הויכוח התמידי של הווידאופילים הוא משמעותה של הרזולוציה כאשר משקללים אותה כנגד כל שאר יתרונות מסך מסויים. המאבק התמידי שלנו הווידאופילים הוא להגיע למירב היכולת בכל פרמטר אפשרי – טווח צבעים (GAMUT), יחס ניגודיות (CONTRAST RATIO), חוזק התאורה, וכמובן הרזולוציה.
rnאת מספר המסכים בעלי יכולות 1080P, אשר ניתן להשיג בארץ, אפשר לספור על יד אחת. בעצם יש שתי חברות עיקריות שמתעסקות עם זה בארץ – שארפ ופיליפס.
מדובר במסך שבזמנו ראיתי אותו בהולנד, אך ההבדל הוא עצום בין צפיה במסך בתנאים מבוקרים לבין בדיקה יסודית.
rnלכבוד המסך, השקתי את חדר הבדיקות החדש, לשעבר חדר האורחים (רק שאורחים באים רק פעם ב…, וציוד מגיע בתדירות יותר תכופה…).
rnכאמור, מדובר במסך 37" שהוא טלויזיה לכל דבר – היא כוללת טיונר מלא, רמקולים וכניסות שונות ומשונות (נגיע לזה בהמשך). התוספת של כל אלה מרחיבים את המסך כך שהוא דומה בגודלו (אם לא גדול יותר) למסך 42" פלאזמה רגיל, ללא רמקולים.
rnלמסך יש כמה פיצ'רים יחודיים אשר מגיעים באופן סטנדרטי בו. למסך יש רזולוציה 1920 על 1080. השילוב עם מהירות תגובה זריזה במיוחד, 6 מילישניות בלבד, ועם יחס קונטרסט עצום, 5000:1 בהחלט מעלה גם בי קריאות השתאות. אני אומר "גם בי" מכיוון שמי שמכיר אותי יודע שאני לא מחובבי טכנולוגית LCD למטרות קולנוע ביתי, ואני נוטה להעדיף מסכי פלאזמה כמסכים דקים.
rnלכן, כאשר הוצג לי השילוש הקדוש, רזולוציה עצומה, זמן תגובה קצר ויחס ניגודיות גבוה – זה בהחלט הציב את המסך בתחילת רשימת המוצרים שאני מאוד מעוניין בבדיקתם.
מה מגיע עם המסך?
המסך מגיע עם לא מעט הפתעות – כולל מעמד חשמלי, שניתן להטיה עם השלט. האפקט חמוד ביותר, אם כי טיפה מבוזבז בחדר הספציפי שבו זה הודגם. לכשהודגם פיצ'ר זה בפני המשפחה, הרבה לסתות נפלו וצליל "אוווו" אחיד מילא את האוויר…
rnהמעמד עצמו כסוף עם ציפוי זכוכית (מזכיר עיצובים של אפל) ויפה במיוחד. גם התקנתו קלה ביותר, בעיקרון התקנה של מסגרת מעל הבסיס (מתלבש על שלושת החיבורים שרואים בתמונה) ועל זה פשוט מניחים את המסך עצמו.
אין ספק שזה ישמש משפחות רבות. במקרה שלנו, שולחן האוכל ממוקם בקצה הסלון, מה שהופך צפיה תוך כדי לעיסה, לאימון בהטיית ראשים. שינוי זווית שכזה בהחלט מבורך ושימושי במקרים שכאלה.
rnרוצים לראות (דורש מקודד DIVX)?
החבילה מגיעה עם לא מעט ספרים, קופסאות ומדריכים.
AMBILIGHT
rnפיליפס ראו לנכון לא להסתפק אך בזה, והוסיפו לא מעט תוספות למסך. גולת הכותרת היא AMBILIGHT 2. למי שלא מודע לכך, פיליפס היא עודנה אחת החברות המובילות בתחום התאורה בעולם, ושילוב תאורה אחורית בכדי לתת AMBIANCE ולהגדיל את תחושת רוחב התמונה, מתקבל כאן בברכה. ה-AMBILIGHT 2 מוסיף תאורה כפולה (הייתי אומר סטריאופונית, אבל זה באור, ולא בצליל). אם החלק הימני של התמונה כחול, צד ימין של המסך יקרין בכחול ללא קשר למה שקורה בצד שמאל של התמונה. המראה מאחורי המסך מדגימה את זה יפה. rn
rnבהתחלה קשה להתרגל לרעיון, אם כי האפקט ממכר וקשה לאחר מכן להפסיק לצפות כך. התחושה היא של הרחבת התמונה, כלומר כאילו שהמסך ממשיך מעבר לטווח הראיה – כך שבעצם הוא הופך למלבני יותר וטבעי יותר. למסך יש מספר פרמטרים כיצד על התאורה האחורית להתנהג, וניתן גם לכבותו כליל. כיביתי אותו לזמן מה לאחר צפיה ממושכת והדבר מזכיר לי כאילו המסך התכווץ – כלומר התחושה קודם היתה של מסך 50" ומעלה ולאחר הכיבוי בעצם הוא מתכווץ למימדיו הרגילים.
