כפי שרבים יודעים, חברת פיוניר רכשה זה מכבר את מפעלי הייצור של NEC בתחום הפלאזמות, מה שהופך את פיוניר לאחת היצרניות הגדולות ביפן ואת חברת NEC לקליינטית גדולה שלה. עם השקת סדרת ה-436 של פיוניר, על כל גירסאותיה, ומצידה של NEC את ה-42XR4, היה מעניין לבחון מוצר מעט שונה של פיוניר, ה-42MXE10, המבוסס על פאנל חדש אשר בשימוש לעת זו רק במסך זה.
rn
המיצוב
rnברכישת המפעל ובהסכם עם NEC, בעצם האמינה פיוניר שהיא תפנה לכיווני CONSUMER בעוד ש-NEC תמשיך לפנות לקהל המקצועי, שם היא עשתה את מרבית הונה בתחום זה. להפתעתה, דווקא NEC הצליחה בשנתיים האחרונות להשיג לא מעט אחוזים מהשוק הביתי עם ה-42XR3 וה-42XR4, מסכים זולים וטובים.
rnלכן פיוניר הרחיבה אופקיה ובעצם יצרה מוצר מסוג חדש שהיא לא היתה מנוסה בו עד כה, מוצר מקצועי: 42MXE10. המוצר מיועד לשימושים מקצועיים, למתקינים מקצועיים ול-PROSUMERS, אותו פלח שוק של משתמשים חכמים אשר לא מסתפקים "בסתם עוד מסך יפה"…
rn
rnהיתרון הוא שאפקטיבית, אין המסגרת צריכה למשוך את העיניים, אלא התוכן, וכאן ה-42MXE10 מנסה להגיע לתוצאות מעניינות במיוחד.
rnאת ההפתעה הראשונה שלי עם המסך קיבלתי בכך שהוא הראשון עלי אדמות אשר תומך (עדיין בחצי פה ובאופן לא רשמי) בתדרי סריקה של 50HZ ו-75HZ. הדבר ככל הנראה מתאפשר הודות לטכנולוגיה שפיוניר מפתחת עבור ה-FHD1, מסך העתיד של פיוניר – 50" ב-FULL HD, אשר גרם לי לאובדן תחושה קל בגפיים התחתונות בתערוכת CES. מסך זה הוא אחד הראשונים שתומך באופן פומבי כמעט בכל תדר מעניין (48HZ, 50HZ, 60HZ, 72HZ, 75HZ ועוד!). למה זה טוב, אתם שואלים? דבר ראשון, תמיכה פומבית בתדרים מבוססי 50HZ יגרום להעלמות בעיות מריחה, תזוזה, BANDING וכיוצ"ב אשר אנו רואים תדיר במסכים מהדורות הישנים. לא די בכך שהמסכים "תומכים" בתדרים אלה, הם גם תומכים בהם ב-NATIVE RESOLUTION, דבר אשר יתרום רבות לחובבי HTPC ומעבדי התמונה אשר לא יצטרכו לעשות שימוש בתרגילים מסוגים שונים בכדי לצפות בטלויזיה.
הכיול
rn
rn
rn
rn
לאחר כיול: rn
rn
rn
מבחינת ה-COLOR GAMUT, הוא יפה למדי, ומלבד סטורצית יתר בצד של הירוקים (אופייני למדי) יש את החיסרון הקבוע בכחולים שאופייני לפלאזמה. האדומים קרובים מאוד לנקודת האידאל. rn
rn
פיצ'רים ואופציות
rnעיבוד התמונה טוב מאוד, ובמיוחד ניכר העובדה שפיוניר הצליחו כמעט לחלוטין להעלים את תופעת ה-BANDING שמאז ומתמיד הפריעה לשלמות התמונה. גם תמונות באיכות בינונית עברו יפה על המסך ללא BANDING! גם תמונות שבהם הכיווץ החד של MPEG גורם לבעלי עיניים חדות להתכווץ בכיסא בד"כ, לא משפיע כאן, והמסך סלחני מאוד לבעיות כיווץ כחלק מהעידון שנגרם עקב כך. המחיר הוא תחושה קלה של חוסר פוקוס או חוסר חדות, אשר מתבדה כאשר מריצים את הבדיקות הנכונות. ב-TEST PATTERNS ברור שהמסך אינו מחביא פרטים כלל. rnלחץ על התמונה בכדי לקבל את מלוא הרזולוציה rn
rnהקונטרסט הגבוה איפשר לי לצפות שוב בסצינת הפתיחה (זריחה מעל ההרים החשוכים) של קטעי בדיקת התמונה ב-DVE, קטע שמשלב אור חזק עם פרטים מדוייקים באיזורים הכהים, מה שמצריך טווח דינמי טוב במיוחד מהמסך בכדי להציגו. המסך הציג אותו בכבוד רב.
