הרחבת חבילת הטלויזיה החינמית DTT – דבר טוב או רע?

הרחבת חבילת ערוצי ה DTT ל-16 ערוצים כפי שאושר על ידי הממשלה, נשמע כמו רעיון נהדר במחשבה ראשונה.האמנם?


הקדמה

הממשלה אישרה לאחרונה את הרחבת חבילת השידורים מ-5 ערוצים לכ-16 ערוצים, כאשר יתווספו גם שידורי HD (מקווים שבין 2-3 ערוצים) וערוצי SD נוספים כגון ערוץ 9 ברוסית, ערוץ 24, ערוצי רדיו וכמובן שגם ערוץ 23 הלימודית.

נשמע טוב, לא? הרי החבילות של הכבלים והלויין יקרות ביחס לעולם וזה רק יכול להוזיל אותן, לא?

אז זהו, שלא. זה מקרה של תפסת מרובה לא תפסת.

כבלים ולויין

חברות הכבלים והלויין התחייבו כבר לצמצם את חבילת הבסיס שלהן – חבילה דומה למה ש-DTT משדר. בישראל יש כיסוי של כ-80% מבתי האב שמגיעים להוט וליס, רובם כבר בחבילות שבממוצע מגיעות לכ-200 ש"ח בחודש לשירותי טלויזיה. עם טיפה לחץ פיזי מתון ואפשר היה להוריד אותם ל-150 ש"ח.

DTT לא יהווה תחליף טוב, יהיו תמיד חסר שידורי ספורט, ילדים, תכנים איכותיים מחו"ל (lost, boardwalk empire, דקסטר וספרטקוס) וכו'. במידה ומספיק ערוצים (המדינה מעוניינת לעבור לשיטת הזכיונות) יהיו מעוניינים בכך ותהיה מאסה קריטית לשידורים כאלה, אזי באמת אין שום טעם לכבלים ולויין ובזה הרגע המדינה פשוט החליטה לסגור את חברות הוט ויס. נהדר, המסר עבור כל מי שרוצה לעשות עסקים במדינה היא שלפני שתגיע לרווחיות (יס מעולם לה הניבה רווח למשקיעים שלה), סביר להניח שהמדינה תדאג להציב לך תחרות חינמית שלא תאפשר לך לעולם להרוויח. אם אני הייתי יס או הוט, הייתי סוגר את העסק ותובע את המדינה על כך שהיא טרפדה את העסק שלי בכוונה ובמטרה להרוויח את דמי הזיכיון ולגרום לי נזק.

בעולם העסקים זה נקרא bait & switch… בישראל קוראים לזה שיפור תנאי זיכיון.

האם יס והוט יכולות לשרוד כאשר יש חבילות כאלה בשוק? התשובה היא כן, אבל במתכונת מצומצמת בהרבה. הסיבה שבישראל יש 80% כיסוי לשירותים הדיגיטליים היתה שהמדינה הזניחה שנים את השידורים החינמיים מה שהפך את הכבלים והלווין לשירותים הכרחיים לכל אזרח סביר.

עם שידורים רווחיים כאלה, לא מן הנמנע שבין 10-20% מלקוחות יס והוט ימצאו את עצמם בחוץ. במצב כזה, האינטרסט של יס והוט יהיה להרוויח כמה שיותר על כל לקוח (ARPU) בכדי לנסות ולהוריד את העומס הכלכלי של ניתוקים כאלה. לא משנה כיצד, אבל הם יספקו שירותים אחרים שיגרמו לנו להעלות את הצריכה מהם. כלומר, מי שיצרוך מהכבלים והלוין, מן הסתם ככל הנראה ישלם הרבה יותר. החברות גם יאלצו לחתוך ברכש ובהשקעות בתשתית, שהרי הן מפסידות הרבה יותר כסף מבעבר. 

כך שמרבית האוכלוסיה, כמה אירוני, ככל הנראה תשלם יותר בעבור פחות שירותים…

גרוע מזה, הכבלים והלווין יבקשו כעת פיצוי מהמדינה על הנזק שנגרם להם. הפיתרון רשום על הקיר: הוספת פרסומות לערוצי הלויין והכבלים. נפלא. לא רק שנשלם יותר, ככל הנראה גם נאלץ לצפות בפרסומות בכל הערוצים.


הרבה יותר פרסומות – אתם מוכנים לזה?

מי כן יעבור ל-DTT בלבד? סביר להניח שהרבה מאוד מלקוחות הכבלים האנלוגיים יעברו ל-DTT מתוגבר בשירותי OTT (טלויזיה דרך האינטרנט בחינם או בתשלום) או פשוט יורידו את מה שחסר להם מהאינטרנט.

הערוצים המסחריים

בישראל יד ימין בונה ובשמאל הורסת. מה יקרה לערוצים 2 ו-10 כאשר יש עוד 2-3 ערוצים מסחריים וממוקדים? שיטת הרשיונות, אליו רוצה המדינה למשוך בשנה הבאה אומרת שכל אחד שרוצה יכול לפתוח ערוץ טלויזיה. כבר ראינו שהצופים בישראל לא ממהרים לעבור לערוצים הללו ולכן הכדאיות הכלכלית של ערוץ 10 עדיין מוטלת בספק, כל כך הרבה שנים אחרי הקמת הערוץ.

