העכביש הרגיש – SpyderTV

חברת DATACOLOR רכשה לאחרונה את חברת COLORVISION אשר בזמנו רכשה את חברת MILORI, יצרנית התוכנה "Colorfacts" עליה עשינו סקירה במאמר ...


לאחר ההצלחה של ה-COLORFACTS, חיפשה חברת MILORI דרכים בכדי לנצל את המידע בכדי להגיע לאותם אנשים אשר אינם יכולים להרשות לעצמם ביקור של טכנאי כיול מיומן. המטרה מאחורי ה-SPYDER-TV היא לאפשר, במחיר תחרותי, כיול אשר יתן תוצאות טובות יותר מאשר כיול עם דיסקים יעודיים דוגמאת DVE או AVIA.

מה הוא כיול בכלל?
rnכאשר אנו רוכשים מסך כלשהו, הכיול הראשוני שלו מותאם לחנות. תפקידו הוא לבלוט ככל הניתן אל מול המסכים האחרים אשר הוצגו לידו בחנות… האם זה הוא הצבע הנכון, האם כל הפרמטרים שלו מתואמים בכדי לתת את התמונה הטובה ביותר שהמסך מסוגל לספק?

rnהתשובה היא בהחלט לא. קל מאוד לראות זאת בחנויות החשמל השונות, פשוט תביטו בכל המסכים אשר בתצוגה – כולם מחוברים לאותו מקור, אך אין שניים שיראו זהה. מה היא התמונה הטובה ביותר, או המדוייקת ביותר? בלתי אפשרי לאדם מהישוב לומר זאת כשהוא מביט במסכים הללו – ולכן יבחר במה שהכי נראה לו. צבע, לעומת זאת, אינו סובייקטיבי, ולכן יש צבע "אחד נכון"…

rnכיול בא להביא את המסך למצב שבו התצוגה תתפקד באופן אופטימאלי אצלנו בבית. כלומר, תתן את התמונה הקרובה ביותר למה שהתכוונו הבמאי ועורך הסרט.

rnעד לאחרונה, היינו מוגבלים לשני סוגי כיולים: כיול עם דיסק (DVE או AVIA) או כיול מלא עם סנסור, אשר עלה משמעותית יותר יקר, שלא לדבר על נדירות המכיילים ומכשירי המדידה בארצנו הקטנה.

העכביש הרגיש
rnהספיידר מכייל עם דגש על CONTRAST ו-BRIGHTNESS (כאשר הדגש כאן הוא על לינאריות ודיוק של אור, ולאו דווקא על בעיות כגון BLOOMING או תופעות אחרות), צבע, גוונים (TINT) וכן טמפרטורת צבע.

rnהמכשיר כולל מד צבע COLORIMETER מהדור האחרון של חברת DATACOLOR, הרי הוא ה-SPYDER.


rn


rnאריזת המכשיר כוללת לא מעט דברים. המכשיר כולל דפיוזר (נראה אותו בהמשך), וסנסור ה-SPYDER עם מחבר USB אשר כולל משקולת קטנה אשר ניתן להעביר אותה לאורך כבל USB. בנוסף, ניתן לחבר רגל נוספת אשר מאפשרת את חיבורו של הסנסור ל-TRIPOD של מצלמה. החבילה גם כוללת דיסק תוכנה ודיסק DVD של תבניות דוגמא (TEST PATTERNS). במקרה שלי, קיבלתי גם NTSC וגם PAL, חשוב לציין שהגירסא האירופאית (זו אשר תמכר בארץ) תכלול כנראה את דיסק ה-PAL בלבד.

rnה- SpyderTV מיועד כיום רק למסכי CRT, LCD, פלאזמה ו-DLP REAR PROJECTION. ואינו מתואם למקרנים. הוא דורש מחשב וחיבור USB פנוי. על המחשב (במקרה שלי לאפטופ) להגיע קרוב למדי למסך, או שעליכם לרכוש מאריך חוט USB.






rn

rnהפתעה חביבה היא העובדה ש-DATACOLOR צירפו גם לחבילה מארז נוח לאפסן את הסנסור, דבר חשוב למניעת כניסת לכלוך ועל שמירתו של הסנסור לאורך זמן.
rn rn rn

rnה-SPYDER גדול מהסנסור שסופק במקור עם ה-COLORFACTS (להלן CF), אם כי גודלו כזה בעיקר בגלל שלושת הרגליים אשר כוללות כוסיות וואקום קטנות. גם מסביב לסנסור עצמו יש גומי לוואקום, אם כי הוא מיועד להחזקה של פילטר ירקרק אשר מתלבש עליו:




rnבאופן מפתיע , אין תיעוד על הפילטר הזה בספרות, בדיסק תוכנה או ב-DVD של המערכת. לדברי היבואן, אלי בר ציון, הפילטר משמש על מנת לפתור את בעיית הפרדת צבעי היסוד במסכי LCD ופלאזמה בלבד. עבור מסכי CRT יש להורידו מהסנסור, למרות שהדבר אינו מתועד בספרות.