rnלמסך מוצהר מספר פיצ'רים, בינהם היכולת לגרום למסך PIP להופיע ברמות שונות של שקיפות, בדיוק כמו ב- 42XR4. לצערי, מלבד התיעוד על כך באתר פיוניר, אין זכר לפיצ'ר זה כלל… ה-PIP של המכשיר מצויין ונוח במיוחד, וניתן לגרום למסך PIP להופיע רק כאשר יש מקור וידאו פעיל (למשל כאשר יש מישהו בדלת תופיע התמונה שלו ע"ג המסך ולאחר זמן תעלם מעצמה).
rnהתפריטים פשוטים ויעילים. מצאתי שאני מתקשה להיזכר היכן כל אופציה נמצאת, אך לאחר זמן קצר הצלחתי להבין את ההיגיון והדבר נפתר.
rn
השלט פשוט ולא מתחכם, הוא נוח, תכליתי ופרט למחסור הזועק בכפתורי ON/OFF נפרדים (חובבי פרונטו, זעקו לשמים!) הוא נותן פיתרון טוב ממרבית השלטים של המודלים המתחרים. את בעית כפתור ההדלקה/כיבוי הבודד ניתן לפתור (עבור חובבי הפרונטו ודומיהם) על ידי שימוש בקודים INFRA RED של NEC, אשר עובדים כראוי על המסך.
תכנים
rnלחץ על התמונה בכדי לקבל אותה במלוא הרזולוציה: rn
rn
rnכמו במסכי פלאזמה אחרים בגודל זה, מומלץ להביט במסך לפחות ממרחק של 2.5 מ' בכדי להפחית את ה-SDE = SCREEN DOOR EFFECT. אשר נגרם בגלל FILL FACTOR שאינו אופטימלי (אחד הנקודות החלשות בפלאזמה והחזקות ב-LCD).
rnתופעה נוספת שראיתי בפאנל היא הופעתם של כתמים קלים, בעית UNIFORMITY קלה אשר בד"כ מתגברת עם השנים ע"ג פלאזמות רבות. היא דומה ללכלוך קל על המסך עצמו שאינו זז עם התמונה. אחת הסיבות להרצת מסכים היא מניעת התופעה הזו. למרות שהמסך עבר הרצה כראוי, התופעה עדיין מתרחשת באופן טיפה יותר חזק מאשר בפלאזמות אחרות (בסופו של דבר לכל המסכים יש בעיות UNIFORMITY, אבל במסך זה הבעיה טיפה יותר חזקה).
rn
rnהאם המסך בכ"ז שווה רכישה? לטעמי כן, יש לו בהחלט יותר יתרונות מחסרונות, ואם מחירו היה אטרקטיבי יותר, אני מעריך שהיו לו בארץ הרבה יותר מעריצים.
rnמאז שכתבתי את המאמר גיליתי מספר דברים מעניינים נוספים על המסך וראיתי לנכון לעדכן את המאמר בהתאם:
rn1. כשהמסך במצב VIDEO, אין תמיכה ב-NR, אולם המכשיר תומך בכמעט כל פורמט סטנדרטי שקיים. איכות התמונה מעט משתפרת (הפלאזמה מעלה את הגאמה מעט ומשפרת את איכות התמונה בהתאם) והלבנים מעט יותר בוהקים וברורים.
rn2. במצב זה, ניתן להגדיר מספר פרמטרים מעניינים, כולל הורדת MPEG ARTIFACTS (לא התלהבתי) וכן לשנות את גודלי הפילטרים השונים (שימו לב ל-SHARPNESS שגם במצב 0 הוא גבוה מדי במרבית המקרים!).
rn3. בחנתי את מנגנון ה-SCALING הטבעי במסך. למרות שהוא טוב יותר ממרבית המסכים שבחנתי, עדיין הוא מוסיף יותר מדי EE (כלומר סוג של גבולות מוגזמים לאובייקטים). רק במצב SHARPNESS נמוך במיוחד הצלחתי להוריד זאת.
rn4. למסך יש אפשרות לבחור ידנית מצב RGB, או קומפוננט (REC601 או REC709), שזה מבורך ומדהים עבור מסך פלאזמה. בד"כ אופציה זו בכלל אינה קיימת, או שקיימת רק במקרנים HIGH END. זה מעולה עבור חיבור למכשירים כמו ה-TOSHIBA AX1 (נגן HD DVD) שיש לו באג ומוציא בטעות REC601 עבור תכני DVD ב-UPSCALE!!!
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.