rnיתרון נוסף, שרבים מאיתנו, כולל אני, מימשו בתנאים ביתיים, הוא שימוש בתאורה אחורית בכדי לכווץ את האישונים ולגרום לתחושת יחס ניגודיות גבוה יותר. גם כאן האפקט דומה, אם כי משמעותית יותר טוב מאשר במימוש שלי – "חבל אור" הכרוך מאחורי המסך.
rnמכיוון שאני כיום ללא מערכת מדידה אופטית, אני משווה את יחס הניגודיות למסכים אחרים בעלי מספרים דומים. מבחינת השחורים, אין ספק שיש כאן קפיצת דרך משמעותית מבחינת המסך הזה. כמו מסכי LCD רבים, גם כאן, הזכוכית הקדמית היא DEFUSSED ומפזרת אור במקום להחזירו, דבר שגורם לתחושה מוגברת של שחורים עמוקים יותר, במיוחד בתנאים מוארים. בתנאי חושך, עדיין יש תחושה של אפור במקום שחור, בדומה לפלאזמה. השחורים כאן הם אפקטיבית עמוקים יותר מאשר מרבית מסכי הפלאזמה כיום (אולי פרט למסכי פנסוניק PWD7 והמסכים 10,000:1 מבוססי הפאנל של LG).
הדבר מתבצע על ידי הגדלת הטווח הדינמי, כלומר שינוי תאורת הרקע ביחס לתוכן. שינוי זה עלול לגרום לבעיות במצבים רבים – כגון תרגום ומעברים מהירים בין אור לחושך. לא מצאתי אף סימן לבעיות אלה גם כאשר חיפשתי אותם באופן ספציפי.
rnבעיה נפוצה נוספת במסכי LCD הוא אפקט המריחה, כלומר אובייקטים שזזים במהירות לאורך המסך ישאירו אחריהם שובל שנעלם מיד אחריהם. הקפיצה ל-6 מילי שניות בזמן התגובה של הפאנל הזה גורם לכמעט אפס מריחה בתמונה, אם כי תמיד ניתן לשפר נושא זה, כמובן.
rnבעיה נוספת היא טווח הצבעים של מסכי LCD אשר נוטים לתת צבעים לא טבעיים לעיתים. הבעיה כאן שופרה, אך לא נפתרה, אם כי חשוב לציין שלא ראיתי מסך LCD אחר בעל יתרון בולט בתחום הזה. השמועה היא שמסכי BRAVIA של סוני עלולים להתגבר על כך, אם כי החברה עצמה אינה מודה בכך בעצמה. נושא הצבעים הלא טבעיים מורגש בעיקר בגווני העור של האנשים, דבר שלא ראיתי דרך לתקנו דרך התפריטים הרגילים של המסך. יתכן ויש דרך לתקן זאת דרך תפריטי הטכנאים, אשר אין לי גישה אליו.
חיבורים
rnבין היתר, יש למסך 3 כניסות SCART, כניסות קומפוננט, קומפוזיט, SVIDEO, כניסות דיגיטליות DVI ו-HDMI, וכן כניסות אודיו שונות, כולל שתי כניסות אודיו דיגיטליות.
rnחיבורי ה-DVI וה-HDMI היו קרובים למדי למסגרת העליונה של המעמד של המסך. הדבר דורש כבל גמיש יותר עבור DVI והייתי זקוק לסובב את המסך בעזרת השלט בכדי להכניס את הכבל כראוי.
בצד המסך יש חיבור SVIDEO, קומפוזיט, אודיו ואוזניות (אני מניח שבעיקר לאוזניות אלחוטיות, אם כי יש לא מעט צופים באתר שאני יודע שבשעות הלילה המאוחרות הם מתחשבים בשאר דיירי הביית – כנראה טיפה יותר ממני…
מצידו השני של המסך יש חיבורים שונים של מדיה. ניתן לחבר DISK ON KEY, וכן כרטיסי SD, CF ואפילו ממורי סטיק של סוני – הישר למסך ולצפות ישירות עליו בתמונות שנשמרו בכרטיסים אלה. למסך תפריטים בכדי לתת לך להגיע לכל מקור תמונה. לשלט יש כפתורים מיוחדים בשביל לשלוט ב-מצגת התמונות, דבר שהופך את תפעול המערכת לפשוט ביותר. rn
חוסר בולט אחד במסך מסוג זה הוא מחבר VGA שמשמש לחיבור למחשב. דווקא ספר המוצר באינטרנט מבהיר שזה מטרתו של מחבר קטן DVI ל-VGA, שכן חיבור ה-DVI של המסך תואם מלא ל-DVI-I.
השלט
בעבר, פיליפס היתה ידועה כייצרנית טכנית ביותר אשר התפריטים והאופציות שלה היו מסובכים עבור אנשים טכנופובים. בשנים האחרונות, גישה זו השתנתה ופיליפס מתמקדת יותר ויותר בממשקי משתמש ובנוחות הפעלה. השלט של המסך הוא דוגמא מצויינת לנוחות ויעילות.
rnההמשך בחלק ב'
המסך נבדק באדיבות המשווק – טופ אודיו
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.