחד ושני לחצנים בצד שני: ניתן לאחוז את הלוח בשני צדדיו כאשר אתה עומד או יושב וכך להשתמש בו כעכבר. גם הכיתוב עליו ברור (כולל כיתוב העברית) והכדור העכברי מתפקד טוב מאוד כך שאין צורך בעכבר ובהחלפות ידיים מיותרות. מה שחסר זה מיעוט התמיכה בלחצני המדיה. ישנו לחצן אחד שמעלה את MCE ולחצן שני שמראה את ה-DESKTOP . בנוסף, ישנו לחצן שמפעיל את הדפדפן ולחצן שני מפעיל את תוכנת הדואר. הלחצן האחרון מפעיל את מצב ה"שינה".
מה חסר? כפתורי עצור, המשך קדימה , חזור אחורה ובקרת עוצמה וכמובן העברת ערוצים פלוס ומינוס במידה וזה מחשב AV. במקרה הזה חייבים לעבור לשלט ובזמן העצירה להשלים את הדברים החסרים. שלט MCE יכול להוות פתרון נתמך אשר בעזרת תוכנת HIP REMOTE ניתן לשלוט בעזרתו גם על נגן PowerDVD שסופק עם המכשיר. PowerDVD הוא נגן מעולה הכולל מפענח DVD איכותי, כך שהבחירה בו היתה נכונה.
האינטגרציה עם MCE לא רעה. זה התבטא בלחצנים על לוח המקשים האלחוטי אבל גם בשישית הלחצנים שנמצאת מתחת ללוח התצוגה הקדמי: 4 לחצני כיוון , לחצן לתפריט ראשי, המשמש כלחצן הירוק של MCE ולחצן בחירה וחזור אחורה אשר מאפשרים לך לדפדף ב-MCE למטרת בחירת סוג המדיה ולבחירת מדיה.
הדבר שחסר לי מאוד היה כפתור העוצמה. זה מאוד צורם כי על התצוגה של VFD מופיעה עוצמת שני הצדדים של ערוץ סטריאו (מעל הטקסט בצורת מדי זרם אנלוגיים). תצוגת הטקסט כנראה ניתנת לתכנות אך המידע בה מועט – מוצג סוג המדיה שנבחרה וזמן נגינה בעת נגינה או מספר ערוץ, אבל, לא מוצג שם השיר , הסרט או הערוץ שמוצג. מעבר לכך יש תצוגה של אזור אדום בקצה הסקלה האנלוגית: הייתי מצפה שאחד התפריטים יביא להצגת הטמפרטורה של לוח האם/יחידת העיבוד (כמו בצגים אחרים) אך זה עדיין לא מבוצע. לסיכום: הVFD מעט דל כרגע מבחינת ניצולו הפוטנציאלי.
ציונים (בסולם "עדי"):
ציון כללי: 9.
ביצועים: 10 ( DUAL CORE מריץ HD בקלילות).
עיצוב: 8.5, נראה כמכשיר HI-FI מקצועי (כנגן DVD לא כמחשב), אבל לא סוחט קריאות התפעלות.
מבחר כניסות ומיקום: 10, יש מבחר מספק של חיבורים, מה שחסר זה חיבור HDMI (מי שמכיר את הבעיות בקבלת אישור לחיבור שכזה יכול להבין את חסרונו כאן…).
מקלדת: 9.5, קטנה, קלה , בעלת טווח טוב ועם עכבר אינטגרלי. הייתי נותן ציון 10 אם היו נוספים מקשי מדיה או אם ניתן היה להשתמש בלחצני הפונקציות כמקשי מדיה (כמו שמרחיבים בניידים עם מקש FN). במצב הנוכחי יש לעבור לשלט ה-MCE על מנת לקבל שליטה נוחה.
צג VFD : ציון 7, הצג כשלעצמו לא רע, אבל איננו מנוצל כהלכה ע"י התוכנה.
רעש (שקט…): 10, פשוט שקט – המאווררים כמעט ואינם מופעלים הודות למפזר החום הפסיבי מעל יחידת העיבוד. במידה מסוימת גם הבסיס עם הצלעות משמש כמפזר חום וכמובן שימוש בספק חיצוני פסיבי תורם לחרישיות. ה-DVD שקט והדיסק הקשיח, באם יורכב כהלכה (ויבחר דגם מתאים) גם הוא יהיה שקט יותר.
חום ופיזור חום: 8.5, מתחמם יחסית בצידו הקדמי; רצוי מאוד למקם המחשב במקום עם מרווח אוורור עליון.
אינטגרציה עם MCE: ציון 9, חסר כפתור הוליום וכמו כן לחצני מדיה נוספים על לוח המקשים ועל המארז עצמו. גם ה-VFD האנמי מבחינת חוסר הצגת שמות של המדיה מוריד מהחוויה.
מוצרים דומים:
rnמעבר לדגם הנ"ל הוציאה GIGABYTE מוצר נוסף שהוצג עם סדרת DUAL CORE 950 ונקרא בשם H971 (חזק מבחינת כוח מחשוב). בדרך ישנו מוצר מבוסס DUA CORE נייד (שמזכיר את Pundit R של ASUS) שנקרא A963 . בצידה השני של הסקאלה ישנו מוצר LOW END שמבוסס על CELERON ונקרא HA91.
קישורים:
כרטיס לכידת ווידאו MCE + שלט HAUPPAUGE PVR150 MCE
כרטיס וידאו המקורי של Gigabyte
הבדיקה בוצעה באדיבות מור לוי טכנולוגיות
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.