 המסקנה המיידית היא שידו של דארווין תאלץ להתערב כאן. ככל הנראה ערוץ 10 יהיה הראשון להקלע לבעיות, עם פרסומות בערוץ 24, 9, וערוצי הכבלים הפנימיים, שוק הפרסום יוריד מחירים ולא רק שנראה בערוץ 10 פרסומות לפיצה רומינוס, אלא גם ליוסי משלוחים מרעננה. השוק ירד לזנות והכדאיות של ערוץ 10 במתכונתו הנוכחית תרד משמעותית.

זה לא אומר שהערוץ יקרוס. חס ושלום, הוא היה קרוב מדי לקריסה ושרד, לא?. המסקנה תהיה שהפיצוי לערוץ יהיה ויתורים ברמת התכנים. אז אם אתם טוענים שאין מספיק שעשועונים בטלויזיה, שידורי ריאליטי וחדשות, אז תתכוננו לעוד. עוד ריאליטי, עוד שידור זיל-הזול מחברת החדשות ועוד תוכנית בישול עם אין סוף זום-אין על היצרנית של חברת המחבתות (ארקו סטיל או איך שלא קוראים לזאת שתמיד אהרוני משתמש בה). דרמה? יקר לנו והזמנים קשים.

האם כל הערוצים מעוניינים בכך? לא ממש ברור לי היתרון של ערוץ 24 למשל בשידור פומבי. בעליו כבר נמצאים בערוץ 2 והערוץ רווחי בעיקר כי הוא משדר שידורים אולטרה זולים לייצור וכאלה שניתנים בקלות למחזור. זה דומה יותר לתחנת רדיו מאשר תחנת טלויזיה. האם ערוץ כזה יסכים לבזבז 5 מיליון ש"ח על זכיון מהמדינה לשדר בחבילת ה-DTT? שאלה טובה.

ערוצים כמו 9 (שימצא קהל רב ב-DTT) או 23 (שיקבל את הזכות בחינם) או הערוץ בערבית (אם וכאשר יקום), בהחלט נחוצים וצריכים להיות בחבילה כזו. כל השאר? לדעתי פשוט ידללו את הקפה עד שיהיה לו טעם של מים דלוחים.


HD

לערוצים 10 ו-2 לא תהיה ברירה, בכדי לבדל את עצמם בחבילה הם יאלצו לעבור בזריזות ל-HD. תוך שנה שנתיים אחוז ניכר מהתכנים שלנו יהיו זולים, קלים לעיכול וב-HD. עד אז, יהיו חבלי לידה לא קלים, בעיקר בגלל כל התוכן ששודר בעבר, כלומר, יהיה הרבה  Upscale עם פסים בצדדים.

מה יעשו בכבלים ובלווין, יצטרכו שוב להמציא את עצמם מחדש (יס כבר הכריזה על מעבר לתשתית OTT בתוך 5 שנים). וערוץ 1? שם ימשיכו לשדר ללא כתוביות, עם שביתות של הטלפרומפטר, אבל לשדר ב-HD. האגרה תעלה, כי הערוץ חייב לממן את המעבר ל-HD איך שהוא וכמובן שהרייטינג יהיה בסביבות 0.01% כמו תמיד.

רדיו רדיו רדיו

ההחלטה להעביר את שידורי הרדיו דרך ה-DTT היא גרועה במיוחד. היא בפועל תגרום להמשך הגמוניית השידורים האנלוגים. החוקים במדינה מונעים צפיה בטלויזיה על ידי נהג והעלויות של מקלטי DTT עבור רדיו יקרות (מה גם שאיכות השידורים לא להיט ביחס למה שמשודר בעולם) – כך שמרבית הנהגים בישראל פשוט לא יקלטו את השידורים. זה יהיה בעיקר לשימוש ביתי, מישהו שרוצה לשמוע בבית רדיו יוכל להאזין.

כמובן שהאפקט יהיה זהה – יהיו יותר ערוצים (כ-30) ולכן הפרסום עבור תחנות הרדיו יוזל והרווחיות שלהן תרד…

קליטה

השידורים הדיגיטליים צפויים לתפוס עוד 2 תדרים בכל איזור. יש בישראל 3 איזורים, כלומר, יהיו עוד 6 תדרים שיוקצו להעניין (בגלל המבנה הטופולוגי של ישראל ניתן לנצל חלק מהן באיזורים שונים, כך שמדובר ככל הנראה ב-4 תדרים בפועל). בעיות קליטה יכולות להטריד תדר ספציפי אך לא אחרים. כך שבפועל, יתכן מאוד שאנשים יקלטו ערוצים מסויימים מהחבילה אך לא אחרים.

מערך שידור שכזה יאלץ להיות משודרג משמעותית מכפי שהוא קיים כיום. לא ברור לוח הזמנים של כל העסק הזה, אבל להערכתי בין שנה לשנה וחצי זה יותר מריאלי לצורך הנושא הזה.