rnחסרונו של הפילטר הוא בכך שהוא מפריע מאוד ליצור ואקום עם שלושת הכוסיות שבפינות. הוספת המחבר הנוסף משאיר רק כוסית וואקום אחת פעילה, מה שמקשה על חיבור אמין בין המסך לבין הסנסור. בתחתית הפילטר קיימות רגליות ספוג קטנות אשר מונעות לחץ או לכלוך מהמסך עצמו. הרגלית הנוספת משמשת כנקודת חיבור יחידה, כאשר במרבית המקרים זה יספק בתור אחיזה אמינה.


כמו כן, מצאתי שהמשקולת הקטנה, אשר מורכבת על חוט ה-USB, היא שימושית ביותר ונותנת איזון טוב למכשיר כאשר מרכיבים אותו על מסכים שונים.

rnלאחר כחצי שעה של ברברת בדיסק ה-DVD, אשר עובר על כל ההיסטוריה והחשיבות של המערכת, ניתן לעשות שימוש בתוכנה וב-TEST PATTERNS.






למי שמורגל ב-DVE, מדובר בפרוצדורה פשוטה למדי. הקליברציה כאן עושה, כאמור, דגש על מציאת ה-גאמה האופטימלית (ללא משחק או דיווח על כך) ועל אותם CONTRAST/BRIGHTNESS אשר יתנו את התוצאה הקרובה ביותר לאמיתית.

rnמתחילים על ידי מילוי כל הפרטים על המסך ועל המצב שהוא נמצא בו כרגע וכן גבולות הפרמטרים (מינימום ומקסימום). במקרה הזה ניתן היה לראות מספרים אמיתיים בתפריטי המסך, אולם במקרה שאין מספרים כאלה, יש למנות את מספר הקליקים במעבר של כל פרמטר ממינימום למקסימום (מייגע ביותר אך הכרחי).






rnלאחר שלב זה, ניתן להדביק את המכשיר על המסך עצמו ולהתחיל לכייל.



rnrn rn

לאחר מספר לא מועט של צעדים, בהם אתה מתבקש לנסות פרמטרים שונים, התוכנה מגיעה למסקנה לגבי CONTRAST או BRIGHTNESS. לגבי CONTRAST, מצאתי שבמקרה הזה, בחירתו היתה מעט גבוהה (אם כי, בנקודה או שניים, ומכיוון שלא בדקתי גאמה, יתכן ובחירתו היתה עדיפה).




rnכיול הצבע מסובך יותר ודורש מעבר בין פרמטרים שונים ומעבר הלוך וחזור בין מספר מסכי כיול. בתום התהליך, התוכנה מוצאת את מצב הצבע הקרוב ביותר לאידאלי (או ליתר דיוק, הפשרה הטובה ביותר של מסך מסויים).
rn rn

rnrn
rnrn


rnבתום שלב זה, התוכנה מסמנת את המעברים השונים ומראה כיצד כל אחד מהם השתנה לפני ואחרי הכיול. כמו כן, התוכנה מדווחת על חוזק האור במצב חשוך ובמצב בהיר. מכיוון שהבדיקה שערכתי היתה לא מלאה (כלומר, לא בתנאי חושך מוחלטים), הסתרתי את המספרים האמיתיים.

rnלגבי דיוק המערכת, המערכת מדוייקת למדי עבור מערכת ביתית, אם כי אינה מגיעה לדיוק של COLORFACTS או דומיו. ניתן לראות זאת במסך בדיקה מיוחד של התוכנה אשר מאפשר בדיקת חזרתיות.

rn rn
rnrn rn
מספר מסכי הבדיקה שמסופקים עם המערכת חלקי למדי ואינו מספיק לכיול מלא כפי שהתרגלנו אליו עם DVE. הייתי רוצה לראות יותר TEST PATTERNS, אם כי חשוב לציין שהתוכנה מיועדת לאנשים בבית, ולא למכיילים מקצועיים או מומחים בתחום, אשר לא יסתפקו בה וירצו לרכוש או את Spyder 2 PRO או את Colorfacts, כאשר בכל מקרה מדובר בעלויות גבוהות יותר מעלות SpyderTV.

