בעבר, קישרנו את איכות התמונה שלנו לאיכות התצוגה (מקרן/מסך דק וכו') ולממיר. אולם, תופתעו בוודאי לגלות שניתן לקבל איכות תמונה שונה לחלוטין גם כאשר משתמשים באותו ציוד בדיוק!rn
בעולם קיימות מספר שיטות של תיקון שגיאות. סוג אחד של תיקון שגיאות הוא LOSSLESS – כלומר, או שהוא עובד, או שלא. תיקון השגיאות בדיסקי DVD הוא בדיוק כזה. מעל רמה מסויימת של שגיאות, התמונה תתחיל לקפוץ ולהשתבש. מתחת לרמה הזו, והתמונה זהה לחלוטין ללא קשר בכמות השגיאות הקיימת (כל עוד שהיא עדיין מתחת למינימום אשר נקבע לכך מראש).
לעומת זאת, קיימות שיטות תיקון שגיאות שונות בתכלית. שיטות תיקון שגיאות "LOSSY" מאבדות מידע ככל שכמות השגיאות גוברת.
כאשר מדובר במידע דיגיטלי, כגון סיגנל של הכבלים או של לויין, חשוב לנו לדעת כמה חזק הסיגנל וכן את כמות השגיאות המגיעות אלינו. כמות השגיאות נמדדת ביחידות BER – Bit Error Rate. כלומר, כל כמה ביטים של מידע מתקבל ביט אחד של "רעש".
שיטת הכיווץ אשר בשימוש הכבלים והלויין הדיגיטליים היא שיטת DVB. שיטה זו מגדירה את שיטת הכיווץ (MPEG2), את תיקון השגיאות ואת קצבי הרעש המומלצים. קצב ה-BER ועוצמת הסיגנל נמדדים על ידי הטכנאים המתקינים את הממיר והצלחת.
השאלה המתבקשת היא מה קורה לתמונה כאשר ה-BER גבוה מדי. בד"כ מקובלים המספרים הבאים:
כך שיוצא ששני אנשים בעלי אותו ציוד לעולם לא יראו בדיוק את אותה תמונה כשמדובר ביס או בכבלים דיגיטליים, לפחות אם הם לא מוודאים שהם באותה רמה של איכות סיגנל!
במקרה של יס, ניתן לבדוק את ה-BER תוך שימוש בתפריט האיתחול המתקדם. עליכם להיכנס לתפריט, לבחור ב"בחירת לויין" ולבחור שם ב-AMOS 1 – 4L. כמובן שעבור כל טרנספונדר עלול להיות איכות אות גרועה יותר או טובה יותר. הרי מה שמתקבל אצלי במערכת
איכות האות יקבע את איכות התמונה שלנו, כאשר ניתן לשפר זאת על ידי ויסות מצב האנטנה או, במקרים שבהם גם חוזק האות נמוך, על ידי הגברת האות עם מגברי קו מתאימים.
מובן שגם בכבלים הדיגיטליים קיימת בעיה זהה. גם שם, ה-BER קובע את איכות התמונה המתקבלת. אינני מכיר את התפריטים של ממירי הכבלים ולכן לא אוכל לתת הוראות לבדיקת איכות האות בהם.
המסקנה המתבקשת היא שחשוב לבדוק את איכות האות במיוחד כשמדובר במערכות של קולנוע ביתי.rn
כמובן שנושא זה אינו היחיד אשר קובע את איכות התמונה הסופית. כמובן שיש להקפיד על חיבורים ראויים (RGBcvS אם ניתן), על קליברציה סבירה (קשה במיוחד עבור מקור טלויזיה), פרוססור טוב (דבר אשר עלול להשפיע מאוד על הרזולוציה האפקטיבית), עיבוד עם מספיק ביטים ורוחב סרט ועל טכנולוגית התצוגה (סוגי תצוגות שונות ידגישו או יעלימו את התופעות הללו).rn
חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל באמצעותם.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.