מסקנות

בניגוד לתהליכים שמשרד התקשורת עורך בתחום הטלפוניה בכלל ובסלולר בפרט, אני חושש שלא נעשתה כאן מחשבה אמיתית ומלאה לגבי פיתרון כולל של איך יראה שוק הטלויזיה בישראל 2015. חברות הכבלים והלויין עומדות בפני אתגרים גדולים כגון הורדות מהאינטרנט, בחינם ובתשלום וכאן נפתחה עליהם חזית שבעצם היתה העוגן החשוב ביותר שלהן – הפקות מקומיות.

ללא תקציבים, אנחנו נאבד את הפקות המקור האיכותיות, אשר מומנו בעיקר מחבילות הערוצים שרבים מהן לא היו שימושיות. הגדלה של חבילת ה- DTT  היא הכרחית וחשובה.

DTT חזק זה דבר בריא למדינה ומועיל לאזרחיה. חבילת DTT חזקה מדי תדלל את השידורים ותגרום לנו לקבל שידורים זולים, מאוד לא איכותיים ותגרום לנזק מערכתי שלא ברור אם וכיצד ניתן יהיה לתקן אותם. כל דבר צריך לעשות במידה.

אז אתם עלולים להגיד שאני נשמע יותר מדי פרו-כבלים/לויין. זה נכון. אני חושב שכבלים ולויין הכרחיים בישראל. תכנים איכותיים בסגנון LOST מקומם צריך להיות בכבלים ובלויין. אז נכון שהם מספקים לנו הרבה מאוד ערוצים מיותרים אבל בסופו של תהליך צריך לראות שכל התעשיה הזו, כולל הערוצים המסחריים, הכבלים והלויין כולם במצב מאוד לא בריא שבו הם בקושי סוגרים את החודש במקרה הטוב ומדממים כסף כבר שנים במקרה הרע. במצב שבו הכבלים והלויין יחלשו יתר על המידה, הוואקום הזה יתמלא בעיקר בהורדות לא חוקיות ואנחנו נהפוך שוב למדינה של "עותק אחד". זה לא מקום טוב להיות בו. אז נכון שכבר היום יש המון הורדות לא חוקיות אבל זה יהיה כעין וכאפס במידה ותחזיות האימה שלי תצאנה לפועל.

ראוי שמשרד התקשורת יעשה פעם אחת ולתמיד סדר בעניינים, יבנה רשות תקשורת שתטפל ברשות הראשונה, השניה, רדיו, כבלים ולויין – הכל תחת מטריה אחת. ראוי שהמשרד יציג תוכנית רב שנתית ברורה שתציג כיצד הוא רואה את העתיד של הטלויזיה בישראל.

צריך לזכור ש-OTT כבר מעבר לפינה ויהווה תחרות חזקה מאוד לכבלים והלויין בשנים הקרובות. עם מגבלות רגולטוריות קשות ותחרות חזקה מדי, אין לגופים הללו הרבה סיבה להשקיע בתוכן והם עלולים פשוט להרים ידיים ולוותר על איכות לחלוטין. 

הנזק שזה יגרום יהיה עצום, בעיקר ליוצרים המקומיים שייצרו תכנים באיכות נמוכה מאי פעם.

חבל.

אז מה הפיתרון? הפיתרון הוא רגולציה חכמה. לא להשתמש בתדרים הנוספים בכדי להפוך את ה-DTT לחבילה מתחרה ליס ולהוט, אלא להתמקד בשיפור איכות, איכות הקליטה, איכות התמונה ואיכות הצליל. הערוצים שאנחנו יודעים שיתווספו צריכים להיות שם – 23, 24 ו-9 מבורכים. אבל זה צריך להגמר שם.

התוכנית כרגע מדברת על הערוצים הבאים: ערוץ 2 (יש מקום לפצל אותו לשני ערוצים כמובן – רשת וקשת), ערוץ 10, ערוץ 1, ערוץ 33, ערוץ 99, ערוץ 23, ערוץ 24, ערוץ 9. זה יוצא 9 ערוצים. נוסיף את ערוץ 1 (שיתפוס עוד 3 ערוצים) ויש לנו מקום לעוד שני ערוצי HD (ערוץ 10 סביר להניח וכנראה קשת).

אופציה אחרת, הגיונית יותר ובזבזנית פחות, תהיה להסתפק בתדר נוסף אחד בכל איזור (מה שיאפשר הוספת הערוצים הנוספים + ערוץ HD נוסף) ושהערוץ ה-HD יכלול תכנים מכל הערוצים שיכולים להפיק אותם (ערוץ שיכלול תכנים מערוצים 1,2 ו-10 לפי היכולת והצרכים של הערוצים הללו). נשמע מוזר, אבל לפחות כך נקבל אחוז ניכר יותר של כיסוי HD במצב כזה.

להמשך דיון בנושא הרחבת DTT – דבר טוב או רע?


7:00
  /  
07.02.2011
  
מאת: עפר לאור

1