rnמכיוון שהתוכנה מיועדת לעבוד עם הפילטר, אני מעריך שהפילטר משמש כסוג של הגנת תוכנה פשוטה, מכיוון שבכל אחד מהתוכנות שמניתי, הסנסור של ה-SPYDER הוא זה אשר בשימוש, כך שיתכן שכל תוכנה עובדת עם פילטר פיזי שונה בכדי למנוע שימוש בתוכנה אחת עם סנסור שאינו מותאם לה. כל תוכנה מסוגלת לעשות את הקיזוז המתאים ובכך נמנעת העתקה.

rnבסוף תהליך הכיול, אשר יכול לקחת בין 10 דקות לכחצי שעה, התוכנה מציגה תמונות בדיקה אשר ניתן לשנות את הפרמטרים עבורם בכדי לקבוע אם הן נראות טוב יותר או פחות במצבים השונים. תמונת שלושת הבנות באה לבדוק את גווני העור של שלושת הבנות (כל אחת עם גוון עור מעט שונה. כאשר השוואתי לתמונה המקורית של המסך הספציפי (37 PF 9830 של פיליפס) אין השוואה, התוצאות עם המכשיר היו משמעותית יותר טובות.



rnrn

rnrn

תמונות נוספות, כגון אנשים בחליפות לבנות (תמונה עם חשיפת יתר חריפה ומכוונת) מאפשרת לבחון את הפרטים לקראת לבן, וכן תמונות נוספות מאפשרות לבחון פרטים בגוונים כהים וב-MID TONES.

rnבסוף כל התהליך כולו, התוכנה מספקת מספר גראפים אשר מאפשרים זיהוי של הנקודות האופטימליות.

rnבמקרה שלי, אין טעם להבהל מזמן הבדיקה הארוך (הפסקתי באמצע לארוחה ארוכה למדי)…



rnrn rn
הבדיקות המעניינות ביותר הן, כמובן אלה של הצבע וגוון הצבע. במקרה של צבע – המערכת מצאה את הפשרה הטובה ביותר בין דיוק לבין חוזק ולדעתי עשתה עבודה מצויינת עם זה.

rnלגבי טמפרטורת צבע, התוכנה בעיקר עוזרת לזהות את מצב המערכת הקרוב ביותר ל-6500K, אם כי אין כל דרך לאלץ אותה לבדוק או לכייל D65.



rnrn rn
לסיכום
rnאין ספק שהמערכת מהווה קפיצת דרך עצומה מעל לכיול בסגנון DVE או AVIA, אם כי יש לא מעט שהיה לי חסר. מבחינה פיזית, מצאתי שהחיבור למסך היה מעט שלומיאלי. הדבר פחות מטריד עם מסכי פלאזמה – בשל הזכוכית הקדמית, אבל עם מסכי LCD, העדינים יותר, יתכן ויהיה צורך בשני אנשים – אחד שיחזיק את הסנסור ושני שיתפעל את המכשיר.


כמובן שאין התוכנה והמסך תחליף לכיול D65+גאמה אמיתי. הכיול הזה הוא התחלה טובה ובהחלט מספק למי שידו אינה משגת כיול מלא. איכות התמונה לאחר הכיול היתה טובה יותר משמעותית מזו אשר סופקה לפני הכיול. חשוב גם לציין שמסכים רבים אשר אין להם אפשרות כיול מתקדמת יותר (כיול מקצועי – Professional color calibration), כגון מרבית מסכי ה-CRT הקיימים בבתים, יסתפקו בהחלט במערכת מסוג זה.

rnכיול מלא של D65 עם גאמה, יתן תוצאות טובות בהרבה, ומתאים יותר לאותם מסכים ובעליהם אשר מסוגלים להוציא משמעותית יותר כסף בשביל תמונה מדוייקת יותר. עבור אותם אנשים, כיול מסוג זה לוקה בחסר בגלל פשטותו.


כאן נכנס חוק ה-10/90 (אשר נוגע כמעט לכל אלמנט בחיינו). להגיע ל- 90% מהכיול המושלם עולה, במקרה הזה 10%. כלומר, ה-10% האחרונים (כיול גאמה מדוייק ו-D65) יעלו משמעותית יותר מאשר ה-90% הראשונים (נהוג לומר, שזה יעלה פי 9…).

המערכת סופקה לבדיקה על ידי חברת DATACOLOR משוויץ.

rnהמערכת משווקת בארץ על ידי דינגו מערכות ומחיר המחירון של המכשיר הוא כ-249 יורו.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
30.11.2005
  
מאמר זה נכתב על ידי עפר לאור

1